120 kcal
4,5 łodyg selera naciowego
garść liści jarmużu
garść natki pietruszki
ogórek
cytryna
Wszystkie produkty myjemy, kroimy i miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodajemy wody mineralnej. Taki napój oczyszcza organizm, nawadnia i dostarcza witamin i minerałów.
Do zielonych koktajli można dodać algi: morskie lub słodkowodne. Wzbogacą napój w cenne mikroelementy.
Blender Bugatti Eva EVACR | Blender Bugatti Vela | Philips HR1836/00 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
150 kcal
garść mięty
garść pędów groszku (to są takie listki z chrupiącymi łodygami, mają pełno witamin i minerałów)
filiżanka pokrojonego w kostkę melona
łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki mieszamy. Rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą.
330 kcal
marchewka
oliwa
sól morska
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
mozzarella
natka pietruszki do dekoracji
Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (możemy zrobić to obieraczką). Polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Nagrzewamy piekarnik do 250°C i pieczemy 10 minut. Marchew powinna być złota i chrupiąca, ale nie spalona. Pół szklanki komosy zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i trzymamy komosę pod przykryciem ok. 15 minut. Jeśli została w garnku woda ? odcedzamy ją i odstawiamy komosę do wystygnięcia. Na talerzu układamy ugotowaną komosę (możemy zastąpić ją innym zdrowym ziarnem, np. farro lub pęczakiem). Kładziemy na niej marchewkę i natkę z pietruszki. Na środku układamy plaster mozzarelli (może być w wersji niskotłuszczowej).
Komosa ryżowa, zwana również quinoą, jest bardzo odżywcza ? dostarcza dużo białka. Nie zawiera glutenu.
250 kcal
szklanka mleka z orzechów nerkowca lub mleka migdałowego
banan
filiżanka mango
filiżanka malin lub truskawek
2 łyżki nasion chia
Miksujemy banana, mango, maliny z mlekiem. Posypujemy nasionami chia.
400 kcal
100 g makaronu
oliwa
ząbek czosnku
filiżanka grzybów ? mogą to być maślaki, kurki, pieczarki lub grzyby shitake
jajko sadzone
bazylia do dekoracji
Gotujemy makaron al dente. Na patelni z grubym dnem na łyżce oliwy podsmażamy czosnek. Wrzucamy posiekane grzyby i smażymy je na złoty kolor. Na makaronie układamy grzyby i jajko sadzone. Dekorujemy listkami bazylii.
Sylwia Wiesenberg, Polka mieszkająca w Stanach Zjednoczonych. Twórczyni Tonique Fitness. Fanka sportu i zdrowego odżywiania.