Awokado na 3 sposoby

Oprócz wyjątkowego smaku ma również dużo zalet: zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, i dużo potasu regulującego ciśnienie krwi. Jedynym mankamentem jest to, że nie można jeść go w dużych ilościach, bo jest bardzo kaloryczne.
Terrina z awokado Terrina z awokado BOGDAN BIAŁY

Terrina z awokado

4 obrane i pozbawione pestek awokado
500 g twarożku naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka soku z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta soli
2-3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanych pistacji
czarne oliwki
4 pomidory
oliwa do formy

Do podania:
słone krakersy
pumpernikiel
nachos


Keksówkę wyściełamy podwójną warstwą papieru, aby wystawał poza brzegi formy. Smarujemy oliwą. Awokado miksujemy z twarożkiem, dodajemy szczypiorek, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy papier. Posypujemy pistacjami z natką. Kroimy na porcje i podajemy z pokrojonymi na cząstki pomidorami, oliwkami oraz krakersami lub nachos.

Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie SNB Keksówka CAFFE CREME 00301 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Silit Keksówka zamykana 637... SNB Keksówka CAFFE CREME 00... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów MAŁGORZATA DZIĘGIELEWSKA

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów

4-5 pomidorów
oliwa
sól
łyżka masła
3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
ząbek czosnku
awokado
kulka mozzarelli
kilka listków bazylii
cytryna


Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidory kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze, aby wystygły. Topimy masło na patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacieramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

Zdjęcie CURVER Miska kuchenna 3,5L Zdjęcie Normann Copenhagen Miska Krenit IV 352940 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75121
CURVER Miska kuchenna 3,5L Normann Copenhagen Miska Kr... Tadar Miska WYSOKA 75121
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ceviche z dorsza i krewetek Ceviche z dorsza i krewetek MARCIN KLABAN

Ceviche z dorsza i krewetek

150 g filetu z dorsza
200 g małych krewetek (rozmrożonych)
3 limonki
czerwone chilli
mały pęczek kolendry (tylko listki)
pęczek mięty (tylko listki)
dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść nachos do podania


Filet kroimy w kostkę o boku około 1 cm, wrzucamy do miski razem z umytymi, osuszonymi krewetkami i skrapiamy sokiem z limonek. Dodajemy posiekane chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) oraz zioła, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed podaniem rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ceviche. Podajemy z nachos lub jako samodzielną przekąskę.

Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB55 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37
FlexiForm Silikonowa forma ... Kitchen Craft KCMCHB55 Kitchen Craft MASTER CLASS ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: