250 g bobu
120 g twardego sera owczego
sól
oliwa
grubo mielony pieprz
6 dużych, grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
2 ząbki czosnku
2 pęczki zielonych szparagów
garść świeżej rukoli lub szczawiu
Bób blanszujemy, odcedzamy, obieramy ze skórki. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy nim grzanki. Szparagi (twarde końce odłamujemy i wyrzucamy) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy kilka minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą.
Garnek Berghoff ORION |
Garnek Kuchenprofi |
Lurch 00010618 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
750 g zielonych szparagów
sól
1-2 łyżeczki masła
2-3 cebule
4 łyżki octu
7 łyżek oliwy
4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, oregano, estragon)
pieprz
cukier
roszponka
2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
posiekany szczypiorek do posypania
Szparagi myjemy, odłamujemy dolne części (mniej więcej w 1/3 dł.) i wyrzucamy. Pozostałe kawałki gotujemy w osolonej wodzie z masłem (10-15 minut). Osączamy, układamy na półmisku. Robimy sos, mieszając posiekaną cebulę z octem, oliwą i posiekanymi ziołami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polewamy jeszcze ciepłe szparagi. Podajemy z roszponką, posypujemy pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.
Domotti AZALIA KOMPLET OBIA... | Lubiana piwonia Komplet Ali... | THK Zestaw obiadowy Dahlia ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g szparagów (tylko główki)
łyżka posiekanych pomidorów (miąższ, bez nasionek)
ziarenka sezamu do posypania
Sos:
2 łyżki marynowanego imbiru
strączek świeżej czerwonej chilli
łyżka posiekanej czerwonej słodkiej papryki
ząbek czosnku
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki drobno posiekanych suszonych pomidorów osączonych z oliwy
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Szparagi gotujemy 5 minut (najlepiej na parze). Od razu po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem, a gdy ostygną, osączamy. Miksujemy składniki sosu. Na każdy talerz wlewamy trochę sosu i układamy w nim szparagi. Posypujemy posiekanymi pomidorami i lekko uprażonymi ziarenkami sezamu.
Blender AMICA BA 3011 | Blender Clatronic SM 3577 | Blender MPM MBL-07 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |