Galarety - na święta i przyjęcia

Idealne danie na święta i przyjęcia - w sam raz na sylwestra i Nowy Rok. Można je przechowywać w lodówce dla niespodziewanych gości nawet kilka dni.

Wege galareta z groszkiem

por
łodyga selera naciowego
kalarepa
olej do smażenia
2 liście laurowe
ziarno ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
kawałek (2 cm) świeżego imbiru
2 szklanki mrożonego groszku
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej mięty
łyżka posiekanej natki pietruszki
gałązka świeżego lubczyku
sól i czarny pieprz
1/4 łyżeczki agaru

Pora kroimy w talarki, selera i kalarepę w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i startym na tarce imbirem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż por będzie miękki. W tym czasie w małym rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej mrożony groszek. Gotujemy 5 minut do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski z kostkami lodu: dzięki temu groszek zachowa swój piękny, zielony kolor. Do podduszonych warzyw wlewamy bulion wraz z sosem sojowym, dodajemy świeże zioła, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy groszek, agar i intensywnie mieszamy trzepaczką. Czekamy, aż ponownie się zagotuje, i zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy i rozlewamy do foremek na galaretki ? można użyć filiżanek, szklanek lub plastikowych kubeczków. Schładzamy przez całą noc w lodówce, podajemy skropione sokiem z cytryny.

Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie Veroni MISECZKA SOSÓW DIPÓW
Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441 Veroni MISECZKA SOSÓW DIPÓW
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Łosoś w liściach szpinaku

3-4 jajka
600 g surowego łososia
750 g szpinaku
oliwa do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2-3 ząbki czosnku
700 ml bulionu warzywnego
15 g żelatyny

Jajka gotujemy na twardo. Łososia gotujemy na parze. Szpinak myjemy i usuwamy łodygi. Blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi formę. Odciskamy szpinak i przesmażamy go na łyżce oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Do bulionu wsypujemy żelatynę, czekamy, aż napęcznieje, podgrzewamy. Odłożonymi listkami szpinaku wykładamy formę, układamy warstwami szpinak, rozdrobnionego łososia i ćwiartki jajek. Po ułożeniu każdej warstwy wlewamy bulion, tak aby dostał się między wszystkie składniki potrawy i nie naruszył jej kształtu. Galaretkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Florina Komplet Garnków Oskar 8el Zdjęcie Silesia Rybnik Komplet Garnków z Pokrywkami Zyta Wisienki 8el
Silit Zestawy garnków 21092... Florina Komplet Garnków Osk... Silesia Rybnik Komplet Garn...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Galaretka mięsna

600 ml bulionu
20 g żelatyny
szklanka wytrawnego białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu Worcestershire
500 g kawałków różnych mięs: piersi kurczaka, indyka, chudej wieprzowiny

Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu. Do chłodnego bulionu wsypujemy żelatynę, aby napęczniała. Podgrzewamy bulion i do ciepłego dolewamy wino, wkładamy posiekaną natkę i rozdrobniony czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny i sos Worcestershire. W naczyniu układamy kawałki mięs i zalewamy przestudzonym bulionem. Najlepiej robić to warstwowo, czyli ułożyć część mięs, zalać częścią bulionu, odczekać, aż stężeje, i tak powtarzać czynność, aż do wypełnienia naczynia. Następnie wkładamy galaretę na parę godzin do lodówki. Możemy każdy rodzaj mięsa inaczej pokroić, tak aby poza różnorodnością smaków mieć w tej przezroczystej galarecie różnorodność kształtów. Wędliny zwijamy w ruloniki, kurze piersi rozrywamy na nieregularne kawałki, a wieprzowinę kroimy w kostkę.

Zdjęcie Rondel Fissler Intensa 1615816100 Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Zdjęcie Silit Rondel NATURE BLACK 4004633291480
Rondel Fissler Intensa 1615... Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Silit Rondel NATURE BLACK 4...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info