Desery z piwem

Dodatek piwa sprawia, że ciasto staje się bardziej pulchne. Zyskuje również specyficzny smak i aromat, dzięki czemu wypieki z piwem idealnie pasują do tego napoju.
Racuchy piwne z jabłkami Racuchy piwne z jabłkami BBS

Racuchy piwne z jabłkami

250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 łyżki oliwy
szklanka ciemnego piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia


Mąkę z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Do racuchów z jabłkami najlepiej użyć kwaśnych gatunków, takich jak antonówka, bojken czy reneta.

Zdjęcie Bosch MUM 54 I00 Zdjęcie Bosch MUM 57860 Zdjęcie Bosch MUM XL20C
Bosch MUM 54 I00 Bosch MUM 57860 Bosch MUM XL20C
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki piwne Pączki piwne BOGDAN BIAŁY

Pączki piwne

Rozczyn:
100 g drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżeczka cukru

Ciasto:
1 kg mąki
jajko
5 żółtek
100 g cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szklanka jasnego piwa
1/3 szklanki oleju
olej do smażenia
mąka do podsypania stolnicy

Nadzienie:
powidła śliwkowe
dżem morelowy

Polewa:
1/4 szklanki płynnego, jasnego miodu
4 łyżki jasnego piwa
2-3 goździki
listek laurowy
mielona gałka muszkatołowa
cynamon


Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier i przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek łyżeczkę nadzienia i zalepiamy, formując pączki. Odkładamy znów do wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju. Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, podgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.

Zdjęcie STOLNICA MATA SILIKONOWA Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000182 Zdjęcie AMEFA Łyżka deserowa METROPOL
STOLNICA MATA SILIKONOWA Brabantia Patelnia Vision 3... AMEFA Łyżka deserowa METROP...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Rożki piwne Rożki piwne BBS

Rożki piwne

250 g masła
2 szklanki mąki tortowej
130 ml jasnego piwa
żółtko

Nadzienie:
słoiczek dżemu lub powideł

Do posypania:
cukier puder
cukier waniliowy lub cynamon


Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski z przesianą mąką. Mieszając, wlewamy piwo zmiksowane z żółtkiem i szybko wyrabiamy ciasto. Owijamy pergaminem i na 2 godziny wkładamy do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na cienki (ok. 1/2 cm) placek. Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Na środku kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł. Składamy ciasto po przekątnej na pół, tworząc rożki. Dociskamy brzegi ciasta, by nadzienie nie wypływało w czasie pieczenia. Ciastka układamy w odstępach na blasze wyściełanej pergaminem i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub z cynamonem.

Zdjęcie Leifheit 23120 - Tarka czworoboczna Zdjęcie Sagaform 5016351 - Szklanka do piwa Zdjęcie Tescoma Formy do dań deserów Chef 4szt 428262
Leifheit 23120 - Tarka czwo... Sagaform 5016351 - Szklanka... Tescoma Formy do dań deseró...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.