10 listków szałwii
10 sporych młodych ziemniaków
4-5 łyżek oliwy
sól
10 plastrów wędzonego boczku
10 filecików anchois
1-2 ząbki czosnku
skórka otarta z połowy cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
Szałwię i ziemniaki myjemy, osuszamy. W czubek każdego ziemniaka wbijamy obieraczkę do warzyw lub wąski nóż i wydrążamy otwór średnicy 1-1,5 cm. Skrapiamy ziemniaki oliwą i oprószamy solą. W każdy otwór wkładamy pakuneczek składający się z: listka szałwii, anchois, plasterka czosnku i odrobiny skórki cytrynowej. Owijamy ziemniaki boczkiem i układamy w natłuszczonej oliwą formie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 60 minut. W trakcie pieczenia 3-4 razy je przewracamy. Podajemy gorące z surówką z sałaty lodowej i pomidorów.
4Home Blacha na frytki 39x3... | Bartscher Blacha 100310 | Bartscher Blacha 100312 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g drobnych młodych ziemniaków
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
cebula
garść liści natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta ostrej mielonej papryki
szczypta cukru
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy
łyżka natki pietruszki do dekoracji
Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, a po przestygnięciu obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, mieszamy z siekanymi orzechami włoskimi, pokrojoną w pierścionki cebulą i natką pietruszki. Dodajemy zmiażdżony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, po czym przyprawiamy sałatkę do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Na końcu dokładnie mieszamy z sosem powstałym ze zmiksowania oliwy z sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy sałatkę posiekaną natką.
Silit Zestaw Garnków Passio... | Altom Valdinox Modern. Komp... | Ambition Komplet Garnków La... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg niedużych młodych ziemniaków
300 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, kurek) lub pieczarek
cebula
2 łyżki sklarowanego masła
200 ml śmietany 22% lub kremówki
pieprz
sól
Ziemniaki myjemy, oskrobujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 15-18 minut. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i kroimy na plasterki. Grzyby czyścimy wilgotną ściereczką, trzonki skrobiemy i odcinamy, kapelusze i trzonki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy grzyby i dusimy 10 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. W wysmarowanym resztą masła żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, zalewamy je grzybami ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika (180°C) i pieczemy ok. 20 minut.
Karolina Serwis obiadowy LO... | ĆMIELÓW ROCOCO ZŁOTA LINIA ... | Karolina Serwis Obiadowy dl... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
6-8 młodych ziemniaków
2-3 rzodkiewki
200 ml naturalnego jogurtu
sok z cytryny
2 roztarte ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 główki lodowej sałaty
pęczek oregano
Szorujemy ziemniaki, kroimy na 1-centymetrowe plastry i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzamy, studzimy, w tym czasie kroimy rzodkiewki na plasterki. Przygotowujemy dressing, mieszając jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem oraz doprawiając solą i pieprzem. Umyte i osuszone liście sałaty rozdzieramy, delikatnie mieszamy z ziemniakami, rzodkiewką i posiekanym oregano. Polewamy dressingiem.
Obieraczka do warzyw i owoc... | Ibili Obieraczka do Warzyw ... | HENDI OBIERACZKA DO ZIEMNIA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
700 g młodych ziemniaków
200 g bobu
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki śmietany
sok i skórka z cytryny
50 g masła
sól
pieprz
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez 15 minut. 3 minuty przed końcem czasu dodajemy do nich bób. Odlewamy wodę i zostawiamy warzywa pod przykryciem. Miętę siekamy drobno i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Do gorących ziemniaków z bobem wrzucamy masło, potrząsamy garnkiem. Przed podaniem polewamy sosem śmietanowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaki zawierają zdecydowanie mniej skrobi. Nie da się z nich zrobić placków ani kopytek.
Duo Salaterka SILVER LINE 5... | Krosno Salaterka ELEGANCE 5... | Lubiana Salaterka HEL 00043 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |