2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
awokado
limonka
5 jajek
sól, pieprz
garść startego sera żółtego (może być cheddar)
mały pęczek kolendry
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki.
Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.
Ambition Komplet obiadowy T... | FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... | Mondex Komplet talerzy fala... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g kiwi
2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy lub bazylii
2 łyżki soku z cytryny
250 g jogurtu naturalnego + do dekoracji
miód lub cukier do smaku
orzeszki pistacjowe
listki bazylii lub melisy do dekoracji
Obieramy kiwi, kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód lub cukier do smaku, mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Jogurt mieszamy z miodem, przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy owoce, dekorujemy kleksem jogurtu, orzeszkami i listkami ziół.
Rada: Kiwi to owoc, którego nie można dodać do wszystkiego: zawiera bowiem enzymy uniemożliwiające ścięcie się galaretek. Za to jako dodatek do jogurtu jest znakomite.
Dajar Pucharek Gondol 170 ml | Florentyna Pucharek Hip 450ml | JASŁO Pucharek szklany 12cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg papryki (najlepiej żółtej lub białej)
1 kg cebuli
ząbek czosnku
200 g oliwy
2 papryczki chilli
sól
przyprawa do kwaszenia ogórków
Wszystkie składniki miksujemy. Następnie dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji pasty.
Blender Adler AD 4610 | Blender Philco PHHB 6603 | Blender TEFAL HB 850 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
1/2 kostki miękkiego masła
łyżeczka herbaty matcha
chrupki ryżowe lub inne ulubione pieczywo
Miękkie masło dokładnie mieszamy z herbatą, najlepiej mikserem. Podajemy na kromkach pieczywa.
Rada: Masełko z herbatą matcha to wyjątkowy przysmak. Pastę można przygotować z bardziej swojskich składników, np. miksując masło z natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.
A di Alessi Ship Shape ASG13MS | Fiskars Functional Form 101... | Koziol Rio 3619102 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 duże ogórki
Farsz:
4 kromki razowego chleba
150 g pieczarek
1/4 szklanki wywaru warzywnego
sok z cytryny
szczypta suszonego tymianku
jajko ugotowane na twardo
2 pomidory
łyżka majonezu
cebula
łyżka oliwy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
Myjemy ogórki, przekrawamy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami. Pieczarki myjemy, drobniutko siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy roztartym tymiankiem i pieprzem. Następnie siekamy cebulę i polewamy ją oliwą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, osączamy z soku, oczyszczamy z pestek i łączymy z majonezem. Pokruszony chleb moczymy kilka minut w wywarze, odciskamy, ucieramy z żółtkiem, śmietaną i koperkiem, mieszamy z pieczarkami, pomidorami i cebulą, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy farsz do łódeczek z ogórka i posypujemy drobno posiekanym białkiem z jajek.
GERLACH Komplet 5 noży kuch... | Gerpol Komplet noży SAKO | Zestaw noży kutych |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |