1 butelka (0,7 l) Pimm's No. 1
1/3 butelki (230 ml) ginu
2 butelki (660 ml) piwa imbirowego
225 g truskawek (oczyszczonych)
2 pomarańcze (obrane i pokrojone w plasterki)
1/2 ogórka (pokrojonego w cienkie plasterki)
kilka gałązek mięty
ewentualnie kilka gałązek ogórecznika
kostki lodu do podania
W dużym dzbanku mieszamy pimm'sa, gin, piwo imbirowe, wrzucamy truskawki, plastry pomarańczy i ogórka (możemy też trochę włożyć do szklanek razem z lodem). Rozlewamy napój do szklanek i dekorujemy miętą oraz - jeśli mamy - ogórecznikiem.
2 butelki jasnego piwa
kawałek cynamonu
3-4 goździki
2-3 żółtka
3-4 łyżki cukru
Mocno podgrzewamy piwo z laską cynamonu i goździkami. Ucieramy na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewamy do masy gorące piwo. Przykrywamy i podgrzewamy na malutkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż napój zgęstnieje. Podajemy w dzbanku, kubkach lub filiżankach z grubego szkła.
Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.
250 g truskawek
60 g cukru
600-700 ml piwa typu alt (tzw. Altbier to niemieckie piwo górnej fermentacji; można je zastąpić stoutem, ale, porterem lub piwem trapistów)
400 ml wytrawnego musującego wina
Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimne wino musujące.
100 g świeżego korzenia chrzanu
1 l jasnego piwa
Obrany korzeń chrzanu drobno kroimy, zalewamy piwem, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po odcedzeniu pijemy małymi porcjami przez 2-3 dni.
Chrzan z dodatkiem piwa był kiedyś stosowany jako lek na dolegliwości reumatyczne.
4 jabłka pokrojone na ćwiartki
1,2 l piwa
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka mielonego imbiru
20 g brązowego cukru
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek.