Najlepsze przepisy na makaron

Zobacz przepisy na makaron, które wygrały w konkursie Viva la pasta
Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Fot. Aneta Klimecka

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa - autor: Aneta Klimecka

Składniki:
150-200 g makaronu mini penne tricolore
1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
1/2 średniej cukinii
2 średnie i obrane ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
3 ząbki czosnku
1 bardzo mała cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 szczypty suszonego estragonu + 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
2 szczypty ostrej papryki
szczypta kurkumy
sól, biały mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju


Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy, przekładamy do dużej miski. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce na największych oczkach "łezkach", dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy. Dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę. Na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przez 10-15 minut, podajemy na ciepło.

Zapiekanka z makaronu, kurczaka i warzyw Zapiekanka z makaronu, kurczaka i warzyw Fot. Karolina Janton

Zapiekanka z makaronu, kurczaka i warzyw - autor: Karolina Janton

Składniki:
makaron
pomidory z puszki
śmietana 18%
kukurydza
2 piersi z kurczaka
starty ser (wedle upodobania smakowego)
brokuł, marchew, kalafior (można skorzystać z mrożonki)
oliwa z oliwek
pieprz, sól, cukier, curry


Kroimy kurczaka w kosteczki. Następnie wlewamy trochę oliwy do miseczki, wsypujemy curry, pieprz i sól. Do tak przygotowanej ?marynaty? wrzucamy kurczaka i mieszamy. Kiedy już każdy kawałek mięsa będzie zamarynowany, wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy.  W międzyczasie gotujemy warzywa i makaron. Przygotowujemy piekarnik - 180 stopni ze spokojem wystarczy. Gdy zarówno kurczak, makaron i warzywa są gotowe, zabieramy się za sos. Pomidory z puszki wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę pieprzu do smaku. Kiedy pomidory są już gorące, dodajemy śmietanę ( zawsze robię to na oko, to kwestia indywidualnego doprawienia sosu).
Gdy wszystkie produkty mamy już gotowe, wykładamy część makaronu na dno naczynia żaroodpornego. Następnie dodajemy warzywa, kukurydzę, kurczaka, makaron. Całość polewamy sosem i gęsto posypujemy serem. Możemy dodać też pomidorki koktajlowe, ale nie są one potrzebne. Całość wstawiamy do piekarnika na 10/15 min.
Po tym czasie wystarczy tylko nałożyć na talerz i jeść. Smacznego!

Makaron z sosem pieczarkowo-dyniowym Makaron z sosem pieczarkowo-dyniowym Fot. Katarzyna Wenc

Makaron z sosem pieczarkowo-dyniowym - autor: Katarzyna Wenc

Składniki:
20 dag dowolnego makaronu
20-30 dag dyni
15 dag pieczarek
1/2 cebuli
130 g serka śmietankowego
ew. do podania 2 łyżki startego parmezanu
pestki dyni
masło do smażenia


Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, wyjąć nasiona i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Makaron nastawić na gotowanie w osolonej wodzie. Na głębszej patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek. Dodać dynię i smażyć ok. 10 min, aż będzie prawie miękka. Dodać pieczarki, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć dalej ok. 3-5 min. Podlać wodą (2-4 szklanki) i dodać serek. Powinien powstać pyszny sosik. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu udekorowany pestkami i parmezanem.

Tagliatelle w sosie beszamelowym ze szparagami i prosciutto crudo Tagliatelle w sosie beszamelowym ze szparagami i prosciutto crudo Fot. Joanna Kaźmierska

Tagliatelle w sosie beszamelowym ze szparagami i prosciutto crudo - autor: Joanna Kaźmierska

Bardzo łatwy i szybki przepis, dla zapracowanych, ale lubiących włoski klimat. Smakuje wspaniale z białym włoskim winem.

Składniki:
pół paczki makaronu tagliatelle
mały słoiczek marynowanych szparagów
mozzarella
pęczek natki pietruszki
szynka szwarcwaldzka
sos beszamelowy (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa)


1. Gotujemy makaron w  osolonej wodzie, oczywiście al dente.
2. Szparagi odsączamy z zalewy. Jeżeli są grube, kroimy w słupki.
3. Ser mozzarella kroimy w kostkę.
4. Kroimy natkę pietruszki.
5. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy do tego mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby powstała jednolita masa. Następnie wlewamy część mleka, mieszamy energicznie, aż masa stanie się gładka. Dolewamy resztę mleka, cały czas mieszając - koniecznie na małym ogniu. Sos powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Ugotowany makaron (nie przelewamy zimną wodą, musi być gorący) wykładamy na talerze, następnie polewamy sosem beszamelowym i delikatnie mieszamy. Dodajemy szparagi. Ponownie mieszamy. Posypujemy pokrojoną mozzarellą. Na wierzch sypiemy natkę pietruszki. Szynkę układamy dookoła talerza, wedle uznania.
Buon apetito!

Spaghetti z borowikami - polski akcent w kuchni włoskiej - autor: Damian Juszczak

Składniki:
makaron spaghetti lub penne
masło
czosnek
borowiki
wino (pół szklanki do przepisu, a reszta przecież się nie zmarnuje)
szczypiorek
pietruszka
parmezan


Na początku warto przygotować grzybki, dokładnie umyć i pokroić. Następnie gotujemy makaron, ale UWAGA - przy odcedzaniu należy zachować odrobinę wody, bo będzie nam potrzebna później. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy borowiki. Podczas smażenia dodajemy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy jeszcze trochę masła i całość dusimy kilka minut. Dolewamy wcześniej odłożoną wodę. Na koniec posypujemy szczypiorkiem, pietruszką i doprawiamy jak to zwykle, czyli do smaku. Już na talerzu posypujemy parmezanem. Bon appetit.