Menu pod chmurkę

Sałatka z rukoli
400 g rukoli,
sałata radicchio
250 g koziego sera (rolada typu camembert)
500 g śliwek marynowanych
8 łyżek oliwy
6 łyżek porto
4 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki syropu klonowego
sól
grubo mielony pieprz
150 g szynki parmeńskiej
Rukolę myjemy, radicchio ? po usunięciu gorzkiego głąba ? kroimy w paski. Wkładamy na 10 minut do letniej wody, dzięki czemu sałata straci gorzki smak. Serek kroimy w dwucentymetrowe plastry. Śliwki wyjmujemy z zalewy, osączmy kroimy na połówki. Oliwę mieszamy z porto, octem, syropem klonowym, solimy, pieprzymy. Na talerzach układamy ser, pokrojoną w cienkie plastry szynkę parmeńską, rukolę i radicchio, śliwki marynowane i polewamy sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Legler Kosz piknikowy Oval ... | Legler Kosz Piknikowy Retro... | Wiklinowy kosz piknikowy Su... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ciasto oliwkowe
100 g żółtego sera typu gouda
100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
10 czarnych oliwek bez pestek
220 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
sól
pieprz
4 jajka
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy
łyżeczka zmielonego kminku
łyżka suszonego tymianku
Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blaszkę 12 x 20 cm smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Podajemy na zimno.
![]() |
![]() |
![]() |
Dr oetker forma keksówka co... | Kaiser La Forme Plus Keksów... | Lekue Classic keksówka 1210... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kanapka piknikowa
200 g rostbefu
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
łyżka musztardy Dijon
bagietka lub 4 kromki chleba
2 łyżki majonezu
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
100 g sera brie
2 łyżki zielonego pesto
Rostbef nacieramy posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i łyżką oliwy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy po 4 minuty z każdej strony, nacieramy musztardą i odstawiamy na kilka minut. Rozcinamy wzdłuż bagietkę, smarujemy resztą oliwy i majonezem, układamy rukolę oraz pokrojone pomidorki. Rostbef kroimy w cienkie plasterki, układamy na bagietce i skrapiamy sokami, które wypłynęły z mięsa. Na wierzch kładziemy plasterki brie i trochę pesto.
![]() |
![]() |
![]() |
Komplet 5 noży w drewnianym... | Richardson Komplet noży w b... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tacosy z kurczakiem i guacamole
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 piersi kurczaka
sól
pieprz
pęczek kolendry
papryczka chilli
2 limonki
4 tortille pszenne lub kukurydziane
porcja guacamole
Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Potrawę możemy urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Patelnia Selara 27204... | Patelnia Skeppshult 0130t | Skeppshult Patelnia 2320 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Babeczki wytrawne
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach
biała część grubego pora
250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
sól
250 g świeżo startego żółtego sera (gouda, warmiński, morski)
4/5 szklanki kremówki
3 jaja
ostra papryka
Pory myjemy, osuszamy, kroimy w cieniutkie ćwierćplasterki. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni, odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy pory, doprawiamy solą, a gdy wystygną, mieszamy z żółtym serem, kremówką, lekko ubitymi jajami i skwarkami boczku, przyprawiamy do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy krążki takiej wielkości, by można było wyścielić nimi dno i boki foremek (najlepiej troszkę większych niż do muffinek). Miseczki ciasta napełniamy po brzegi farszem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zrumienią.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Forma na ba... | garneczki Forma silikonowa ... | Kaiser Flexo Belle Forma do... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |