Foodpairing to ostatnio modny trend kulinarny. Zajmuje się łączeniem smaków potraw i napojów, tak aby wzajemnie się uzupełniały lub wprost przeciwnie - kontrastowały ze sobą, tak aby zintensyfikować odczucia smakowe. Cytując znawcę tematu Pawła Oszczyka, znanego szefa kuchni: kwaśny lubi kwaśny, gorzki lubi gorzki (cytryna limonkę, tak jak radicchio cykorię), a tłuszcz lubi tłuszcz (tak jak masło śmietanę). Czasem jednak ostry lubi słodki, a słodki lubi kwaśny. I cała sztuka polega na tym, aby tak przyrządzić danie i podać je z takim napojem, aby kompozycja smaków była dobrze zbalansowana. Temat foodpairingu stał się również popularny w kręgach piwoszy. Podczas Festiwalu Birofilia 2014 uczestnicy warsztatów foodpairingowych próbowali dań podkreślających aromaty poszczególnych piw. Okazało się, że Guinness podkreśla ostry smak sera pleśniowego, jasne piwo idealnie komponuje się z makaronami, rybami i owocami morza, a trunki o wyjątkowo rześkim smaku świetnie pasują do ostrych i słodkich potraw.
Frankfurckie grzanki z parówkami
6 kromek chleba tostowego
masło do posmarowania tostów
6 parówek
200 ml jasnego piwa
3 łyżki startego sera tylżyckiego
żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Chleb z obu stron cienko smarujemy masłem, układamy na blasze i opiekamy na złoty kolor. Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy każdą wzdłuż na pół. Następnie układamy po dwie połówki (wypukłą stroną do góry) na grzance. Z piwa, sera, żółtka i cynamonu ucieramy gładki sos, przyprawiamy solą. Polewamy tosty z parówkami sosem, zapiekamy 20-25 minut w 200°C. Podajemy z kuflem zimnego piwa.
![]() |
![]() |
![]() |
Arcoroc Benidorm Kufel do piwa | BGtech Kufel do piwa QFEL E... | Holmegaard Cabernet - Kieli... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 łyżki oliwy
1,5 kg łopatki wołowej
posiekana cebula
5 rozgniecionych ząbków czosnku
500 g marchewek pokrojonych na kawałki
250 g grzybów (mogą być pieczarki lub leśne) pokrojonych w plasterki
700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na kawałki)
2 łyżki mąki
2 szklanki dobrego bulionu wołowego
butelka (350 ml) ciemnego piwa
listek laurowy
3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
grubo mielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W brytfannie podsmażamy mięso ze wszystkich stron na oliwie. Wyjmujemy z brytfanny. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, po 5 minutach wkładamy marchewki, grzyby i ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Oprószamy mąką, smażymy jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Wlewamy bulion i piwo, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy listek laurowy, tymianek, cukier, musztardę i koncentrat, przyprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy mięso, przykrywamy i pieczemy, aż mięso będzie zupełnie miękkie - co najmniej 2,5 godziny.
![]() |
![]() |
![]() |
Emalia Olkusz Komplet garnk... | Florina Komplet garnków NEB... | Meyerhoff Komplet garnków 0... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
200 g gruboziarnistej soli morskiej
2 łyżki saletry
100 g cukru trzcinowego
laska cynamonu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren pieprzu
10 goździków
10 jagód jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 kg lodu
2 kg mostka wołowego
cebula
marchewka
łodyga selera naciowego
10 grubych kromek wiejskiego chleba
ostra musztarda
250 g sera (comté, fontina, gouda)
mała cebula
60 g masła
Peklujemy mięso: do dużego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól, saletrę, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy, mieszając, aż sól się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lód i mieszamy, aż stopnieje. Mięso oczyszczamy z błon i zanurzamy w zimnej solance. Wstawiamy do lodówki na 10 dni, codziennie mieszamy zalewę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy je pod zimną bieżącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi w kawałki warzywami, wlewamy tyle wody, aby sięgała do 2-3 cm wysokości naczynia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 2,5-3 godzin. Wyjmujemy z naczynia, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Składamy kanapki: połowę kromek smarujemy grubo musztardą, układamy na nich plasterki wołowiny, sera i cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami i dociskamy. Partiami przypiekamy na maśle z obu stron. Studzimy, przekrawamy na pół, pakujemy w papierowe torebki śniadaniowe.
![]() |
![]() |
![]() |
KCF Noże TAKI | Noże "7" (nowe) | Stojak na Noże - Voodoo |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek
2 łyżki miodu
cebula
2 łyżki oleju
szklanka jasnego piwa
4-5 gruszek
cytryna
3-4 łyżki żurawin lub borówek
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Formujemy pieczeń, związujemy nicią kuchenną, smarujemy miodem. Cebulę siekamy. W brytfannie rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na rumiano. Dodajemy cebulę i tymianek, wlewamy piwo i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy godzinę, często polewając najpierw piwem, a potem sosem z pieczenia. Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny. W połowie czasu pieczenia dookoła mięsa układamy gruszki, posypujemy żurawinami. Pieczemy razem, aż mięso będzie miękkie.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Roemertopf Naczynie do piec... | Vialli Design Naczynie do z... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
350 g łopatki jagnięcej bez kości
oliwa
2 duże marchewki
200 g pieczarek
250 ml piwa Guinness
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka masła
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
sól
pieprz
Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem.
Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.
![]() |
![]() |
![]() |
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | Küchenprofi Kokilki PLUM | Nuova R2S Komplet: 4 Rameki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1,2 kg żeberek
sól
pieprz
łyżka majeranku
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu
kilka ziaren jałowca
3-4 liście laurowe
1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
Bejca do smarowania:
3 ząbki czosnku
sól
1/2 szklanki jasnego piwa
3 łyżki oleju
Myjemy żeberka, osuszamy, kroimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i układamy warstwami w salaterce, przesypując roztartymi ziołami, jałowcem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalewamy piwem, przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z solą, piwem i olejem. Żeberka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, smarujemy czosnkową bejcą, układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoto, kilka razy je przewracając i smarując bejcą. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami oraz z surówką z pora i ogórków kiszonych. Można też podać musztardę i keczup.
![]() |
![]() |
![]() |
Home&You Zastawa Stołowa Ni... | Luminarc Serwis CARINE 19cz... | Maxwell & Williams WBA Zast... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |