Zielone szparagi

Wielbiciele szparagów dzielą się na entuzjastów białych i fanów zielonych. Dziś ukłon w stronę tych drugich. Zielone szparagi są na pewno nieco wdzięczniejsze w przygotowaniu. Krócej się gotują i nie trzeba ich obierać.
Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu

250 g bobu
120 g twardego sera owczego
sól
oliwa
grubo mielony pieprz
6 dużych, grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
2 ząbki czosnku
2 pęczki zielonych szparagów
garść świeżej rukoli lub szczawiu


Bób blanszujemy, odcedzamy, obieramy ze skórki. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy nim grzanki. Szparagi (twarde końce odłamujemy i wyrzucamy) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy kilka minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Garnek Berghoff ORION 1103709 Zdjęcie Garnek Kuchenprofi 1030012816 Zdjęcie Lurch 00010618
Garnek Berghoff ORION
Garnek Kuchenprofi
Lurch 00010618
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zielone szparagi z sosem ziołowym Zielone szparagi z sosem ziołowym Fot. Bogdan Biały

Zielone szparagi z sosem ziołowym

750 g zielonych szparagów
sól
1-2 łyżeczki masła
2-3 cebule
4 łyżki octu
7 łyżek oliwy
4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, oregano, estragon)
pieprz
cukier
roszponka
2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
posiekany szczypiorek do posypania


Szparagi myjemy, odłamujemy dolne części (mniej więcej w 1/3 dł.) i wyrzucamy. Pozostałe kawałki gotujemy w osolonej wodzie z masłem (10-15 minut). Osączamy, układamy na półmisku. Robimy sos, mieszając posiekaną cebulę z octem, oliwą i posiekanymi ziołami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polewamy jeszcze ciepłe szparagi. Podajemy z roszponką, posypujemy pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.

Zdjęcie Domotti AZALIA KOMPLET OBIADOWY 18EL 20614 Zdjęcie Lubiana piwonia Komplet Alice 24-częścowy dek.3977 Zdjęcie THK Zestaw obiadowy Dahlia kwiaty 6os. OPT4401
Domotti AZALIA KOMPLET OBIA... Lubiana piwonia Komplet Ali... THK Zestaw obiadowy Dahlia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Azjatycka sałatka szparagowa Azjatycka sałatka szparagowa Fot. Bogdan Biały

Azjatycka sałatka szparagowa

250 g szparagów (tylko główki)
łyżka posiekanych pomidorów (miąższ, bez nasionek)
ziarenka sezamu do posypania

Sos:
2 łyżki marynowanego imbiru
strączek świeżej czerwonej chilli
łyżka posiekanej czerwonej słodkiej papryki
ząbek czosnku
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki drobno posiekanych suszonych pomidorów osączonych z oliwy
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry


Szparagi gotujemy 5 minut (najlepiej na parze). Od razu po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem, a gdy ostygną, osączamy. Miksujemy składniki sosu. Na każdy talerz wlewamy trochę sosu i układamy w nim szparagi. Posypujemy posiekanymi pomidorami i lekko uprażonymi ziarenkami sezamu.

Zdjęcie Blender AMICA BA 3011 Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender MPM MBL-07
Blender AMICA BA 3011 Blender Clatronic SM 3577 Blender MPM MBL-07
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE