Smaki dzieciństwa

Szarlotka z migdałami i orzechami
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
150 g cukru
torebka cukru waniliowego
120 g masła
żółtko
Nadzienie:
800 g jabłek
sok wyciśnięty z cytryny
3 łyżki cukru
50 g płatków migdałowych
30 g posiekanych orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu z sokiem z cytryny i łyżką cukru około 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy
na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika,
a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
ARTYKUŁY AGD H FORMA DO PIE... | Kaiser La Forme Plus Blacha... | SNB Blacha do pieczenia CIA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Jabłka w cieście
3 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
jajko
1/4 szklanki wody gazowanej
białko
olej do smażenia
cukier puder
cynamon
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na plastry o grubości 1 cm. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mąkę na ciasto wsypujemy do miski, dodajemy sól, żółtko i wodę. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. W osobnej misce ubijamy 2 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i cynamonem.
![]() |
![]() |
![]() |
BOTTI HM0101 | Kenwood kMix HM790BK | Russell Hobbs 21200-56 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kompot jabłkowy
6 jabłek
laska cynamonu
4 goździki
cukier
Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy. Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy laskę cynamonu i goździki. Wsypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Lekko przestudzony kompot ewentualnie dosładzamy do smaku.
Kompot nie jest wprawdzie najzdrowszym napojem dla dzieci, lepiej, by piły wodę lub soki przecierowe. Jednak dla kompotu z jabłek można czasem zrobić wyjątek, zwłaszcza jeśli nie jest zbyt słodki.
![]() |
![]() |
![]() |
Florina Komplet garnków Sto... | Silit Zestawy garnków 21092... | Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |