Zakręcone owoce

Dżem z czerwonych borówek i jabłek
1 kg borówek
500 g jabłek
750 g cukru
Borówki przebieramy, odrzucając zbrązowiałe lub uszkodzone. Myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem. Wkładamy do płaskiego garnka, dodajemy pół szklanki wody, lekko zgniatamy drewnianą łyżką i powoli podgrzewamy, aż się zagotują. Szybko wsypujemy cukier i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Wkładamy obrane i drobno pokrojone lub starte na tarce jabłka. Gotujemy, aż owoce zrobią się szkliste. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy.
![]() |
![]() |
![]() |
kilo Słoik do weków 200g | Silit otwieracz do konserw ... | ZEAL Gumka do weków P27 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Dżem z pomidorków cherry z cynamonem
400 g dojrzałych pomidorków cherry pokrojonych na połówki
200 g cukru żelującego typu 2:1
3 laski cynamonu połamane na kawałki
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Odstawiamy na godzinę, żeby się zmacerowały. Następnie stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy pomidory do wrzenia, często mieszając. Gotujemy 10 minut. Pomidory ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Syrop stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy kolejne 10 minut lub do momentu, aż będzie gęsty. Wrzucamy do syropu pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zdejmujemy dżem z ognia i rozlewamy do słoików ? tak aby w każdym z nich znalazł się kawałek cynamonu.
![]() |
![]() |
![]() |
Tala Naklejki na słoiki fru... | Tala Naklejki na słoiki vin... | TALA Zestaw do dekorowania ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Dżem z pigwą do herbaty
1 kg niezbyt dojrzałych owoców pigwy
1,5 kg cukru
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych pigwy kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osączamy na sicie, przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i litra wody. Odstawiamy pigwy na dwa dni. Po upływie tego czasu syrop zlewamy, zagotowujemy w osobnym naczyniu, ponownie zalewamy owoce, przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie znów zlewamy syrop i gotujemy go z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje. Zalewamy pigwy, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie rozkładamy konfitury do wyparzonych, gorących słoików. Mocno zakręcamy. Konfitury z pigwy są świetne do herbaty.
![]() |
![]() |
![]() |
Ewax Filiżanka 32477 | Filiżanka "Bukiet Kwiatów" | Filiżanka "Bukiet Róż" |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Dżem - jarzębina - jabłko - gruszka
1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
700 g cukru
500 g jabłek (najlepiej antonówek)
500 g niezbyt miękkich gruszek
kilka goździków
łyżka skórki otartej z wyszorowanej pomarańczy
Umyte i oczyszczone z szypułek owoce jarzębiny zalewamy wrzątkiem, po pięciu minutach odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy 100 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż skórka jarzębinowych jagódek zacznie pękać. Wtedy wsypujemy cukier i dalej gotujemy bez przykrycia na małym ogniu. Następnie dodajemy umyte, obrane, pokrojone na ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i gruszki. Wrzucamy goździki i skórkę pomarańczową. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Smażenie dżemu można przyspieszyć, używając cukru żelującego. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
![]() |
![]() |
![]() |
Florina Szklane słoiki na p... | Kitchen Craft Słoiki Home M... | Pphu Sezon Słoiki 05030021 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Dżem - pigwa - jabłko - pomarańcza
1 kg owoców pigwy
1 kg antonówek
około 1 kg cukru
4 czubate łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
Pigwy zalewamy szklanką wody, rozgotowujemy na małym ogniu i przecieramy przez sito. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do osobnego garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy, aż będą miękkie. Wtedy przecieramy je przez sito, usuwając wcześniej dające się wyłowić fragmenty gniazd nasiennych i skórkę. Łączymy oba przeciery, dodajemy drobniuteńko posiekaną lub zmieloną skórkę pomarańczową, zagotowujemy, wsypujemy cukier i, mieszając, dusimy 20 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Gdy wystygnie, przenosimy w chłodne miejsce. Znakomity do pieczywa i deserów, a jeśli go mniej posłodzimy - także do wędlin i mięs na zimno.
![]() |
![]() |
![]() |
Koziol Happy Spoons 4 szt. ... | Tadar Słoik do dżemu z łyże... | Tadar Słoik do miodu, dżemu... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |