Fasola pełna smaku

Piękny Jaś z doliny Dunajca
400 g fasoli Piękny Jaś
125 ml oliwy extra vergine
60 ml soku z cytryny
100 g kaparów
3 szalotki
6 filetów anchois
1/2 kiszonej cytryny
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki, anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki.
Nasiona fasoli Piękny Jaś smakują słodkawo i mają delikatną konsystencję.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Zestaw Garnków Nox... | Elo-Pol Zestaw Garnków More... | Silit Zestawy garnków 21092... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Fasola z ryżem i warzywami po afrykańsku
400 g suchej brązowej fasoli
torebka ryżu
1/2 szklanki oleju
2-3 marchewki
pietruszka
1/2 średniego selera
2 cebule
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku
mały koncentrat pomidorowy
5-6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
5 plasterków cytryny
250 g orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól
oliwa do smarowania formy
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż trochę krócej niż podano na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy obrane i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Wlewamy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekładamy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy 1 łyżeczką papryki, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w gorącym piekarniku.
Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Przed podaniem posypujemy potrawę orzeszkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Komplet talerzy 4szt. 113114 | FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... | Chodzież Komplet talerzy Ak... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zielona zupa po meksykańsku
średniej wielkości por (tylko biała część)
zielona ostra papryczka jalapeńo (z zalewy)
2 łyżki masła
3 szklanki wywaru drobiowego
4 łyżki topionego kremowego serka
2 puszki (po 160 g) fasolki flageolet
łyżeczka suszonych ziół: bazylii lub tymianku
sól
pieprz (może być cytrynowy)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeńo drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem. W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze około 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Pojemniki 65981 | Duo Pojemniki na przyprawy ... | Salix Pojemniki na przypraw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kulki z czarnej fasoli po indyjsku
400 g suchej czarnej fasoli o małych ziarnach
2 łyżeczki mielonej kozieradki
200 g migdałów w płatkach
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2-3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
sól
olej do smażenia
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, następnego dnia odlewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Przestudzoną mielemy, dodajemy do niej uprażoną na suchej patelni kozieradkę, uprażone osobno płatki migdałowe, wyciśnięty przez praskę czosnek, kardamon, cynamon i miód. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz wkładamy fasolowe kulki i smażymy, aż się zrumienią. Osączamy i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Siemens MQ 67170 | Blender SENCOR SHB 3321 | Blender Bosch MSM 87180 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sałatka fasolowa po włosku
300 g drobnej białej fasolki
4 łodygi selera naciowego
czerwona cebula
100 g koziego sera typu camembert
2 świeże pomidory
2 suszone pomidory z zalewy
3 suszone śliwki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz
Sos:
3 łyżki oliwy
łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie z solą do miękkości. Selera i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.
![]() |
![]() |
![]() |
LAWENDA Salaterka 410 ml | Luminarc Salaterka Arty OPT... | Pasabahce Salaterka TOSCANA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |