Obiad z szaszłykiem i pizzą

Niedzielny obiad nie zawsze musi być wyjątkowo wykwintny. Ważne, by wszystkim smakował.
Szaszłyki zakrapiane Szaszłyki zakrapiane Fot. Marcin Kiełbiewski

Szaszłyki zakrapiane

6 piersi kurczaka pokrojonych w kostkę

Marynata:
szklanka wody
szklanka ginu
1/4 szklanki toniku
1/4 szklanki soku z cytryny
cebula posiekana
2 roztarte ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz


W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy kurczaka, marynujemy 20-30 minut. Następnie wyjmujemy, a marynatę zostawiamy. Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mięso nadziewamy na namoczone w wodzie patyczki, pieczemy 4-6 minut z jednej strony, odwracamy i pieczemy kolejne 4-6 minut. Robimy sos: marynatę przecedzamy do rondelka, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje. Szaszłyczki podajemy polane sosem.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116 Zdjęcie SALTER Zestaw noży BW02264
GERLACH Komplet 5 noży kuch... MELCHERS Komplet noży w dre... SALTER Zestaw noży BW02264
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą

duża cebula
6 marchewek
3 łyżki oliwy
5 cm korzenia imbiru
łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
łyżeczka mielonej kolendry
1,5 l wywaru z warzyw lub wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól
pieprz

Sos kolendrowy:
pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Do podania:
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt


Warzywa obieramy i kroimy ? cebulę w kostkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 minut). Miksujemy, pod koniec dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Zupę można podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.

Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3326YL Zdjęcie Blender Zelmer 491.20
Blender GOTIE GHB-1000 Blender SENCOR SHB 3326YL Blender Zelmer 491.20
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Domowa pizza z tabasco Domowa pizza z tabasco

Domowa pizza z tabasco

Ciasto baza:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy


Drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeże zioła: bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
cukier
świeżo mielony pieprz i sól
3 łyżki oliwy
tabasco


Pomidory pelati miksujemy razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i ostatecznie doprawiamy do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami sosu tabasco.

Farsz:
duża garść świeżego szpinaku
masło
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka plasterków szynki
kulka mozarelli pokrojona w plastry
4 jajka
kawałek parmezanu


Oczyszczamy liście szpinaku, myjemy je i osuszamy. Następnie podsmażamy je na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Posypujemy mąką blat kuchenny i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki oraz plastry mozarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 10 minut. Wyjmujemy pizzę z piekarnika i wbijamy na nią jajka, posypujemy startym parmezanem i dopiekamy jeszcze około 15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną.

Zdjęcie Biowin Kamień do pizzy z łopatką 312007 Zdjęcie Kuchenprofi Kamień do pizzy 1086100030 Zdjęcie SMILE Kamień do pizzy SKP-1
Biowin Kamień do pizzy z ło... Kuchenprofi Kamień do pizzy... SMILE Kamień do pizzy SKP-1
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Cukinia marynowana w occie balsamicznym Cukinia marynowana w occie balsamicznym Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Cukinia marynowana w occie balsamicznym

600 g małych cukinii
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 listków bazylii
6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
4 łyżki octu balsamicznego


Cukinie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie siekamy czosnek i mieszamy go z solą i pieprzem. Umyte i osuszone listki bazylii rwiemy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i porcjami smażymy plastry cukinii z obu stron na rumiano. Przed nałożeniem kolejnej porcji rozgrzewamy następną łyżkę oliwy. Obsmażone plastry cukinii układamy warstwami w misce, każdą warstwę posypujemy czosnkiem z przyprawami i bazylią oraz skrapiamy octem balsamicznym. Ostatnią warstwę polewamy pozostałym octem, oliwą i posypujemy bazylią. Przykrywamy miskę talerzem i obciążamy, np. puszką konserwy. Wstawiamy na dwa dni do lodówki. Wyjmujemy na 30 minut przed podaniem.

Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie LUMINARC PÓŁMISEK PROSTOKĄTNY 35X26 CM QUADRATO BIAŁY Zdjęcie Pasabahce półmisek dzielony Patisserie 30cm
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... LUMINARC PÓŁMISEK PROSTOKĄT... Pasabahce półmisek dzielony...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kruchy placek migdałowy Kruchy placek migdałowy Fot. Łukasz Zandecki

Kruchy placek migdałowy

250 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
4-5 jajek
50 g mąki pszennej
250 g zmielonych migdałów
3-4 krople aromatu migdałowego
sok i skórka otarta z 2 cytryn


Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki, a następnie powoli wsypujemy mielone migdały. Na końcu dodajemy esencję migdałową, skórkę i sok z cytryny, wszystko mieszamy. Następnie przelewamy ciasto do formy, napełniając ją do połowy wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone możemy polukrować lub polać polewą cytrynową.

Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
Florina Blacha do Pieczenia... Florina Blacha do pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej marynacie podajmy z niemieckim rieslingiem.

Riesling to szczep dający bardzo zróżnicowane białe wina. Charakteryzuje się dużą dawką naturalnej kwasowości, którą równoważy spora zawartość naturalnego cukru resztkowego. Poziom wytrawności rieslingów jest bardzo różny. Od wytrawnych, przez lekko słodkie, do bardzo wyrazistych, nektarowych TBA (trockenbeerenauslese ? bardzo słodkie i wyjątkowe niemieckie wina produkowane metodą szlachetnej pleśni). Warto wspomnieć, że niemieckie rieslingi były kiedyś najbardziej poszukiwanymi winami na świecie. Obecnie sytuacja wygląda inaczej i producenci tego wina muszą się bardzo starać, aby przebić się do światowej czołówki. A powinni móc spać spokojnie, gdyż to właśnie Niemcy mają najbardziej sprzyjające warunki klimatyczne i glebowe, aby wydobyć najlepsze oblicza rieslinga. To właśnie tu powstają najbardziej interesujące przykłady tego wina.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Altom Kieliszki do Wina Czerwonego Pearl Abigail 6szt Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do wina 6szt 6784 Zdjęcie Kieliszki do wina białego 190ml Flora
Altom Kieliszki do Wina Cze... Crystal Julia Kieliszki do ... Kieliszki do wina białego 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.