2 pęczki natki pietruszki
sok z pół cytryny
oliwa (około 6 łyżek)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 pomidory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ewentualnie: pieczony łosoś
Natkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos. Jeden pęczek natki miksujemy z cytryną i oliwą, drugi drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski z kaszą i natką. Dolewamy sos i wsypujemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło (np. z kawałkami pieczonego łososia) lub na zimno. Przy tej wersji przykrywamy sałatkę i odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Tę wariację na temat słynnej arabskiej potrawy tabouleh można również przygotować z zasadową komosą ryżową.
Skk Garnek Titanium Inducti... | Korkmaz Garnek Duży Astra M... | Araven Garnek Duży do Małży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 awokado (obrane i pozbawione pestek)
500 g twarożku naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka soku z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
spora szczypta chilli w proszku
spora szczypta soli
2-3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanych pistacji
czarne lub fioletowe (kalamata) oliwki
4 pomidory
oliwa do formy
Do podania:
słone krakersy
pumpernikiel
nachos
Keksówkę wykładamy podwójną warstwą pergaminu, tak aby wystawał poza brzegi formy. Smarujemy niedużą ilością oliwy. Miksujemy awokado z twarożkiem, dodajemy szczypiorek, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę, wyrównując wierzch. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy papier. Posypujemy pistacjami z natką. Kroimy na porcje i podajemy z pomidorami, oliwkami oraz krakersami, pumperniklem lub nachos. Do masy można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Terrinę łatwiej będzie pokroić.
Kaiser La Forme Plus Keksów... | Silit Keksówka zamykana 637... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g świeżego szpinaku
łyżka masła
ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4 kromki razowego chleba tostowego (albo chleba razowego)
4 jajka
Szpinak płuczemy i osączamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i blanszujemy przez 3-4 minuty. Wyjmujemy, osączamy, wkładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i, mieszając, smażymy przez około 2 minuty (aby odparował nadmiar wody). Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba tostowego albo razowego kładziemy je na blasze. Na pieczywie rozkładamy szpinak, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbijamy po jednym surowym jajku, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekamy do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm | Ambition Patelnia Eco Cook ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
szklanka ryżu
sól
2 opakowania (po 250 g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
400 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
2 papryczki chilli
2 listki laurowe
2 średnie jabłka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
duże opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki curry
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ziarna sezamowego
Szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i owijamy garnek kocem, aby ryż doszedł. Tofu kroimy w kostkę, pory w cienkie krążki, cebule w plastry. Rumienimy cebulę i tofu na oleju, polewamy wywarem. Dodajemy pory, papryczki i listki laurowe. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy do gulaszu. Mąkę ziemniaczaną łączymy z jogurtem i z curry, wlewamy do rondla z tofu. Przyprawiamy solą i cytryną. Posypujemy sezamem.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Silit Tao wok 0081280211 | Tescoma wok President 780282 | Napoleon WOK 56025 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
350 g mrożonych krewetek (najlepiej już obgotowanych i bez pancerzyków)
szczypta pieprzu cytrynowego
2 różowe grejpfruty
liście sałaty masłowej lub lodowej
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
szczypta soli
łyżka soku z cytryny lub limonki
listki melisy do dekoracji
plastry cytryny lub limonki do dekoracji
Krewetki krótko obgotowujemy, osączamy na sitku, przekładamy do salaterki, oprószamy pieprzem cytrynowym, mieszamy, odstawiamy. Grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, usuwając błony i jasne włókna, każdą cząstkę przekrawamy w poprzek na 2-3 kawałki. Liście sałaty płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy w wirówce do sałaty lub ściereczką. Składniki sosu mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzły. W salaterce układamy liście sałaty, kładziemy na nich krewetki i cząstki grejpfruta. Polewamy sosem. Dekorujemy listkami melisy i plasterkami cytryny lub limonki. Sałatkę można również podać bez sosu, jedynie skropioną sokiem z cytryny.
EDWANEX Salaterka 17cm | LAWENDA Salaterka 410 ml | Lawenda Salaterka 23cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |