Moje wypieki - zwycięskie przepisy konkursowe

Mini mazurki Peanut butter & Jelly Mini mazurki Peanut butter & Jelly Fot. Konstancja Woźniak

Mini mazurki "Peanut butter & Jelly" - autor: Konstancja Woźniak

Ciasto kruche (18 mazurków o 8 cm):
500 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Dodać posiekane masło oraz jajka i zagnieść ciasto.
Otrzymane ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego 18 kółeczek. Ze skrawków zrobić 18 cienkich wałeczków na obramowanie ciastek - każdy wałeczek położyć na obwodzie kółeczka i docisnąć go lekko widelcem.

Ciastka przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spód każdego z nich ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ciastek poukładać kwadratowe kawałki papieru śniadaniowego (12 x 12 cm) i wysypać na nie po jednej łyżce ryżu, tak aby ryż wypełnił zagłębienie w ciastku.

Mazurki piec w piekarniku rozgrzanym do 180?C przez około 18 minut. Po tym czasie zdjąć z ciastek papier śniadaniowy z ryżem i wstawić je do piekarnika na jeszcze 3 minuty. Wystudzić.

Dekoracja:
1/2 słoika masła orzechowego
150 g dżemu wiśniowego
160 g gorzkiej czekolady + 30 g masła + 2 łyżki mleka
150 g orzeszków ziemnych w karmelu
18 wisienek koktajlowych

Każdy spód posmarować (w kolejności) jedną łyżeczką masła orzechowego i jedną łyżeczką dżemu.
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, otrzymaną w ten sposób polewą czekoladową oblać wierzch każdego mazurka.
Orzeszki pokruszyć lekko w malakserze i posypać nimi mazurki. Na środku każdego ciasteczka położyć dla dekoracji wisienkę koktajlową.

Torcik karpatkowy Torcik karpatkowy Fot. Katarzyna Toczek-Gierula

Torcik karpatkowy - autor: Katarzyna Toczek-Gierula

Upiec 3 placki
Składniki na 1 porcję:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki zwykłej
1/2 kostki margaryny Kasi
3 jajka

Do garnka wlać wodę, dodać margarynę i podgrzewać, aż się margaryna rozpuści. Do gotującej się masy wsypać mąkę i szybko mieszać, aż się wszystko dobrze połączy w jednolitą masę. Tak samo zrobić kolejne placki. Gdy wystygnie do każdej porcji dodać 3 jajka i dobrze wymiksować. Blachę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto, uformować palcami rogi i piec w temp. 200 stopni, aż karpatka nabierze złocistego koloru.

Krem jasny:
0,5 litra mleka
1 szklanka cukru zwykłego
1 budyń waniliowy
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Do garnka wlać mleko (odlać 0,5 szklanki na przygotowanie budyniu), dodać cukier. Gotować. W pozostawionej części mleka rozmieszać budyń i dodać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowany budyń i dokładnie mieszać, aż się zagotuje. Pozostawić do wystygnięcia i wymiksować z masłem na gładką masę.
Krem ciemny wykonać z tych samych składników tylko do części mleka, którą wlewamy do budyniu, dodać 2 łyżki ciemnego kakao.
Placki przełożyć kremem jasnym i ciemnym. Posypać cukrem pudrem i udekorować np kwiatami.

Ciasteczka Pająki Ciasteczka Pająki Fot. Beata Skrzyniarz

Ciasteczka Pająki - autor: Beata Skrzyniarz

Składniki:
1,5 szklanki prażonych orzeszków ziemnych (bez soli)
pół kostki masła
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli

Do wykonania pająków:
1 opakowanie (154 g) ciastek Oreo (lub innych czarnych markiz)
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
32 szt. cukrowych oczu (np. gotowych Wilton lub wykonanych z białej i czarnej masy cukrowej)
ok. 70 g czarnej masy cukrowej

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175° C (termoobieg 155° C).
2. Przygotować masło orzechowe. Do malaksera lub blendera wsypać prażone orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.
3. Do masła orzechowego dodać cukier i pokrojone na kawałki masło, miksować do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i jajka.
4. W oddzielnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
5. Składniki suche wsypać dodać do mokrych i miksować, aż się połączą.
6. Dwie blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Dłonią uformować 16 kulek (2 łyżki masy na kulkę) i układać w odstępach na przygotowanych blachach.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i zrobić w ciastkach wgłębienia np. za pomocą trzonka tłuczka do mięsa.
9. Wstawić blachę z powrotem do piekarnika i piec kolejne 6-10 min. - do zrumienienia.
10. Dekoracja: W malakserze (lub blenderze) drobno pokruszyć ciastka, dodać jogurt i miksować do połączenia składników. Dłońmi uformować kulki i umieścić je w ostudzonych ciastkach i delikatnie powciskać cukrowe oczy. Masę cukrową zrolować i zrobić odnóża. Przymocować po 6 na każdym ciastku. Ciastka przed podaniem na chwilę wstawić do lodówki.

Słodka gruszki asymetria Słodka gruszki asymetria Fot. Justyna Gralak

Słodka gruszki asymetria - autor: Justyna Gralak

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej /450 g/
1 kostka masła /200 g/
250 ml cukru
375 ml jogurtu greckiego
180 ml kakao /75 g/
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem wypełniający:
330 ml śmietany kremówki 36%
1 opakowanie utrwalacza do śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki gruszkowe
4 połówki /doły/ i 3 całe gruszki

Dekoracja:
330 ml śmietany kremówki 36%
1 opakowanie utrwalacza do śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
4 połówki gruszek /góry/
200 g gorzkiej czekolady
kakao

UWAGA!  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej na opakowaniu ilości wody. Przelewam do sporego pojemnika i schładzam do dokładnego stężenia. Następnie drobno siekam.
2. Przygotowuję blaty, rozkładam ciasto na 3 rozmiary tortownic. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
3. Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką.
4. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewam i odstawiam na bok.
5. Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaję po jednym jaju, miksując do połączenia każdego z masą.
6. Dodaję na zmianę mąkę kakaową i jogurt, mieszając ciasto łyżką. Po każdym dodaniu mieszam jak najkrócej, do połączenia składników.
7. Wykładam ciasto na formy (jest dość gęste). Wyrównuję. Piekę do suchego patyczka ? w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 25 do 55 minut. Upieczone blaty studzę.
8. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam.
9. Z 4 górnych połówek gruszek wyjmuję łyżeczką gniazda nasienne. Ustawiam owoce na podstawce. Zalewam roztopioną czekoladą. Odstawiam do przestygnięcia. Wkładam do lodówki, do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Przygotowuję krem wypełniający:
Cztery gruszki przekrawam w poprzek. Górne części odkładam. Pozostałe owoce obieram i kroję w kostkę.
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności.
Dodaję do śmietany pokrojoną w kostkę galaretkę i gruszki. Mieszam szpatułą. Schładzam.

Komponuję tort:
Przestudzone blaty przekrawam. Najmniejszy pozostawiam w całości.
Największy smaruję porcją kremu wypełniającego. Przykrywam drugą połówką.
Średni blat smaruję cienką warstwą kremu. Układam na największym blacie. Większą porcję nakładam na górną część średniego blatu, przykrywam drugą połówką. Najmniejszy blat smaruję lekko, nakładam na wierzch średniego. Uzupełniam boczne luki pozostałym kremem.
Wkładam do lodówki do schłodzenia.

Przygotowuję krem zewnętrzny:
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder. Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Przygotowany krem nakładam szpatułą na całą powierzchnię tortu.

Układam gruszki w czekoladzie ? jedną na szczycie, 3 na największym blacie. Posypuję kakao. Schładzam w lodówce.

Mazurek z kwiatami mniszka Mazurek z kwiatami mniszka Fot. Paulina Zakrzewska

Mazurek z kwiatami mniszka - autor: Paulina Zakrzewska

Składniki na ciasto:
ok. 100 g masła
pół szklanki cukru pudru
jajko
odrobina proszku do pieczenia i soli
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej krupczatki

Składniki na masę:
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
ok. 50 g masła
mleko w proszku od 2,5 do 3 szklanek
ciutek soli

Mleko w proszku najlepiej wybrać sypkie (a nie granulowane), w niebieskim opakowaniu.
Dodatkowo: kwiaty mniszka, wyłącznie żółta część, bo zielona jest gorzkawa.

Ze składników na ciasto zagnieść kulę, wstawić do lodówki, by ciasto skruszało. Po dwóch godzinach wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę - najlepiej kwadratową średnią albo prostokątną. Ciasto powinno się kroić na mini kwadraciki, bo jest bardzo słodkie.
Teraz ciasto należy upiec, powinno być gotowe po 20 minutach w 180 st. C.

Na ciepłe ciasto należy wylać masę. Masę robi się następująco: do garnuszka wlewa się wodę, dodaje cukier. Gdy się rozpuści, zdejmuje się z ognia i po chwili dorzuca się masło, potem porządnie miesza. Teraz dosypuje się mleko w proszku, ale partiami, i miksuje blenderem -wtedy masa nie będzie miała w sobie grudek. Masę można podzielić na części i dodawać do nich kakao, kawę albo inne cuda, by zmienić jej smak i kolor.

