Fasola pełna smaku

Na świecie jest ponad 400 gatunków fasoli - każdy nieco inaczej wygląda i smakuje. Można z niej przyrządzić wiele potraw. Szkoda ograniczać się tylko do fasolki po bretońsku.
Piękny Jaś z doliny Dunajca Piękny Jaś z doliny Dunajca MARCIN KIEŁBIEWSKI

Piękny Jaś z doliny Dunajca

400 g fasoli Piękny Jaś
125 ml oliwy extra vergine
60 ml soku z cytryny
100 g kaparów
3 szalotki
6 filetów anchois
1/2 kiszonej cytryny
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki


Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki, anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki.

Nasiona fasoli Piękny Jaś smakują słodkawo i mają delikatną konsystencję.

Zdjęcie Ambition Zestaw Garnków Nox 8el 34257 Zdjęcie Elo-Pol Zestaw Garnków Morelowy 4el 02596 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Ambition Zestaw Garnków Nox... Elo-Pol Zestaw Garnków More... Silit Zestawy garnków 21092...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Fasola z ryżem i warzywami po afrykańsku Fasola z ryżem i warzywami po afrykańsku ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Fasola z ryżem i warzywami po afrykańsku

400 g suchej brązowej fasoli
torebka ryżu
1/2 szklanki oleju
2-3 marchewki
pietruszka
1/2 średniego selera
2 cebule
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku
mały koncentrat pomidorowy
5-6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
5 plasterków cytryny
250 g orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól
oliwa do smarowania formy


Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż trochę krócej niż podano na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy obrane i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Wlewamy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekładamy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy 1 łyżeczką papryki, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w gorącym piekarniku.
Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Przed podaniem posypujemy potrawę orzeszkami.

Zdjęcie Komplet talerzy 4szt. 113114 Zdjęcie FLORINA KOMPLET TALERZY 6/18 DMUCHAWEC Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716
Komplet talerzy 4szt. 113114 FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... Chodzież Komplet talerzy Ak...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zielona zupa po meksykańsku Zielona zupa po meksykańsku ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Zielona zupa po meksykańsku

średniej wielkości por (tylko biała część)
zielona ostra papryczka jalapeńo (z zalewy)
2 łyżki masła
3 szklanki wywaru drobiowego
4 łyżki topionego kremowego serka
2 puszki (po 160 g) fasolki flageolet
łyżeczka suszonych ziół: bazylii lub tymianku
sól
pieprz (może być cytrynowy)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej


Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeńo drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem. W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze około 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Zdjęcie Pojemniki 65981 Zdjęcie Duo Pojemniki na przyprawy HARMONIA 51490 Zdjęcie Salix Pojemniki na przyprawy OBROTOWE 6szt 12420
Pojemniki 65981 Duo Pojemniki na przyprawy ... Salix Pojemniki na przypraw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kulki z czarnej fasoli po indyjsku Kulki z czarnej fasoli po indyjsku ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kulki z czarnej fasoli po indyjsku

400 g suchej czarnej fasoli o małych ziarnach
2 łyżeczki mielonej kozieradki
200 g migdałów w płatkach
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2-3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
sól
olej do smażenia


Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, następnego dnia odlewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Przestudzoną mielemy, dodajemy do niej uprażoną na suchej patelni kozieradkę, uprażone osobno płatki migdałowe, wyciśnięty przez praskę czosnek, kardamon, cynamon i miód. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz wkładamy fasolowe kulki i smażymy, aż się zrumienią. Osączamy i podajemy.

Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3321 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87180
Blender Siemens MQ 67170 Blender SENCOR SHB 3321 Blender Bosch MSM 87180
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka fasolowa po włosku Sałatka fasolowa po włosku ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka fasolowa po włosku

300 g drobnej białej fasolki
4 łodygi selera naciowego
czerwona cebula
100 g koziego sera typu camembert
2 świeże pomidory
2 suszone pomidory z zalewy
3 suszone śliwki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz

Sos:
3 łyżki oliwy
łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku


Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie z solą do miękkości. Selera i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.

Zdjęcie LAWENDA Salaterka 410 ml Zdjęcie Luminarc Salaterka Arty OPT14658 Zdjęcie Pasabahce Salaterka TOSCANA 22cm
LAWENDA Salaterka 410 ml Luminarc Salaterka Arty OPT... Pasabahce Salaterka TOSCANA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.