300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
220 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
280 g miałkiego cukru (do wypieków)
140 g mąki
1/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Jedną tabliczkę czekolady (100 g) ścieramy na tarce o dużych otworach. Wiórki czekoladowe wstawiamy do lodówki. Resztę czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Podgrzewamy tylko do momentu, aż wszystko się rozpuści. Jajka ubijamy z wanilią i cukrem. Następnie dodajemy masę czekoladową i krótko miksujemy (na wolnych obrotach). Mieszając masę, powoli dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy ponownie na wolnych obrotach. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy ciasto na małe kawałki. Możemy je podawać same lub wrzucić do pucharków i dodać np. owoce.
Bosch MUM 4657 | MPM MRK05 | Clatronic KM 3632 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
4 łyżki masła
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 słodkie gruszki
szklanka mąki pszennej białej
szklanka mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
szklanka maślanki
1/4 szklanki płynnego miodu
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
Masło topimy w rondlu. Kaszę jaglaną wysypujemy na suchą patelnię i prażymy 5 minut, mieszając, aż zrobi się jasnobrązowa. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione masło i imbir. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek. Nakładamy ciasto do sylikonowych form na muffinki (do 2/3 wysokości foremek). Pieczemy 30 minut w 180°C. Przed podaniem studzimy. Gruszki możemy zastąpić szklanką musu jabłkowego.
Silikomart Foremki silikono... | Guardini Forma na 6 muffine... | Eh Excellent Houseware Form... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
750 g mrożonych malin
350 g twarogu śmietankowego
5 łyżek cukru
1/4 szklanki syropu malinowego
250 ml śmietany kremówki
sok i skórka otarta ze sparzonej cytryny
6 łyżeczek żelatyny
Połowę malin miksujemy. Łączymy je z twarogiem, cukrem, syropem, sokiem i skórką z cytryny i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (nie dłużej niż 2 minuty, by nie zrobiło się masło). Do żelatyny dodajemy kilka łyżek bitej śmietany i mieszamy. Następnie łączymy z resztą bitej śmietany, masą twarogową i całymi owocami. Przekładamy do małych foremek lub dużej formy wyłożonej folią i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Maliny po zmiksowaniu najlepiej przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się drobnych pestek.
Orion NIEBIESKIE SERCA 10318 | Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | Da&Ga Naczynie do Zapiekani... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Masa:
150 ml słodkiej śmietanki 36%
6 łyżek brązowego cukru
200 g czekolady min. 70% kakao
4 łyżki masła
Dekoracja (opcjonalnie):
cukier puder
wiórki kokosowe
posiekane pistacje
posiekane orzechy włoskie
kakao
kolorowe posypki
W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy masło i mieszamy. Masę przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Kulki obtaczamy w dowolnej posypce i przekładamy do kolorowych papilotek. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zależy nam, aby trufle miały różne smaki, masę dzielimy na kilka części i urozmaicamy według gustu. Możemy dodać do niej posiekane orzechy, esencjonalne espresso, chilli lub alkohol (np. koniak lub likier pomarańczowy).
Alessi Rondelek do fondue Mami | Vinzer Rondelek Magestic 2.... | Tescoma PRESIDENT RONDELEK ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg malin
2 szklanki soku malinowego
6 łyżek cukru
Maliny miksujemy z cukrem, dodajemy sok i dobrze mieszamy. Zamrażamy.
Domowe sorbety można zrobić z różnych owoców. Pięknie wyglądają sorbety przygotowane z kilku rodzajów owoców (np. kiwi, nektarynek, i truskawek), zamrożonych warstwami.
Zoku Foremki do lodów SPACE... | Zoku Foremki KJ-002 | Orion Foremki do Lodów z Tw... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
80 g masła
500 g mąki pszennej
200 g posiekanej gorzkiej czekolady
30 g cukru
8 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
400 ml mleka
4 jajka
Roztapiamy masło w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewamy mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodajemy roztopione masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększamy obroty do maksimum i miksujemy przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (lub groszki czekoladowe) i mieszamy szpatułką. Rozgrzewamy gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy około 4 minut, aż gofry będą złociste. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
MPM MGO-13 | Steba WE 15 | BOMANN WA 5018 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |