Pizza i focaccia - przysmaki lata

Ciepły wieczór, lampka dobrego wina albo szklaneczka zimnego cydru i... domowa pizza, chrupiąca focaccia lub pita z dipami. Niech żyje lato!
Pizza z ricottą i papryką Pizza z ricottą i papryką Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z ricottą i papryką

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Na wierzch:
3-4 łyżki oliwy
1/3 zielonej papryki
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
200 g ricotty

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy


Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1 -2 łyżkami mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Następnie wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy VEGA ZŁOTA LINIA 44/12 G054
Ambition Serwis obiadowy LO... Chodzież Serwis obiadowy Gl... ĆMIELÓW Serwis obiadowy VEG...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Focaccia z oliwkami Focaccia z oliwkami Fot. Paulina Jakóbiec

Focaccia z oliwkami

500 g mąki
łyżeczka soli
opakowanie (7 g) suszonych drożdży
1/3 szklanki oliwy
40 g suszonych pomidorów
2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki zielonych oliwek
łyżka oliwy do posmarowania ciasta
łyżeczka soli morskiej
oliwa i ulubione zioła do podania


Rozgrzewamy piekarnik do 50°C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut ? do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika,  dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską i ewentualnie pokrojonymi oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200°C.

Zdjęcie Ambition Blacha Do Pieczenia Pyrex Asymetria 35x27 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270 Zdjęcie TaDAR Blacha do pieczenia fakturowana
Ambition Blacha Do Pieczeni... Snb forma blacha do pieczen... TaDAR Blacha do pieczenia f...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pizza alzacka na cienkim cieście Pizza alzacka na cienkim cieście Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza alzacka na cienkim cieście

Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
1-2 łyżki oleju rzepakowego
szklanka letniej wody

Na wierzch:
150 ml śmietanki 30%
100 g zmielonego twarogu
pieprz
gałka muszkatołowa
3 cebule
140 g wędzonego boczku

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy


Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy. W tym czasie ucieramy twaróg ze śmietanką, doprawiając pieprzem i gałką muszkatołową; cebulę kroimy w krążki, a boczek w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy masą serową, na wierzchu układamy cebulę i paseczki boczku. Pieczemy 13-15 minut w 220°C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić. Możemy podawać do piwa albo z młodym białym winem.

Zdjęcie SMILE Kamień do pizzy SKP-1 Zdjęcie HENDI BLACHA DO PIZZY ? 50 CM 617434 Zdjęcie Hendi Piecyk do pizzy (220306)
SMILE Kamień do pizzy SKP-1 HENDI BLACHA DO PIZZY ? 50 ... Hendi Piecyk do pizzy (220306)
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kuchnia włoska ma się świetnie (fot. Paulina Jakóbiec) Kuchnia włoska ma się świetnie (fot. Paulina Jakóbiec) Kuchnia włoska ma się świetnie (fot. Paulina Jakóbiec)

Pizza wegetariańska

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Na wierzch:
żółta papryka
2-3 łyżki oliwy
szklanka sosu pomidorowego
opakowanie mozzarelli
6-7 pomidorków koktajlowych
1/2 cukinii
4 zielone wydrylowane oliwki
kilka gałązek bazylii

Oraz:
masło i mąka na blachę


Ciasto robimy tak samo jak w przepisie na pizzę z cukinią i rukolą. Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na blasze natłuszczonej i wysypanej mąką. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Zdjęcie Chefn Nóż do pizzy CH-103-280-120 Zdjęcie Hendi Nóż do ciast z ząbkowanym ostrzem Profi Line (721100) Zdjęcie Nóż do pizzy DISC- Joseph Joseph - grafitowy
Chefn Nóż do pizzy CH-103-2... Hendi Nóż do ciast z ząbkow... Nóż do pizzy DISC- Joseph J...
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Pizza z cukinią i rukolą Pizza z cukinią i rukolą Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oliwy

Na wierzch:
2 cukinie
125 g mozzarelli
120-150 g pesto bazyliowego
50 g orzeszków piniowych
łyżka miodu
2-3 garście rukoli
pieprz
sól


Drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody mieszamy w misce (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i zostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

Zdjęcie Dekoria Zestaw do pizzy S&P Como 7 części komplet Zdjęcie Florentyna Talerz do Pizzy Ronda Love Red Borm 33cm Zdjęcie Villeroy & Boch Artesano Provencal Lavender 10-4152-2590
Dekoria Zestaw do pizzy S&P... Florentyna Talerz do Pizzy ... Villeroy & Boch Artesano Pr...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA