4 obrane i pozbawione pestek awokado
500 g twarożku naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka soku z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta soli
2-3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanych pistacji
czarne oliwki
4 pomidory
oliwa do formy
Do podania:
słone krakersy
pumpernikiel
nachos
Keksówkę wyściełamy podwójną warstwą papieru, aby wystawał poza brzegi formy. Smarujemy oliwą. Awokado miksujemy z twarożkiem, dodajemy szczypiorek, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy papier. Posypujemy pistacjami z natką. Kroimy na porcje i podajemy z pokrojonymi na cząstki pomidorami, oliwkami oraz krakersami lub nachos.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Keksówka zamykana 637... | SNB Keksówka CAFFE CREME 00... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4-5 pomidorów
oliwa
sól
łyżka masła
3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
ząbek czosnku
awokado
kulka mozzarelli
kilka listków bazylii
cytryna
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidory kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze, aby wystygły. Topimy masło na patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacieramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.
![]() |
![]() |
![]() |
CURVER Miska kuchenna 3,5L | Normann Copenhagen Miska Kr... | Tadar Miska WYSOKA 75121 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g filetu z dorsza
200 g małych krewetek (rozmrożonych)
3 limonki
czerwone chilli
mały pęczek kolendry (tylko listki)
pęczek mięty (tylko listki)
dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść nachos do podania
Filet kroimy w kostkę o boku około 1 cm, wrzucamy do miski razem z umytymi, osuszonymi krewetkami i skrapiamy sokiem z limonek. Dodajemy posiekane chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) oraz zioła, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed podaniem rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ceviche. Podajemy z nachos lub jako samodzielną przekąskę.
![]() |
![]() |
![]() |
FlexiForm Silikonowa forma ... | Kitchen Craft KCMCHB55 | Kitchen Craft MASTER CLASS ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |