Jej wysokość owsianka

Owsianka na słodko z bakaliami
filiżanka płatków owsianych
drobno posiekane orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie)
suszona żurawina lub rodzynki
szczypta cynamonu
mleko
łyżka miodu lub syropu z agawy
Płatki zalewamy wrzącą wodą, tak by je przykryła. Gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy, mieszamy z orzechami, suszonymi owocami, miodem (lub syropem z agawy) i cynamonem. Przelewamy do miseczki. Zalewamy chłodnym mlekiem.
Płatki owsiane jadamy zazwyczaj z mlekiem krowim. Można je jednak równie dobrze przyrządzić na mleku kokosowym, ryżowym, owsianym, sojowym, a także z jogurtem lub kefirem.

Owsianka egzotyczna
filiżanka płatków owsianych
łyżka wiórków kokosowych
mała puszka mleka kokosowego (niekoniecznie)
1/2 banana
plaster pomarańczy
Płatki owsiane w miseczce zalewamy wrzątkiem (tak by woda sięgała o 1 cm wyżej niż płatki) wieczorem i zostawiamy na noc. Rano dosypujemy wiórki, dodajemy plasterki banana i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dekorujemy plastrem pomarańczy.
Ugotowane płatki, co tu dużo mówić, nie wyglądają zbyt apetycznie. Warto zatem zadbać o to, żeby potrawa nabrała rumieńców. Zapiec w małej foremce, podać na kolorowym talerzyku, udekorować kleksami konfitur albo plastrami owoców.

Owsianka na słono
filiżanka płatków owsianych
jogurt naturalny lub serek homogenizowany
szczypta curry
łyżka pestek słonecznika
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż wchłoną wodę i zmiękną. Studzimy. Mieszamy z jogurtem lub serkiem i szczyptą curry. Posypujemy pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

Amarantus z konfiturą
filiżanka płatków amarantusa
jagody goji
mleko
łyżeczka konfitur malinowych
Płatki amarantusa zalewamy wrzątkiem. Dodajemy garść jagód goji. Gotujemy, mieszając, 3 minuty, aż płatki zgęstnieją. Przekładamy do miseczki. Wlewamy trochę zimnego mleka. Dekorujemy kleksami konfitur malinowych.
Owsiankę robimy z płatków owsianych. Jednak ? la owsiankę możemy przygotować również z płatków jęczmiennych, amarantusowych, a także z kaszy jaglanej.

Owsianka zapiekana
szklanka płatków jęczmiennych
szklanka mleka
żółtko
utarte jabłko
łyżka nasion sezamu
masło do posmarowania formy
Płatki jęczmienne zalewamy mlekiem. Gotujemy w rondelku na małym ogniu, aż mleko zawrze. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z surowym żółtkiem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy utarte jabłko, a na nim masę jęczmienną. Wyrównujemy. Zapiekamy w 180°C około 15 minut (aż wierzch się zrumieni). Wyjmujemy i studzimy. Wykładamy na talerzyk, odwracając naczynko. Posypujemy sezamem uprażonym osobno na suchej teflonowej patelni.