Przekąski do piwa

Łosoś w hiszpańskim sosie
4 świeże filety łososia (około 750 g)
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
gałązka natki pietruszki do przybrania
Sos mojo:
2 obrane ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki papryki w proszku
5 łyżek oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
Przygotowujemy sos. Czosnek, kmin i paprykę wrzucamy do pojemnika robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrza. Włączając i wyłączając urządzenie, ucieramy przez minutę. Przy pracującym robocie stopniowo, kropla po kropli, dolewamy oliwę, aż cała zostanie użyta i mieszanina trochę zgęstnieje. Wlewamy ocet i mieszamy jeszcze przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy łososia: zdejmujemy skórkę, filety przekrawamy w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Usuwamy ości. Doprawiamy rybę solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni o grubym dnie. Na gorącym tłuszczu kładziemy kawałki ryby i, od czasu do czasu obracając, smażymy około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przekładamy łososia na półmisek i skrapiamy sosem mojo. Podajemy na gorąco z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania.

Krewetki z chilli
500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami
mała papryczka chilli
6 łyżeczek oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
szczypta papryki w proszku
sól
Krewetki myjemy (ewentualnie rozmrażamy, jeśli są zamrożone). Papryczkę chilli przekrawamy wzdłuż i po usunięciu gniazda nasiennego drobno siekamy. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i smażymy przez 30 sekund.
Dodajemy krewetki, chilli, paprykę w proszku i szczyptę soli. Cały czas mieszając, smażymy przez 2-3 minuty, aż krewetki zróżowieją i zaczną się skręcać. Podajemy gorące z chlebem.

Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii
dojrzały melon
2 główki cykorii
12 plastrów szynki parmeńskiej
pieprz i sos balsamico do dekoracji
Obieramy melona, a następnie miąższ kroimy na łódeczki. Każdą łódeczkę zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na 1-2 liściach cykorii. Całość dekorujemy sosem balsamico i pieprzem.
Szynkę parmeńską możemy zastąpić inną szynką sezonowaną, np. westfalską.

Cytrynowy kurczak
4 duże piersi kurczaka
5 łyżek oliwy
posiekana cebula
6 posiekanych ząbków czosnku
3 cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski. Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Po chwili wkładamy paski kurczaka i mieszając, smażymy około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i sok wyciśnięty z dwóch. Zostawiamy, żeby kurczak się zagotował, a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy skórką okrojoną z cytryny. Podajemy z ósemkami cytryny i świeżą ciemną bagietką.

Małże z masłem czosnkowym
800 g małży w muszlach
kieliszek wytrawnego białego wina
listek laurowy
85 g masła
35 g okruchów z pszennego chleba
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól
pieprz
cytryna pokrojona na ósemki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Oczyszczone małże (wyrzucamy niezamknięte) wkładamy do dużego rondla, wlewamy wino, dodajemy listek laurowy i gotujemy na bardzo dużym ogniu 5 minut. Wyjmujemy małże (wyrzucamy zamknięte) i układamy w połówkach muszli w dużym płytkim żaroodpornym naczyniu. Roztapiamy masło i przekładamy do miseczki, dodajemy okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż masło lekko stężeje. Napełniamy muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem wkładamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy z cytryną pokrojoną na ósemki.

Krążki cebulowe
4-5 dużych cebul (600-700 g)
1 i 1/2 szklanki piwa
szklanka mąki
jajko
pieprz cayenne i pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia
Cebule obieramy, opłukujemy, kroimy na grube plastry, dzielimy na pierścionki, wkładamy do miski, zalewamy piwem, odstawiamy na godzinę, a następnie osączamy. Szklankę piwa z moczenia cebuli miksujemy z mąką i jajem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, każdy pierścionek cebuli zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy z oleju, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Taka cebula najlepsza jest na ciepło, więc do momentu podania trzymamy ją w podgrzanym piekarniku.

Śliwki w bekonie
20 suszonych śliwek bez pestek
20 plastrów wędzonego bekonu lub chudego boczku
Każdą śliwkę zawijamy w plasterek bekonu. Możemy je podawać na surowo lub zapiec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.
Roladki z suszonymi śliwkami można podać ze świeżymi ziołami: tymiankiem lub majerankiem.