Czekolada na 3 sposoby

Najczęściej jadamy czekoladę w tabliczkach. Można ją jednak podać w zupełnie inny sposób. Do przygotowania tych deserów użyjcie oczywiście szwajcarskiej czekolady!
Mus z toblerone Mus z toblerone Fot. Betty Bossi

Mus z toblerone

(Berno)

150 g toblerone z czarnej czekolady
woda
jajko
łyżka cukru kryształu
200 ml śmietany kremówki


Łamiemy na kawałki toblerone i wrzucamy je do miski. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty. Następnie ostrożnie odlewamy większość wody (zostawiamy mniej więcej jedną łyżkę) i ubijamy czekoladę na kremową masę. Jajko ucieramy z cukrem do białości i łączymy z czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do czekoladowo-jajecznej masy. Całość przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. Mus z białego toblerone przygotowujemy podobnie, ale nie dodajemy cukru.

Zdjęcie Bosch MSM 87130 Zdjęcie Camry CR 4612 Zdjęcie Zelmer 491.5
Bosch MSM 87130 Camry CR 4612 Zelmer 491.5
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Trufle z czarnej czekolady Trufle z czarnej czekolady Fot. Betty Bossi

Trufle z czarnej czekolady

100 ml kremówki
250 g ciemnej czekolady
łyżka brandy
40 g kakao


Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Wkładamy miseczkę z czekoladą rozpuszczoną w śmietanie do zimnej wody. Dolewamy brandy, ubijamy mikserem, aż czekoladowy krem zgęstnieje. Rozsmarowujemy masę na grubość 1,5 cm na pergaminie, po czym odstawiamy na 2 godziny. Następnie nożem maczanym w gorącej wodzie tniemy czekoladę na kostki i obtaczamy je w kakao.

Zdjęcie Clatronic HM 3014 Zdjęcie CLATRONIC HMS 2739 Zdjęcie SENCOR SHM 6203SS
Clatronic HM 3014 CLATRONIC HMS 2739 SENCOR SHM 6203SS
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Fondue czekoladowe Fondue czekoladowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fondue czekoladowe

400 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki 30%
świeże owoce w cząstkach


Czekoladę kruszymy do miseczki. Śmietankę zagotowujemy w naczyniu do fondue, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut. Następnie ponownie ustawiamy na malutkim płomieniu, aby płynna czekolada nie stężała. Owoce nabijamy na szpadki i moczymy w płynnej czekoladzie.

Zdjęcie Brandani Zestaw do fondue FONDUE SET 10 Zdjęcie Fondue porcelanowe serce (7168) Zdjęcie Severin Fondue FO 9237
Brandani Zestaw do fondue F... Fondue porcelanowe serce (7... Severin Fondue FO 9237
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA