Wypieki Doroty Świątkowskiej

Autorka udowadnia w swojej najnowszej książce, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego: drugie śniadanie, piknik, urodziny czy uroczystą kolację wigilijną.
Sówki Sówki Fot. Dorota Świątkowska

Sówki

Ciasto:
130 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g masła
150 g drobnego cukru
3 jajka
40 g kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dekoracja:
markizy przekładane białym kremem, np. Oreo lub Neo
kolorowe pastylki, np. M&M?s
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła


Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Wbijamy jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec startą czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Ścinamy czubki babeczek - powinny być płaskie. Markizy rozdzielamy na dwie części: z kremem i bez kremu. Część bez kremu przekrawamy na pół. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, odstawiamy do zgęstnienia. Gęstą czekoladą smarujemy babeczki. Zanim zastygnie, dekorujemy.

Muffinki Motylki Muffinki Motylki Fot. Dorota Świątkowska

Muffinki Motylki

Ciasto:
165 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
skórka otarta z cytryny
łyżeczka ekstraktu z cytryny

Krem:
szklanka dżemu malinowego
250 ml schłodzonej kremówki
łyżka cukru pudru
cukier puder


Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę. Wbijamy jajka, stale ucierając. Dodajemy skórkę z cytryny i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia się składników. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wystudzone babeczki przekładamy na deskę. Odcinamy czubki i przekrawamy je na pół - będą tworzyły skrzydełka motylków. Babeczkę smarujemy łyżką dżemu malinowego, ozdabiamy kremem z bitej śmietany i przymocowujemy skrzydełka. Oprószamy cukrem pudrem.

Babeczki marcepanowo-pomarańczowe Babeczki marcepanowo-pomarańczowe Fot. Dorota Świątkowska

Babeczki marcepanowo-pomarańczowe

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
150 g masła
4 jajka
sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
150 g masy marcepanowej, startej na drobnej tarce

Lukier migdałowy:
szklanka cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowego

Do dekoracji:
płatki migdałów


Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Wbijamy jajka, stale ucierając. Dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy. Wrzucamy starty na tarce marcepan i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia. Formę do minibabeczek smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160şC przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę w foremkach, następnie przenosimy na kratkę. W małej miseczce ucieramy grzbietem łyżki cukier puder z likieremdo otrzymania lukru. Babeczki dekorujemy migdałowym lukrem i płatkami migdałów.

Moje wypieki i desery - na każda okazję, Dorota Świątkowska Moje wypieki i desery - na każda okazję, Dorota Świątkowska

Konkurs!

Potrafisz pomysłowo udekorować deser? Jeśli tak, przyślij zdjęcie potrawy wraz z przepisem. Zgłoszenie razem z adresem i nazwiskiem przyślij na adres: konkurs_palcelizac@agora.pl. Czekamy od 7 do 14 października. Wyniki konkursu ogłosimy w numerze "Palce lizać" 21 października. Do wygrania 10 książek.

Regulamin konkursu

Więcej o:
Copyright © Agora SA