Tort Mozaikowy Tort Mozaikowy Fot. Anna Paczkowska

Tort Mozaikowy - autor: Anna Paczkowska

I piętro tortu: "Dostojna Leśna Czekolada"
4 jajka
200 ml mleka
180 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
90 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
400 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
frużelina z owoców leśnych

400 g owoców leśnych
1 szklanka cukru brązowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżeczkach wody

świeże maliny do przełożenia baltów - opcjonalnie
m&m do obłożenia tortu


Ciasto: W pierwszym naczyniu wymieszać mokre składniki: jajka, olej, mleko, ekstrakt z wanilii ? wymieszać i dodać cukier, wymieszać. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszać mokre składniki z suchymi. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm, piec w temperaturze 170?C przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić na 3 równe blaty.

Frużelina:
W garnuszku podgrzewamy owoce z cukrem, dodajemy cytrynę, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, zagotowujemy, ściągamy z palnika. Następnie wmieszać żelatynę. Schłodzić w lodówce.

Krem: Mascarpone wymieszać z kremówką, a następnie zmiksować ze schłodzoną frużeliną owocową.

Na paterze układamy na sobie poszczególne blaty ciasta i przekładać je kremem, jedną warstwę możemy dodatkowo przełożyć świeżymi malinami (opcjonalnie), wierzch i górę tortu smarujemy kremem. Dekorujemy m&m, najlepiej w dniu spożycia tortu.

II piętro tortu: "Skwaszona Mirabelka"
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
300 g serka mascarpone
150 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego
1 łyżka miodu rozpuszczona w filiżance soku z pomarańczy ? do nasączenia blatów
Konfitura z mirabelek
Kolorowa posypka


Biszkopt: Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Przesiane i wymieszane mąki delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 cm, piec w temperaturze 170?C około 30 min. Ciepły biszkopt wyciągnąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około pół metra. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.

Krem: Mascarpone zmiksować ze śmietaną, dodać cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy.

Blaty nasączyć. Na paterze układać na sobie poszczególne blaty ciasta i przekładać je kremem. Jedną warstwę przekładamy dodatkowo konfiturą z mirabelek. Wierzch i boki posmarować kremem. Oprószyć kolorową posypką.
Delikatnie ułożyć "Skwaszoną Mirabelkę" na "Dostojnej Leśnej Czekoladzie".

Tort - udekorowany biszkopt Tort - udekorowany biszkopt Fot. Agnieszka Kawecka

Tort - udekorowany biszkopt - autor: Agnieszka Kawecka

Przepis na ciasto:
Składniki na biszkopt:

5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
5 jajek
trochę masła do wysmarowania dna tortownicy i mąki

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka wbić do miski, ubijać powoli dodawać cukier. Wstawić na garnek z gotującą się wodą. Ubijać na parze do białości. Miskę przełożyć na stół. Przesiać dwukrotnie mąkę i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć ciasto bardzo delikatnie do wysmarowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C) i piec około 30 minut.

Jak przygotować dekoracje:
Po przełożeniu biszkopta kremem lub bitą śmietaną i ulubionymi owocami przygotowujemy wg uznania krem lub bitą śmietanę i barwnik spożywczy w proszku o intensywnej barwie.
Dekoracje rozpoczynamy od ubicia całości kremu/śmietany delikatnie, cienką warstwą rozprowadzamy krem na całej powierzchni biszkopta.
Aby nie dzielić kremu na kilka porcji, by barwić osobno możemy rozpocząć od wykonywania szprycą jasnym kremem od dołu oraz od brzegów wierzchu ciasta kulek kremu po czym rozprowadzaniu ich nożem bez ząbków wzdłuż brzegów, powtarzając czynność aż do połączenia się zdobienia.
Do miski z kremem dodajemy odrobinę barwnika by kolor stał się ciut ciemniejszy i ponownie robimy i rozprowadzamy kremowe kulki, na bokach powyżej wcześniejszej warstwy oraz na wierzchu wewnątrz wcześniejszego okręgu.
Robiąc kolejną warstwę, ponownie dodajemy barwnika dzięki czemu zdobienie staje się delikatnie przechodzącym kolorem ciemniejącym do góry i do środka.
Na koniec możemy z najciemniejszego koloru kremu który pozostanie w misce wykonać dekorację w formie różyczek (tylko z ząbkami do szprycy!) na krawędzi ciasta.

Konkurs Konkurs

I ostatnie trzy przepisy

Kolejno:

Tort dla Oli - autor: Karolina Siebyła
Cupcake waniliowe z kremem nutella - autor: Agnieszka Zielińska
Murzynki z czekoladowym sosem i owocami - autor: Gabriela Podsiadła

 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.