Desery z piwem

Racuchy piwne z jabłkami
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 łyżki oliwy
szklanka ciemnego piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Do racuchów z jabłkami najlepiej użyć kwaśnych gatunków, takich jak antonówka, bojken czy reneta.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM 54 I00 | Bosch MUM 57860 | Bosch MUM XL20C |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Pączki piwne
Rozczyn:
100 g drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżeczka cukru
Ciasto:
1 kg mąki
jajko
5 żółtek
100 g cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szklanka jasnego piwa
1/3 szklanki oleju
olej do smażenia
mąka do podsypania stolnicy
Nadzienie:
powidła śliwkowe
dżem morelowy
Polewa:
1/4 szklanki płynnego, jasnego miodu
4 łyżki jasnego piwa
2-3 goździki
listek laurowy
mielona gałka muszkatołowa
cynamon
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier i przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek łyżeczkę nadzienia i zalepiamy, formując pączki. Odkładamy znów do wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju. Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, podgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.
![]() |
![]() |
![]() |
STOLNICA MATA SILIKONOWA | Brabantia Patelnia Vision 3... | AMEFA Łyżka deserowa METROP... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Rożki piwne
250 g masła
2 szklanki mąki tortowej
130 ml jasnego piwa
żółtko
Nadzienie:
słoiczek dżemu lub powideł
Do posypania:
cukier puder
cukier waniliowy lub cynamon
Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski z przesianą mąką. Mieszając, wlewamy piwo zmiksowane z żółtkiem i szybko wyrabiamy ciasto. Owijamy pergaminem i na 2 godziny wkładamy do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na cienki (ok. 1/2 cm) placek. Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Na środku kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł. Składamy ciasto po przekątnej na pół, tworząc rożki. Dociskamy brzegi ciasta, by nadzienie nie wypływało w czasie pieczenia. Ciastka układamy w odstępach na blasze wyściełanej pergaminem i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub z cynamonem.
![]() |
![]() |
![]() |
Leifheit 23120 - Tarka czwo... | Sagaform 5016351 - Szklanka... | Tescoma Formy do dań deseró... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |