(Argowia)
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
szklanka oleju
4 jajka
3 marchewki
100 g posiekanych migdałów
Krem:
100 g masła
50 g cukru pudru
200 g tłustego twarożku śmietankowego
kilka kropli aromatu waniliowego
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Do mąki dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Ucierając mikserem, wbijamy po jednym jajku. Na koniec dodajemy startą marchewkę i migdały. Mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 170°C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Roztapiamy masło, studzimy. Twarożek ucieramy mikserem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, wlewamy powoli masło. Gotową masę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.
Rada: Jeśli chcemy, by tort prezentował się bardziej okazale, możemy upiec trzy krążki ciasta i przełożyć je kremem. Trzeba wówczas zrobić również więcej kremowej masy.
(St. Gallen)
180 g masła
150 g cukru
szczypta soli
2 jajka
300 g mąki
150 g mielonych migdałów
80 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
200 g dżemu malinowego
Ucieramy masło z cukrem i szczyptą soli. Wbijamy jajka, nadal ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Całość wyrabiamy szybko na zwarte ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50 minut.
(Glarus)
Nadzienie śliwkowe:
150 g suszonych śliwek bez pestek
500 ml wody
2 łyżki kirschu (wysokoprocentowego alkoholu wytwarzanego z czereśni)
500 g ciasta francuskiego
Nadzienie migdałowe:
150 g mielonych migdałów
50 g cukru
5 łyżek wody
łyżka soku z cytryny
Wkładamy śliwki do miski, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy, dodajemy kirsch i miksujemy na purée. Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Migdały miksujemy z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Następnie smarujemy jedną połówkę ciasta masą śliwkową, na nią nakładamy masę migdałową i całość przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wstawiamy placek do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostygnięcia na 10 minut. Wyjmujemy, przekładamy placek na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.