6 piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
Marynata:
szklanka wody
szklanka ginu
1/4 szklanki toniku
1/4 szklanki soku z cytryny
cebula posiekana
2 roztarte ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy kurczaka, marynujemy 20-30 minut. Następnie wyjmujemy, a marynatę zostawiamy. Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mięso nadziewamy na namoczone w wodzie patyczki, pieczemy 4-6 minut z jednej strony, odwracamy i pieczemy kolejne 4-6 minut. Robimy sos: marynatę przecedzamy do rondelka, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje. Szaszłyczki podajemy polane sosem.
GERLACH Komplet 5 noży kuch... | MELCHERS Komplet noży w dre... | SALTER Zestaw noży BW02264 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
duża cebula
6 marchewek
3 łyżki oliwy
5 cm korzenia imbiru
łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
łyżeczka mielonej kolendry
1,5 l wywaru z warzyw lub wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól
pieprz
Sos kolendrowy:
pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do podania:
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt
Warzywa obieramy i kroimy ? cebulę w kostkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 minut). Miksujemy, pod koniec dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Zupę można podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.
Blender GOTIE GHB-1000 | Blender SENCOR SHB 3326YL | Blender Zelmer 491.20 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto baza:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeże zioła: bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
cukier
świeżo mielony pieprz i sól
3 łyżki oliwy
tabasco
Pomidory pelati miksujemy razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i ostatecznie doprawiamy do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami sosu tabasco.
Farsz:
duża garść świeżego szpinaku
masło
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka plasterków szynki
kulka mozarelli pokrojona w plastry
4 jajka
kawałek parmezanu
Oczyszczamy liście szpinaku, myjemy je i osuszamy. Następnie podsmażamy je na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Posypujemy mąką blat kuchenny i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki oraz plastry mozarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 10 minut. Wyjmujemy pizzę z piekarnika i wbijamy na nią jajka, posypujemy startym parmezanem i dopiekamy jeszcze około 15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną.
Biowin Kamień do pizzy z ło... | Kuchenprofi Kamień do pizzy... | SMILE Kamień do pizzy SKP-1 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
600 g małych cukinii
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 listków bazylii
6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
4 łyżki octu balsamicznego
Cukinie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie siekamy czosnek i mieszamy go z solą i pieprzem. Umyte i osuszone listki bazylii rwiemy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i porcjami smażymy plastry cukinii z obu stron na rumiano. Przed nałożeniem kolejnej porcji rozgrzewamy następną łyżkę oliwy. Obsmażone plastry cukinii układamy warstwami w misce, każdą warstwę posypujemy czosnkiem z przyprawami i bazylią oraz skrapiamy octem balsamicznym. Ostatnią warstwę polewamy pozostałym octem, oliwą i posypujemy bazylią. Przykrywamy miskę talerzem i obciążamy, np. puszką konserwy. Wstawiamy na dwa dni do lodówki. Wyjmujemy na 30 minut przed podaniem.
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... | LUMINARC PÓŁMISEK PROSTOKĄT... | Pasabahce półmisek dzielony... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
4-5 jajek
50 g mąki pszennej
250 g zmielonych migdałów
3-4 krople aromatu migdałowego
sok i skórka otarta z 2 cytryn
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki, a następnie powoli wsypujemy mielone migdały. Na końcu dodajemy esencję migdałową, skórkę i sok z cytryny, wszystko mieszamy. Następnie przelewamy ciasto do formy, napełniając ją do połowy wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone możemy polukrować lub polać polewą cytrynową.
Florina Blacha do Pieczenia... | Florina Blacha do pieczenia... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej marynacie podajmy z niemieckim rieslingiem.
Riesling to szczep dający bardzo zróżnicowane białe wina. Charakteryzuje się dużą dawką naturalnej kwasowości, którą równoważy spora zawartość naturalnego cukru resztkowego. Poziom wytrawności rieslingów jest bardzo różny. Od wytrawnych, przez lekko słodkie, do bardzo wyrazistych, nektarowych TBA (trockenbeerenauslese ? bardzo słodkie i wyjątkowe niemieckie wina produkowane metodą szlachetnej pleśni). Warto wspomnieć, że niemieckie rieslingi były kiedyś najbardziej poszukiwanymi winami na świecie. Obecnie sytuacja wygląda inaczej i producenci tego wina muszą się bardzo starać, aby przebić się do światowej czołówki. A powinni móc spać spokojnie, gdyż to właśnie Niemcy mają najbardziej sprzyjające warunki klimatyczne i glebowe, aby wydobyć najlepsze oblicza rieslinga. To właśnie tu powstają najbardziej interesujące przykłady tego wina.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
Altom Kieliszki do Wina Cze... | Crystal Julia Kieliszki do ... | Kieliszki do wina białego 1... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |