Czatneje nie tylko do mięsa

Gęsty sos z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. Może być bardzo pikantny albo wręcz słodki. W zależności od proporcji składników.

Czatnej z moreli i czereśni

2 szklanki płynnego miodu (np. gryczanego)
1,5 szklanki octu jabłkowego
1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni
500 g wydrylowanych, pokrojonych w centymetrową kostkę moreli
szklanka pokrojonych na ćwiartki suszonych moreli
duża biała posiekana cebula
sok i skórka otarta z cytryny
łyżka ziaren gorczycy
łyżka startego świeżego imbiru
łyżeczka mielonego kuminu

W rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód z octem. Gdy mieszanina zawrze, dodajemy czereśnie, morele (świeże i suszone), cebulę, sok i skórkę z cytryny, gorczycę, imbir i kumin. Mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czatnej powinien leciutko mrugać. Gotujemy 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Schłodzony czatnej przelewamy do słoiczków ? wytrzyma w lodówce około miesiąca. Można go również zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90°C) i przechowywać przez 2-3 miesiące w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Zdjęcie Emsa Scandic pojemnik do dżemu i miodu 242021600 Zdjęcie OXO 23181V1MLNYK Zdjęcie Cyfrowy refraktometr do pomiaru soków owocowych i solanek
Emsa Scandic pojemnik do dż... OXO 23181V1MLNYK Cyfrowy refraktometr do pom...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Czatnej z zielonych pomidorów

2 kg zielonych pomidorów
10 cm imbiru obranego i pokrojonego w paski
2 duże zielone papryki pokrojone w kostkę
3 średnie cebule pokrojone w piórka
3-4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 papryczki chilli
ziele angielskie
2 cm laski cynamonu
10 goździków
5 kardamonów
po 10 ziaren czarnego i czerwonego pieprzu
200 g brązowego cukru
200 g białego cukru
3/4 szklanki octu 10% lub cała pełna winnego białego 6%


Przyprawy tłuczemy w moździerzu, pomidory kroimy w plastry, kostkę i ćwiartki. Wszystko łączymy w rondlu z grubym dnem i dusimy powoli 45-60 minut. Gorącą masę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do zupełnego wystygnięcia.

Czatnej cebulowy z rodzynkami

1 kg białej cebuli
1/2-1 łyżeczka płatków chilli (lub 1 mała ostra papryczka)
3 łyżki rodzynek
2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
3/4 szklanki (150 g) cukru
6 gałązek tymianku lub cząbru
łyżeczka ziarenek kolendry
łyżeczka soli

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w 1-cm kostkę. Mieszamy z płatkami chilli (lub drobno posiekaną papryczką), rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przekładamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy cukier i mieszamy, dorzucamy listki tymianku, sól i kolendrę. Gotujemy kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu ? masa powinna być gęsta. Gorący czatnej przelewamy do wysterylizowanych i suchych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymamy około 700 ml czatneju, na 3-4 małe słoiki.

Więcej o: