średnia cebula
2 jajka
2 łyżeczki (lub więcej) soli
2 łyżeczki (lub więcej) cukru
biały pieprz
1/2 szklanki średniodrobnej mąki macowej (zmielonej na drobno macy)
1 kg filetów z różnych ryb (dorsza, soli, leszcza, morszczuka)
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do głębokiego smażenia
Ćwiartki cebuli, jajka, sól, cukier i pieprz miksujemy na krem. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką. Rybę kroimy na kawałki i miksujemy (z pulsacją) przez 5 sekund (nie możemy dopuścić, aby zrobił się krem). Dodajemy rybę do mieszanki jajecznej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny. Zwilżamy dłonie i formujemy z masy kulki wielkości dużego jajka. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 6 minut, aż staną się chrupiące i brązowe. Przewracamy. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.
Mąkę macową można kupić w sklepach koszernych (również online) lub zrobić samemu, grubo mieląc macę.
![]() |
![]() |
![]() |
ETA 002891010 | TecTake Ręczna do mięsa cia... | Tefal NE205138 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1/2 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy
płaska łyżeczka nasion kolendry
3 łyżki oleju arachidowego
1/2 łyżeczki curry
łyżka startego świeżego imbiru
2 szklanki posiekanej cebuli
700 g marchewek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
limonka
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
jogurt do podania
sól
pieprz
Gorczycę i kolendrę mielemy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej arachidowy. Wsypujemy gorczycę, kolendrę i curry. Mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy imbir, smażymy kolejną minutę. Wkładamy cebulę, marchewki i skórkę otartą ze sparzonej limonki, solimy, pieprzymy, dusimy 3-4 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy bez pokrywki przez pół godziny. Miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, jeśli zupa jest za gęsta, wlewamy nieco więcej bulionu. Dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki, jeśli potrzeba jeszcze raz przyprawiamy. Każdą porcję zupy dekorujemy niewielkim kleksem jogurtu.
![]() |
![]() |
![]() |
Florina Waza Folk 3l | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | Waza stalowa na zupę z pokr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
główka czosnku
garść suszonych prawdziwków
1-2 czerwone cebule
sól
1 kg ziemniaków
mleko
sklarowane masło
garść startego sera gruycre
pieprz
Sos:
200 g mrożonych prawdziwków lub 250 g świeżych pieczarek
sklarowane masło
sól
pieprz
200 ml czerwonego wina
Czosnek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160°C przez godzinę lub dłużej - ma być miękki. Suszone prawdziwki wkładamy do gorącej wody na pół godziny. Odcedzamy przez wyłożone kilkoma warstwami ręczników papierowych sitko, zachowując płyn. Płuczemy grzyby w zimnej wodzie i tniemy na paseczki. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy w sklarowanym maśle na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Zmniejszamy ogień, podsmażamy przez 10 minut, mieszając niezbyt często. Zwiększamy ogień, podsmażamy 10 minut, uważając, by cebuli nie przypalić. Dodajemy grzyby i w razie potrzeby trochę zachowanego po ich moczeniu płynu. Lekko solimy, podsmażamy 3-5 minut, zdejmujemy z ognia. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, łączymy z mlekiem i masłem ? powinno powstać purée, nieco rzadsze niż zwykłe. Wyjmujemy czosnek z łupin i dodajemy do ziemniaków, pieprzymy. Natłuszczoną formę wykładamy połową purée, kładziemy na nim grzyby z cebulą. Przykrywamy resztą purée. Posypujemy startym
serem i obkładamy skrawkami masła. Zapiekamy w 210°C przez 20 minut lub dłużej, aż wierzch będzie rumiany. Robimy sos. Grzyby kroimy na spore kawałki i smażymy w odrobinie sklarowanego masła na dużym ogniu przez kilka minut; lekko solimy. Gdy zaczną wypuszczać wodę, zmniejszamy ogień. Kiedy płyn wyparuje, solimy i pieprzymy, mieszamy, zwiększamy ogień, dodajemy wino i odparowujemy trochę więcej niż o połowę.
Potrawę najlepiej przygotować w ceramicznej formie do zapiekania.
![]() |
![]() |
![]() |
DUKA Naczynie do zapiekania... | Eva Solo Naczynie do serwow... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2-3 łyżki octu z białego wina
7-8 łyżek łagodnej oliwy extra virgin
sól
pieprz
harissa
kapusta pekińska
por
wędzona makrela
marchewka
Do octu wlewamy po kropelce oliwę, ubijając trzepaczką. Dodajemy małą szczyptę soli, odrobinę pieprzu i pół łyżeczki harissy (ostrej pasty z papryczek chilli). Poszatkowaną kapustę i 2 łyżki cieniutko pokrojonej białej części pora mieszamy z sosem. Odstawiamy na pół godziny. Kawałki obranej i oczyszczonej z ości makreli układamy na talerzach z kapustą i przybieramy nitkami lub wstążeczkami surowej marchewki.
![]() |
![]() |
![]() |
KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obi... | KRZYSZTOF FRYDERYKA Serwis ... | KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis ob... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
białka z 8 dużych jajek
szczypta soli
500 g drobnego cukru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki białego octu winnego
750 ml śmietanki 36%
cukier puder do smaku
mrożone truskawki lub maliny na polewę
listki mięty lub melisy do przybrania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ubijamy białka z solą na niezbyt sztywną pianę. Powoli - po jednej łyżce - wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się lśniąca i gładka. Oprószamy pianę mąką kukurydzianą, skrapiamy ekstraktem waniliowym oraz octem, mieszamy kilkoma ruchami łyżki. Blachę wyściełamy pergaminem, na którym układamy kopczyki z piany, nadając im okrągły kształt. Między kopczykami zostawiamy spore odstępy, ponieważ piana rozleje się w czasie pieczenia. W każdej bezie łyżeczką robimy zagłębienie. Wstawiamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C. Suszymy 30 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak bezy jeszcze na pół godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksujemy owoce, zostawiając kilka do przybrania, lekko słodzimy.
Na wystudzonych bezach układamy porcje bitej śmietany, maliny lub truskawki, polewamy zmiksowanymi owocami. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
![]() |
![]() |
![]() |
BergHOFF Sztućce Stella Mat... | Starke SZTUĆCE ARTISTO TENS... | Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |