Co jeszcze można grillować?

Żeberka na ostro
1,5 kg żeberek
szklanka keczupu
ćwierć szklanki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1/2 łyżki musztardy
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
2 krople ostrego sosu chilli lub tabasco
2 cebule
ząbek czosnku
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 40 minut. W rondelku mieszamy keczup, sok z cytryny, cukier, musztardę, masło, sos sojowy, sól i sos chilli. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do sosu. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Żeberka wyjmujemy z wody, osączamy i grillujemy 20 minut, smarując z obu stron przygotowanym sosem. Podajemy z pieczywem i piklami.
![]() |
![]() |
![]() |
Klarstein Wok & Roll 4 zest... | Grill Gazowy Iroda O-Grill ... | LotusGrill - grill XL G-GE-435 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Cebula i fenkuł w marynacie
po 2-3 duże czerwone i białe cebule
fenkuł
4-6 łyżek czerwonego wina lub octu winnego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2-3 łyżeczki drobno posiekanych igieł rozmarynu
olej
Cebule obieramy, przekrawamy na połówki. Fenkuł czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki.
Skrapiamy warzywa najpierw octem lub winem, a potem oliwą, posypujemy pieprzem, solą i rozmarynem. Układamy na natłuszczonej blasze, dokładnie otulamy arkuszem folii aluminiowej. Stawiamy formę na niezbyt mocno rozgrzanym ruszcie i pieczemy 25-30 min. Następnie przekładamy warzywa na rozgrzany i posmarowany olejem ruszt i opiekamy 5 minut z każdej strony.

Fajita
Marynata:
olej
sok z cytryny
sos sojowy
2 ząbki czosnku
garść liści kolendry
100 g pasków marynowanej piersi kurczaka
100 g marynowanej polędwicy wołowej na marynatę
50 g cebuli
60 g słodkiej papryki (czerwonej i zielonej)
Przygotowujemy marynatę: łączymy olej, sok z cytryny, sos sojowy z czosnkiem oraz posiekanymi listkami kolendry. Oba rodzaje mięsa zanurzamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Na rozgrzanym grillu smażymy mięso. Po kilku minutach dodajemy warzywa. Grillujemy jeszcze przez parę minut. Fajitę serwujemy z podpieczonymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.