Co pochrupać do piwa?

Paluszki, krakersy, orzeszki tworzą z piwem zgrany duet. Można je oczywiście kupić w sklepie, pytanie tylko po co, skoro można je zrobić samemu, w czasie gdy piwo chłodzi się w lodówce...
Kruche paluszki z kminkiem Kruche paluszki z kminkiem MARCIN URBAN

Kruche paluszki z kminkiem

150 g mąki pszennej
szczypta cukru pudru
sól
100 g masła
żółtko
jajko do posmarowania
50 g kminku
gruba sól do posypania


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy masło w kawałkach i nożem siekamy składniki, aż się połączą. Następnie dodajemy żółtko, rozcieramy palcami i ręcznie zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6 mm, kroimy w cienkie paski i zwijamy paluszki długości około 10 cm. Następnie układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy solą i posypujemy kminkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 10 minut.

Rogaliki francuskie z gorgonzolą Rogaliki francuskie z gorgonzolą MARCIN URBAN

Rogaliki francuskie z gorgonzolą

opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego)
80-100 g sera gorgonzola
jajko


Ser delikatnie rozkruszamy widelcem. Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli używamy ciasta mrożonego, rozmrażamy je w lodówce). Na środku każdego trójkąta układamy porcję gorgonzoli, zwijamy go w rogalik i układamy na blasze. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 20 minut.

Wytrawne rożki francuskie równie dobrze można przyrządzić z innymi serami: rokpolem lub fetą.

Krakersy sezamowe Krakersy sezamowe MARCIN URBAN

Krakersy sezamowe

150 g mąki pszennej
3 (2+1) łyżki ziaren sezamu
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
25 g zimnego masła
4-5 łyżek zimnej wody
białko do posmarowania


Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki sezamu, dodajemy skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Masło kroimy na kawałki i ręcznie mieszamy z mąką, aż powstaną "okruchy". Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy twarde ciasto. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm wykrawamy krążki i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Krakersy smarujemy białkiem i posypujemy pozostałym sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią.

Ruloniki francuskie z musztardą Ruloniki francuskie z musztardą MARCIN URBAN

Ruloniki francuskie z musztardą

opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki maku
4 łyżki tartego parmezanu


Rozwinięte ciasto smarujemy musztardą, posypujemy warstwą maku i parmezanem. Następnie zwijamy ciasno oba krótsze brzegi do środka w dwa rulony przypominające baranie rogi. Przekładamy ciasto płaską stroną do góry i kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Układamy ciastka na blasze, tak by się nie stykały. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. C. Gdy zaczną nabierać złocistego koloru, delikatnie przewracamy je. Po 10-15 minutach powinny być gotowe.

Ten rodzaj ciastek, zwanych okularami lub ślimakiem, najczęściej jada się z farszem migdałowym. W wersji wytrawnej, z musztardą, również smakują wyśmienicie.

Solone migdały Solone migdały MARCIN URBAN

Solone migdały

225 g całych migdałów bez skórki
4 łyżki oliwy
gruba sól morska


Na blachę do pieczenia wlewamy oliwę. Wsypujemy migdały i mieszamy, aby dokładnie pokryły się oliwą. Następnie równomiernie rozkładamy je na blasze. Opiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż staną się jasnobrązowe. Osączamy na papierowym ręczniku i przesypujemy do miski. Lekko ostudzone migdały posypujemy obficie solą morską. Podrzucamy kilkakrotnie, aby dokładnie się pokryły przyprawą. Podajemy na zimno lub na ciepło.

Aby uzyskać przekąskę o bardziej pikantnym smaku, uprażone migdały można oprószyć czerwoną papryką.

Krakersy z serem Krakersy z serem MARCIN KLABAN

Krakersy z serem

pomidorki koktajlowe
oliwa
sól
pieprz
paczka krakersów
ementaler
musztarda (najlepiej Dijon)
bazylia


Pomidorki przekrawamy w poprzek na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, skrapiamy jeszcze oliwą i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Rozkładamy krakersy na desce lub półmisku. Na każdym kładziemy kawałek sera, mały kleks musztardy, listek bazylii i upieczony pomidorek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA