4 łyżki oliwy
cebula
duży batat
2 papryki
połowa małej cukinii
2 małe pory
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu
6 średnich pieczarek
2 sparzone pomidory
200 g tofu
natka pietruszki
świeży tymianek
świeża szałwia
sól
pieprz
W rondlu rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w większą kostkę bataty, paprykę i cukinię oraz posiekanego pora i czosnek. Podsmażamy na większym ogniu przez 3-4 minuty. Całość zalewamy połową szklanki bulionu (pół zostawiamy sobie na późniejsze odlewanie).
Dusimy pod przykryciem przez następne 5-7 minut. Dorzucamy pokrojone pieczarki oraz pokrojone sparzone pomidory wraz z tofu. Dodajemy posiekaną szałwię oraz tymianek. Solimy oraz pieprzymy do smaku, mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20 minut. Jeżeli potrawa będzie przywierać, możemy uzupełniać płyn, dolewając pozostały bulion. Pod koniec zapiekania możemy potrawę posypać serem. Jeżeli korzystamy z mięsa, które było wcześniej gotowane, to dodajemy je i mieszamy przez kilka ostatnich minut.
oliwa
cebula
duża marchewka
2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów
płatki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
8 boczniaków
100 ml półwytrawnego białego wina
sól
biały pieprz
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę wraz z dużymi kawałkami marchewki. Kiedy cebula się zezłoci, dodajemy pomidory, posiekany tymianek i drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie podlewamy białym winem i dusimy na małym ogniu. Kiedy marchewka zmięknie, dodajemy pokrojone w plastry łodygi selera. Odparowujemy odrobinę sos i na ostatnie kilka minut dorzucamy do potrawy boczniaki pokrojone w paski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
600 g dużej fasoli
duża cebula
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1/2 kg żeberek wieprzowych
płaska łyżka suszonej papryki (ostra lub łagodna)
4 liście laurowe
ew. kilka nitek szafranu
200 g chorizo
100 g kaszanki
sól
pieprz
Fasolę namaczamy przez noc. W dużym garnku szklimy cebulę wraz z czosnkiem oraz boczkiem. Dodajemy żeberka pokrojone na kawałki. Doprawiamy papryką, liśćmi laurowymi oraz ewentualnie szafranem. Zalewamy całość wodą, tak aby przykryła zawartość. Dodajemy chorizo pokrojone w półplastry oraz fasolę. Następnie zagotowujemy wszystko powoli i gotujemy dalej przez około 60 minut. Po tym czasie fasola powinna zmięknąć. Dodajemy kawałki kaszanki, doprawiamy solą i pieprzem. Po kilkunastu minutach fasola będzie miękka, a danie gotowe.