3 łyżki masła
1,5 kg wieprzowiny bez kości (najlepiej szynki)
szklanka wytrawnego białego wina
1/2 szklanki octu winnego
4 listki laurowe
20 ziaren pieprzu
20 jagód jałowca
200 g suszonych wędzonych śliwek
łyżka cukru
łyżka bułki tartej
łyżka cynamonu
łyżka soli
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
Black Red White Keksówka, n... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Roemertopf Naczynie do piec... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
plaster boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
ząbek czosnku
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka rosołu
łyżka cukru
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.
Silit Tao wok 0081280211 | Silit Wok Selara 0081413401 | Tefal WOK C6781952 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki wody
szczypta soli
Farsz:
300 g suszonych śliwek bez pestek
150 g posiekanych orzechów laskowych
miód (do smaku)
Oraz:
1/2 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
100 g masła
Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy i skrapiamy miodem.. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy szklanką krążki. Na każdym układamy po śliwce i zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier waniliowy. Pierogi podajemy polane słodkim masłem.
Śliwki można suszyć samodzielnie ? nadają się do tego wyłącznie bardzo dojrzałe węgierki.
Black Red White Wałek do ci... | Lekue Wałek do ciasta 02008... | Wałek do ciasta nieprzywier... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
jajko
4 niezbyt dojrzałe serki camembert
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
ząbek czosnku
500 g śliwek
łyżeczka oregano
sól
pieprz
Jajko roztrzepujemy. W serkach nacinamy kieszonki, obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy serki z obu stron. Czosnek przeciskamy przez praskę, śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Połówki owoców mieszamy z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Nadziewamy śliwkowym farszem krążki sera. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy serki jeszcze 5 minut. Od razu podajemy.
Creative Tops TALERZE - Kat... | Duo Talerze PORTO 50516 | HK Living Talerze drewniane... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g śliwek
1,5 l rosołu drobiowego
3 goździki
3 łyżki cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki śmietany 18%
biały chleb na grzanki
Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Owoce zalewamy rosołem, wrzucamy goździki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, aż śliwki zmiękną. Odcedzamy (lecz nie wylewamy wywaru), przecieramy owoce przez sito i dodajemy z powrotem do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Łączymy ze śmietaną. Podajemy z grzankami.
W ciemnych odmianach śliwek znajdują się polifenole, cenne związki o właściwościach przeciwnowotworowych.
Blender ACME BA200 | Blender BOTTI HB0102 | Blender CAMRY CR 4050 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |