Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Babeczki brokułowe
1/2 kg brokułów
4 jajka
szklanka kremówki
sól
gałka muszkatołowa
łyżka masła
3 łyżki tartego parmezanu
Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i wysypujemy parmezanem. Następnie wlewamy masę do foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut. Wbity w środek nóż po wyjęciu powinien pozostać czysty (babeczki mogą się delikatnie trząść - zetną się do końca w czasie stygnięcia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, okrawamy wokół brzegu i wyjmujemy z foremek. Podajemy na sucho albo z jogurtowym lub pomidorowym sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
ARTYKUŁY AGD H FORMA NA 12 ... | Forma MUFFINKI | Kaiser MuffinWorld 646206 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pomidory nadziewane pieczarkami
6 dużych dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy
4 szalotki
500 g pieczarek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Pomidory myjemy, przekrawamy w poprzek na pół, wypukłości lekko ścinamy, żeby połówki się nie przewracały. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oliwy obsmażamy drobno posiekane szalotki i pieczarki, solimy i smażymy na dużym ogniu. Gdy sok, który puszczą pieczarki, całkiem się zredukuje, wlewamy wino i, mieszając, podgrzewamy, aż prawie zupełnie wyparuje. Następnie wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy farsz do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łyżeczką wydrążamy pomidory i delikatnie oprószamy je solą. Napełniamy każdy pomidorowy pucharek nadzieniem pieczarkowym,
formując na wierzchu małe kopczyki. Ustawiamy pomidory w żaroodpornym naczyniu, posypujemy z wierzchu tartą bułką, skrapiamy resztą oliwy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Naczynie ża... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Placek z zielonego groszku
3 łyżki masła
cebula pokrojona w kostkę
1/2 kg mrożonego zielonego groszku
1/2 szklanki bulionu
300 g serka kremowego Twój Smak, Toska lub Philadelphia
3 jajka
4 łyżki świeżo startego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
bułka tarta
sól
pieprz
W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy cebulę i groszek, chwilę smażymy. Dodajemy bulion, gotujemy, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odkładamy, resztę miksujemy razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodajemy zioła, doprawiamy. Wsypujemy pozostały groszek. Następnie ubijamy pianę z białek, mieszamy z masą serową. Formę do pieczenia (o średnicy 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wypełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... | Lurch FlexiForm forma na ta... | Lurch Silikonowa forma na t... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |