Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Na wierzch:
3-4 łyżki oliwy
1/3 zielonej papryki
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
200 g ricotty
Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy
Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1 -2 łyżkami mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Następnie wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.
Ambition Serwis obiadowy LO... | Chodzież Serwis obiadowy Gl... | ĆMIELÓW Serwis obiadowy VEG... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g mąki
łyżeczka soli
opakowanie (7 g) suszonych drożdży
1/3 szklanki oliwy
40 g suszonych pomidorów
2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki zielonych oliwek
łyżka oliwy do posmarowania ciasta
łyżeczka soli morskiej
oliwa i ulubione zioła do podania
Rozgrzewamy piekarnik do 50°C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut ? do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską i ewentualnie pokrojonymi oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200°C.
Ambition Blacha Do Pieczeni... | Snb forma blacha do pieczen... | TaDAR Blacha do pieczenia f... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
1-2 łyżki oleju rzepakowego
szklanka letniej wody
Na wierzch:
150 ml śmietanki 30%
100 g zmielonego twarogu
pieprz
gałka muszkatołowa
3 cebule
140 g wędzonego boczku
Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy. W tym czasie ucieramy twaróg ze śmietanką, doprawiając pieprzem i gałką muszkatołową; cebulę kroimy w krążki, a boczek w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy masą serową, na wierzchu układamy cebulę i paseczki boczku. Pieczemy 13-15 minut w 220°C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić. Możemy podawać do piwa albo z młodym białym winem.
SMILE Kamień do pizzy SKP-1 | HENDI BLACHA DO PIZZY ? 50 ... | Hendi Piecyk do pizzy (220306) |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Na wierzch:
żółta papryka
2-3 łyżki oliwy
szklanka sosu pomidorowego
opakowanie mozzarelli
6-7 pomidorków koktajlowych
1/2 cukinii
4 zielone wydrylowane oliwki
kilka gałązek bazylii
Oraz:
masło i mąka na blachę
Ciasto robimy tak samo jak w przepisie na pizzę z cukinią i rukolą. Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na blasze natłuszczonej i wysypanej mąką. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Chefn Nóż do pizzy CH-103-2... | Hendi Nóż do ciast z ząbkow... | Nóż do pizzy DISC- Joseph J... |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oliwy
Na wierzch:
2 cukinie
125 g mozzarelli
120-150 g pesto bazyliowego
50 g orzeszków piniowych
łyżka miodu
2-3 garście rukoli
pieprz
sól
Drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody mieszamy w misce (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i zostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.
Dekoria Zestaw do pizzy S&P... | Florentyna Talerz do Pizzy ... | Villeroy & Boch Artesano Pr... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |