Galaretki z owoców

Najlepiej przygotować je z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Należą do nich czarne porzeczki, pigwy i jabłka.

Galaretka pigwowa

1 kg owoców pigwy
3 szklanki wody
sok z cytryny
250 g cukru żelującego 2:1
2 gałązki melisy

Myjemy i obieramy owoce. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy (45-50 minut). Przecedzamy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Odmierzamy 500 ml soku, a następnie wlewamy do rondla. Mieszamy z cukrem, wkładamy gałązki melisy, zagotowujemy, mieszając. Gotujemy 2 minuty, licząc od momentu wrzenia, wyjmujemy melisę, a gotową galaretką napełniamy 2 wyparzone słoiki. Przykrywamy kółeczkami wyciętymi z folii kuchennej zanurzonymi w rumie i zakręcamy słoiki. Stawiamy na 5 minut dnem do góry, następnie odwracamy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.

Zdjęcie Amylon Galaretka o smaku cytrynowym BIO 40g Zdjęcie Carum Żelatyna spożywcza 1kg Zdjęcie GELACET z żelatyną i biotyną 120 kaps
Amylon Galaretka o smaku cy... Carum Żelatyna spożywcza 1kg GELACET z żelatyną i biotyn...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Galaretka z jeżyn lub porzeczek

500 g jeżyn lub czarnej porzeczki
torebeczka żelfiksu 2:1
500 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody i gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.

Zdjęcie Agar Agar ( 50g) Zdjęcie Tast Agar 100g Zdjęcie BATOM Agar agar 30g
Agar Agar ( 50g) Tast Agar 100g BATOM Agar agar 30g
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Galaretka z jabłek

3 kg zielonych jabłek Granny Smith
3 cytryny
15 gałązek mięty
cukier

Umyte jabłka kroimy na kawałki. Siekamy połowę gałązek mięty. Jabłka przekładamy do rondla o grubym dnie i zalewamy taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodajemy sok z cytryn i posiekaną miętę, zagotowujemy i dusimy 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Przygotowujemy dużą miskę, przykrywamy gazą, którą mocujemy do brzegów. Przekładamy rozgotowane jabłka na gazę i zostawiamy na noc, aby spłynął cały sok. Odmierzamy ilość otrzymanego soku. Na każde 600 ml soku dodajemy 450 g cukru. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu 15 minut. Sprawdzamy, czy kropla galaretki upuszczona na talerzyk od razu zastyga. Jeśli tak, galaretka jest gotowa. Dodajemy do niej pozostałą posiekaną miętę, mieszamy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721853 Zdjęcie VIALLI DESIGN Livio 590138721785
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... Vialli Design Livio 5901638... VIALLI DESIGN Livio 5901387...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE