Dania na dobrą pamięć

Dobra pamięć, koncentracja, refleks... Sprawny umysł można mieć nie tylko za młodu, pod warunkiem że będziemy go odpowiednio odżywiać. Jedzmy pełnowartościowe białko, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także te bogate w kwasy omega-3. Pijmy też dużo wody.
Jajecznica w tortilli Jajecznica w tortilli Fot. 123RF

Jajecznica w tortilli

1/2 papryki
1/2 awokado
sok z połowy cytryny
3 jajka
sól, pieprz
łyżeczka oleju
2 łyżki szczypiorku
2 tortille (najlepiej pełnoziarniste)


Paprykę kroimy w drobną kostkę. Awokado wyjmujemy łyżeczką ze skórki, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy widelcem. Smażymy na oleju jajecznicę, po chwili dodajemy szczypiorek i paprykę, smażymy minutę, dorzucamy awokado. Zdejmujemy patelnię z ognia. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Na środek ciepłej tortilli nakładamy porcję jajecznicy z dodatkami, zwijamy. Najpierw prawy bok do środka, następnie dół do środka i kolejno lewy bok do środka.

Zdjęcie Chasseur Garnek Modern 5,5 litra 3224-11 Zdjęcie Present Time sztućce kolorowe Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401
Chasseur Garnek Modern 5,5 ... Present Time sztućce kolorowe Silit Patelnia Selara 27204...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z komosą ryżową Sałatka z komosą ryżową 123RF

Sałatka z komosą ryżową

pomidor pokrojony w kostkę
cebulka posiekana
posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka posiekanych oliwek
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
szklanka ugotowanej komosy ryżowej


W misce mieszamy pomidor z cebulą, czosnkiem, pietruszką i oliwkami. Oliwę łączymy z octem, solą, pieprzem. Polewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Dodajemy komosę ryżową i znów dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Schłodzoną sałatkę przekładamy do pucharków lub do miseczek.

Wołowina z papryką i imbirem Wołowina z papryką i imbirem Fot. 123RF

Wołowina z papryką i imbirem

500 g chudej wołowiny
2 łyżki oleju
drobno posiekany ząbek czosnku
ew. pokrojona łodyga trawy cytrynowej
2,5 cm drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
czerwona papryka pokrojona w szerokie paski
zielona papryka pokrojona w szerokie paski
cebula pokrojona w grube krążki
2 łyżki sosu z limonki
sól
pieprz
świeżo ugotowany makaron lub ryż


Wołowinę kroimy w poprzek włókien, w cienkie paski. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub na dużej patelni i smażymy na nim 1 minutę czosnek, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i, ciągle mieszając, smażymy 2-3 minuty. Na koniec dorzucamy trawę cytrynową oraz imbir, zestawiamy patelnię z ognia. Wołowinę przekładamy do innego naczynia, a na patelnię wrzucamy obie papryki i cebulę. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zacznie się rumienić i trochę zmięknie. Ponownie przekładamy wołowinę na patelnię, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Sałatka z fasoli z orzechami i granatem na roszponce Sałatka z fasoli z orzechami i granatem na roszponce Fot. 123RF

Sałatka z fasoli z orzechami i granatem na roszponce

opakowanie roszponki
owoc granatu
szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
1/2 szklanki orzechów włoskich


Roszponkę myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski. Wyłuskujemy pestki granatu. Fasolę z puszki przelewamy wodą, osączamy na sicie, przekładamy do osobnej miseczki. Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Sosem zalewamy fasolę i dokładnie mieszamy. Na talerzach rozkładamy liście roszponki, fasolkę w oliwie z przyprawami. Posypujemy pestkami granatu i orzechami.

Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem MAŁGORZATA DZIĘGIELEWSKA

Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem

szklanka palonej kaszy gryczanej
duże jajko
sól, pieprz
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
cebula
2 łyżeczki posiekanego tymianku
3 łyżki grubo pokrojonej natki


Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażymy chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc albo gruby ręcznik i odstawiamy na 10-20 minut. W tym czasie podsmażamy orzechy na połowie masła 5 minut, mieszając. Przesypujemy je do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą i na malutkim ogniu 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.