Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

Zielone koktajle i lekkie, ale odżywcze dania pełne energii to idealne menu na pierwsze dni lata, zwłaszcza dla tych, którzy szykują się na plażę.
Zielony koktajl Zielony koktajl Fot. Sylwia Wiesenberg

Zielony koktajl

120 kcal

4,5 łodyg selera naciowego
garść liści jarmużu
garść natki pietruszki
ogórek
cytryna


Wszystkie produkty myjemy, kroimy i miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodajemy wody mineralnej. Taki napój oczyszcza organizm, nawadnia i dostarcza witamin i minerałów.

Do zielonych koktajli można dodać algi: morskie lub słodkowodne. Wzbogacą napój w cenne mikroelementy.

Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR Zdjęcie Blender Bugatti Vela Zdjęcie Philips HR1836/00
Blender Bugatti Eva EVACR Blender Bugatti Vela Philips HR1836/00
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z groszkiem cukrowym Sałatka z groszkiem cukrowym Fot. Sylwia Wiesenberg

Sałatka z groszkiem cukrowym

150 kcal

garść mięty
garść pędów groszku (to są takie listki z chrupiącymi łodygami, mają pełno witamin i minerałów)
filiżanka pokrojonego w kostkę melona
łyżka oliwy z oliwek


Wszystkie składniki mieszamy. Rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą.

Komosa ryżowa z pieczoną marchewką Komosa ryżowa z pieczoną marchewką Fot. Sylwia Wiesenberg

Komosa ryżowa z pieczoną marchewką

330 kcal

marchewka
oliwa
sól morska
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
mozzarella
natka pietruszki do dekoracji


Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (możemy zrobić to obieraczką). Polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Nagrzewamy piekarnik do 250°C i pieczemy 10 minut. Marchew powinna być złota i chrupiąca, ale nie spalona. Pół szklanki komosy zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i trzymamy komosę pod przykryciem ok. 15 minut. Jeśli została w garnku woda ? odcedzamy ją i odstawiamy komosę do wystygnięcia. Na talerzu układamy ugotowaną komosę (możemy zastąpić ją innym zdrowym ziarnem, np. farro lub pęczakiem). Kładziemy na niej marchewkę i natkę z pietruszki. Na środku układamy plaster mozzarelli (może być w wersji niskotłuszczowej).

Komosa ryżowa, zwana również quinoą, jest bardzo odżywcza ? dostarcza dużo białka. Nie zawiera glutenu.

Smoothie z mango Smoothie z mango Fot. Sylwia Wiesenberg

Smoothie z mango

250 kcal

szklanka mleka z orzechów nerkowca lub mleka migdałowego
banan
filiżanka mango
filiżanka malin lub truskawek
2 łyżki nasion chia


Miksujemy banana, mango, maliny z mlekiem. Posypujemy nasionami chia.

Makaron z grzybami i jajkiem Makaron z grzybami i jajkiem Fot. Sylwia Wiesenberg

Makaron z grzybami i jajkiem

400 kcal

100 g makaronu
oliwa
ząbek czosnku
filiżanka grzybów ? mogą to być maślaki, kurki, pieczarki lub grzyby shitake
jajko sadzone
bazylia do dekoracji


Gotujemy makaron al dente. Na patelni z grubym dnem na łyżce oliwy podsmażamy czosnek. Wrzucamy posiekane grzyby i smażymy je na złoty kolor. Na makaronie układamy grzyby i jajko sadzone. Dekorujemy listkami bazylii.

 

Sylwia Wiesenberg, Polka mieszkająca w Stanach Zjednoczonych. Twórczyni Tonique Fitness. Fanka sportu i zdrowego odżywiania.

Więcej o: