Jedz jabłka!

" (...) jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka, i kompot i babka!" Pamiętacie wiersz Brzechwy? Ileż dań z jabłek można wyczarować! Bez liku - przyznacie to sami.
Tarta z jabłkami i wędzonką Tarta z jabłkami i wędzonką ARTUR ROGALSKI

Tarta z jabłkami i wędzonką

300 g mąki
100 g masła
jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
olej
200 g wędzonki (boczku, bekonu lub szynki)
2 pory (tylko białe części)
2 ząbki czosnku
szczypta papryki słodkiej
2 twarde jabłka (najlepiej szare renety)
szczypta tymianku
pieprz
sól
100 g sera z błękitną pleśnią
2 jajka
szklanka śmietany (18%)
100 g startego żółtego sera


Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki pory, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę.
Dorzucamy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki jabłka. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty średnicy ok. 30 cm. Wystudzoną wędzonkę z jabłkami i porem wykładamy na ciasto. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 30 minut). Podajemy na ciepło lub na zimno.

Piersi kaczki z jabłkami Piersi kaczki z jabłkami ARTUR ROGALSKI

Piersi kaczki z jabłkami

4 piersi kaczki
pieprz
sól
majeranek
olej
łyżka masła
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 czerwone cebule
2 duże kwaskowate jabłka
2 łyżki rodzynek


Piersi kacze myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę (nie nacinając mięsa), nacieramy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy mięso skórą na spód, smażymy 7-10 minut, by tłuszcz ze skóry się wytopił, przewracamy na drugą stronę, dokładamy masło i smażymy pół minuty. Przekładamy piersi kaczki do brytfanny, polewamy połową szklanki wina, na 10 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po wyjęciu trzymamy w cieple. Na tłuszczu po pieczeniu szklimy pokrojone w piórka cebule, dodajemy obrane, pokrojone jabłka i namoczone w wodzie rodzynki, zalewamy winem, oprószamy pieprzem i solą. Dusimy 5 minut. Piersi podajemy pokrojone w plastry, ułożone na jabłkach z cebulą.

Jabłka pieczone z orzechami Jabłka pieczone z orzechami BBS

Jabłka pieczone z orzechami

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
łyżeczka tartej bułki
łyżeczka soku z cytryny
4 winne jabłka
łyżeczka koniaku
łyżka masła


Orzechy mieszamy z miodem, bułką tartą i sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Wydrążamy łyżeczką z ostrym czubkiem gniazda nasienne. Skrapiamy wewnątrz koniakiem i napełniamy przygotowaną masą orzechową. Na każdym jabłku kładziemy cienki plasterek masła. Ustawiamy jabłka jedno obok drugiego w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 30 minut (aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.