(Berno)
150 g toblerone z czarnej czekolady
woda
jajko
łyżka cukru kryształu
200 ml śmietany kremówki
Łamiemy na kawałki toblerone i wrzucamy je do miski. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty. Następnie ostrożnie odlewamy większość wody (zostawiamy mniej więcej jedną łyżkę) i ubijamy czekoladę na kremową masę. Jajko ucieramy z cukrem do białości i łączymy z czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do czekoladowo-jajecznej masy. Całość przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. Mus z białego toblerone przygotowujemy podobnie, ale nie dodajemy cukru.
Bosch MSM 87130 | Camry CR 4612 | Zelmer 491.5 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
100 ml kremówki
250 g ciemnej czekolady
łyżka brandy
40 g kakao
Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Wkładamy miseczkę z czekoladą rozpuszczoną w śmietanie do zimnej wody. Dolewamy brandy, ubijamy mikserem, aż czekoladowy krem zgęstnieje. Rozsmarowujemy masę na grubość 1,5 cm na pergaminie, po czym odstawiamy na 2 godziny. Następnie nożem maczanym w gorącej wodzie tniemy czekoladę na kostki i obtaczamy je w kakao.
Clatronic HM 3014 | CLATRONIC HMS 2739 | SENCOR SHM 6203SS |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
400 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki 30%
świeże owoce w cząstkach
Czekoladę kruszymy do miseczki. Śmietankę zagotowujemy w naczyniu do fondue, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut. Następnie ponownie ustawiamy na malutkim płomieniu, aby płynna czekolada nie stężała. Owoce nabijamy na szpadki i moczymy w płynnej czekoladzie.
Brandani Zestaw do fondue F... | Fondue porcelanowe serce (7... | Severin Fondue FO 9237 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |