4 małe cukinie
500 g owczego sera bundz
kolorowy pieprz
sól
świeże zioła, np. mięta
słoiczek zielonych oliwek
Z każdej cukinii odkrawamy po 2-3 okrągłe plasterki, resztę kroimy wzdłuż na cienkie długie plastry i gotujemy na parze około 15 minut (okrągłe plasterki też). Ser kroimy w niedużą kostkę, obtaczamy w grubo mielonym pieprzu, oprószamy solą. Kawałki sera zawijamy w podłużne plastry cukinii, nadziewamy na patyczki do szaszłyków (po 2 na jeden patyk), przetykając oliwkami i plasterkami cukinii.
Bundz można zastąpić serem korycińskim z czosnkiem, oliwkami lub czarnuszką.
Koziol Pi:P Młynek do przyp... | Bambusowy młynek do przypraw | THK Podwójny młynek do przy... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 jak najwęższe zielone ogórki
200 g sera feta
1-2 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
czerwony pieprz i koperek do dekoracji
Ogórki zostawiamy w skórce i kroimy w plastry grubości 2 cm. Lekko wydrążamy każdy plaster łyżeczką do melona, solimy i odstawiamy. Miksujemy w malakserze ser, czosnek i paprykę, dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku. Ogórki osuszamy i nadziewamy każdy plaster kremem, dekorujemy czerwonym pieprzem i koperkiem.
BergHOFF STRAIGHT Wykrawacz | CONTACTO Wycinak kulek z melona | Gefu Boceli Wykrawacz do melona |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
2 pęczki szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
150 g łuskanych orzechów włoskich
250 g serka kremowego (np. koziego twarożku)
200 g sera półtwardego (np. ementaler lub comté)
100 g masła
70 g sera pleśniowego
Do podania:
pieczywo i rzodkiewki
Bazylię, natkę i szczypiorek płuczemy i siekamy. Następnie podsmażamy z solą na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Połowę orzechów mielemy, połowę siekamy. Ementaler ścieramy na drobnej tarce i ucieramy z pozostałymi serami i masłem na gładką masę. Na stole rozkładamy kawałek folii spożywczej długości 40 cm. Rozsmarowujemy na niej masę serową, pozostawiając z każdej strony po 2 cm folii nieposmarowanej serem. Wyrównujemy, smarujemy masę posiekanymi ziołami i nakrywamy drugim kawałkiem folii. Trzymając mocno za brzegi obu kawałków folii, odwracamy masę serową tak, żeby warstwa ziół znalazła się na spodzie. Odklejamy wierzchni kawałek folii. Masę posypujemy zmielonymi i posiekanymi orzechami. Unosząc brzeg folii, rolujemy ściśle masę i zawijamy ją w folię. Wstawiamy roladę na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy na 16 plastrów. Podajemy z pieczywem i rzodkiewkami.
Nuance Dziadek do orzechów ... | Dziadek do orzechów Nutwork | Practic Dziadek do orzechów... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odkrawamy trzonki przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i, mieszając, smażymy, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejszamy płomień, smażymy 5 minut, aż sok odparuje. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, smażymy przez minutę.
Idealnym dodatkiem do warzywnych przekąsek jest świeża, chrupiąca bagietka.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm | Ambition Patelnia Eco Cook ... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
jabłka, np. renety, jednakowej wielkości
Na każde jabłko:
łyżeczka camembertu
łyżeczka gorgonzoli
łyżeczka mascarpone
kawałek suszonego pomidora z oleju
drobno starta skórka z pomarańczy
posiekane orzechy laskowe
Do dekoracji:
płynny miód
Jabłka myjemy i odcinamy wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości owocu, usuwamy gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do melona). Wydrążone jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do środka owoców nakładamy odrobinę skórki pomarańczowej i po łyżeczce każdego sera. Ostrożnie dociskamy plastrem suszonego pomidora i posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20-30 minut, w zależności od wielkości jabłek. Ser musi się lekko zrumienić na wierzchu. Podajemy na ciepło lub na zimno z kroplą miodu na każdym jabłku.
ELECTROLUX Blacha do piecze... | Snb forma blacha do pieczen... | Florina Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |