Ciasto serowe:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
szklanka mąki
pieprz, sól
ew. 1-2 żółtka
Farsz:
4-5 łyżki pokruszonego sera
niebieską pleśnią
4-5 jabłek
5-6 plastrów prosciutto lub innej surowej szynki dojrzewającej
100 g ciemnych winogron
kilka listków szałwii
Masło i ser ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem pleśniowym (trochę sera zostawiamy). Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera. Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.
Lekue forma na tartaletki | Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET | TOMGAST Forma na tartaletki |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1,5 kg ziemniaków
duża biała cebula
3 jajka
sól
pieprz
50 g masła
4 czerwone cebule
200 ml śmietanki 30%
200 ml wywaru warzywnego
100 ml zakwasu na żurek
100 ml oleju
majeranek
plastry wędzonego łososia
gałązki kopru do dekoracji
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki). W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z plastrami wędzonego łososia duszoną cebulą i sosem śmietanowym.
Lurch VARIO tarka 00010012 | VACU VIN Tarka do sera 4655460 | ADD Tarka wielofunkcyjna 4T... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g chorizo
250 g białej fasoli z puszki
3 duże pomidory
sok z 2 limonek
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłe mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posypujemy posiekaną natką.
Silit Patelnia Selara | Stalgast Patelnia | TEFAL Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
czerwona cebula
500 g pomidorków koktajlowych
gałązka natki pietruszki
łodyżka mięty
sól
pieprz
łyżeczka oliwy extra vergine
150 g białej ryby
awokado
sok i skórka z limonki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i solimy do smaku. Awokado myjemy, obieramy, przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie kroimy je w grubą kostkę i skrapiamy sokiem z uprzednio wyszorowanej i sparzonej limonki. Rybę płuczemy i gotujemy na parze 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa, skrapiamy je oliwą, a na wierzchu kładziemy rybę. Posypujemy ją grubo mielonym pieprzem i ozdabiamy skórką z limonki.
Zelmer 37Z010 | Tefal VC 3008 STEAM&LIGHT | PHILIPS HD 9115/00 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
2 selery
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
cebula
1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
kilka oliwek nadziewanych papryką
200 g twarogu
3 jajka
3 łyżki śmietany
3 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)
Selery szorujemy, wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 35 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Oliwę mieszamy z musztardą i polewamy plastry selera, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę, a oliwki w talarki. Twaróg miksujemy, a następnie mieszamy z żółtkami, śmietaną, oliwkami, warzywami i zieleniną. Starannie ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serową, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układamy osączone selery, a na nich rozsmarowujemy równą warstwą masę serową. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy około 20 minut.
Zwilling Garnek Prime 64062... | Altom Valdinox Modern. Komp... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |