Ciasto jabłkowe, jabłka po chłopsku, pudding. Skuś się!

Jabłka zapiekane w piekarniku napełniają dom charakterystycznym aromatem jesieni.Najlepiej w daniach na ciepło wypadają antonówki, renety, a także popularne cortlandy. Miąższ tych odmian pod wpływem temperatury zmienia się w kremowe purée.
Ciasto jabłkowe Ciasto jabłkowe KAMIL ZIELIŃSKI

Ciasto jabłkowe

jabłko
łyżeczka mielonego cynamonu
75 g masła
50 g płynnego miodu
100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
75 ml mleka
2 jajka
150 g mąki żytniej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
25 g płatków migdałowych
masło i mąka do formy


Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy.
Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

Jabłka po chłopsku Jabłka po chłopsku BBS

Jabłka po chłopsku

5 ugotowanych ziemniaków
800 g kaszanki
3 kwaśne jabłka
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
łyżka mąki
jajko
2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy
pieprz ziołowy
sól


Ziemniaki i obraną z osłonki kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej wysmarowanej dwiema łyżkami masła formy układamy ziemniaki, następnie na nich kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy śmietaną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musztardą oraz przyprawioną pieprzem i solą. Układamy wiórki masła i zapiekamy 30 minut w 160°C.

Pudding owocowy Pudding owocowy ŁUKASZ ZANDECKI

Pudding owocowy

8 grubych kromek bułki paryskiej
2 brzoskwinie
mango
2 jabłka
3/4 szklanki soku z pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru + łyżka do posypania
1/2 posiekanej chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku
1/4 szklanki cointreau


Bułkę paryską układamy na dnie naczynia do zapiekania. Brzoskwinie, mango i jabłka obieramy i kroimy w ósemki. W rondelku podgrzewamy pół porcji soku pomarańczowego i dodajemy brązowy cukier. Gdy się rozpuści, wkładamy jabłka. Mieszamy kilka minut, aż nieco zmiękną. Wtedy dodajemy brzoskwinie, mango, pozostały sok i chilli. Gdy owoce staną się miękkie (ale nie rozgotowane), wlewamy cointreau. Ciepłą masę owocową wykładamy na bułkę. Wierzch posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200°C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA