Sos:
50 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka octu winnego (lub lepiej octu ryżowego)
1 mała papryczka chilli
Sałatka:
200 g tofu
1/2 główki sałaty rzymskiej
50 g kiełków soi
1 ogórek
1 marchewka
1 czerwona papryka
200 g makaronu ryżowego
garść orzeszków ziemnych
3 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
olej roślinny
Sos: Wodę podgrzewamy z cukrem, tak aby się rozpuścił. Syrop studzimy, następnie łączymy go z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Sałatka: Tofu kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju, dodajemy sos sojowy, czekamy, aż tofu z wierzchu będzie chrupiące, i zdejmujemy z patelni. Makaron przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Obieraczką do warzyw kroimy marchew, ogórka i paprykę w cienkie wstążki. Kolendrę siekamy, orzechy prażymy i siekamy. Sałatę rwiemy na drobne kawałki. W misce mieszamy makaron z warzywami, sałatą, tofu, kiełkami i sosem. Całość posypujemy kolendrą i orzeszkami.
kaczka o wadze około 2 kg
800 g ziemniaków
4 małe jabłka
garść suszonej żurawiny
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka miodu
pieprz
Dzień przed planowanym posiłkiem nacieramy kaczkę tymiankiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz). Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, mieszamy z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełniamy wnętrze kaczki. Kaczkę kładziemy na kratce nad głęboką blachą i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewamy kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlewamy wytopiony tłuszcz. Kładziemy na niej ziemniaki i kaczkę. Pieczemy przez kolejną godzinę.
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
30 g kakao
20 ml likieru wiśniowego
50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i likier. Powstałą masę łączymy z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełniamy do połowy czekoladową masą, na środku układamy kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykrywamy kolejną warstwą czekoladowej masy. Kokilki wstawiamy na 10-12 minut do gorącego piekarnika. Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!
Takie, które zawsze Ci się udaje? Jeśli tak, przyślij zdjęcie tej potrawy wraz z przepisem, swój
adres i nazwisko na adres: konkurs_palcelizac@agora.pl. Czekamy od 4 do 9 listopada. Wyniki konkursu ogłosimy w numerze "Palce Lizać" 18 listopada. Do wygrania 10 książek.