Wege party

Przekąski przygotowane na bazie warzyw i owoców mogą być nie tylko smaczne, ale również treściwe, zwłaszcza jeśli doda się do nich ser i orzechy.
Szaszłyki z cukinii Szaszłyki z cukinii ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Szaszłyki z cukinii

4 małe cukinie
500 g owczego sera bundz
kolorowy pieprz
sól
świeże zioła, np. mięta
słoiczek zielonych oliwek


Z każdej cukinii odkrawamy po 2-3 okrągłe plasterki, resztę kroimy wzdłuż na cienkie długie plastry i gotujemy na parze około 15 minut (okrągłe plasterki też). Ser kroimy w niedużą kostkę, obtaczamy w grubo mielonym pieprzu, oprószamy solą. Kawałki sera zawijamy w podłużne plastry cukinii, nadziewamy na patyczki do szaszłyków (po 2 na jeden patyk), przetykając oliwkami i plasterkami cukinii.

Bundz można zastąpić serem korycińskim z czosnkiem, oliwkami lub czarnuszką.

Zdjęcie Koziol Pi:P Młynek do przypraw z solniczką malinowy Zdjęcie Bambusowy młynek do przypraw Zdjęcie THK Podwójny młynek do przypraw culinaria OPT4473
Koziol Pi:P Młynek do przyp... Bambusowy młynek do przypraw THK Podwójny młynek do przy...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ogórki faszerowane Ogórki faszerowane ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Ogórki faszerowane

2 jak najwęższe zielone ogórki
200 g sera feta
1-2 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
czerwony pieprz i koperek do dekoracji


Ogórki zostawiamy w skórce i kroimy w plastry grubości 2 cm. Lekko wydrążamy każdy plaster łyżeczką do melona, solimy i odstawiamy. Miksujemy w malakserze ser, czosnek i paprykę, dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku. Ogórki osuszamy i nadziewamy każdy plaster kremem, dekorujemy czerwonym pieprzem i koperkiem.

Zdjęcie BergHOFF STRAIGHT Wykrawacz 1105307 Zdjęcie CONTACTO Wycinak kulek z melona ? 29x185 mm Polaris Zdjęcie Gefu Boceli Wykrawacz 13720
BergHOFF STRAIGHT Wykrawacz CONTACTO Wycinak kulek z melona Gefu Boceli Wykrawacz do melona
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Rolada na zielono Rolada na zielono ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Rolada na zielono

pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
2 pęczki szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
150 g łuskanych orzechów włoskich
250 g serka kremowego (np. koziego twarożku)
200 g sera półtwardego (np. ementaler lub comté)
100 g masła
70 g sera pleśniowego

Do podania:
pieczywo i rzodkiewki


Bazylię, natkę i szczypiorek płuczemy i siekamy. Następnie podsmażamy z solą na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Połowę orzechów mielemy, połowę siekamy. Ementaler ścieramy na drobnej tarce i ucieramy z pozostałymi serami i masłem na gładką masę. Na stole rozkładamy kawałek folii spożywczej długości 40 cm. Rozsmarowujemy na niej masę serową, pozostawiając z każdej strony po 2 cm folii nieposmarowanej serem. Wyrównujemy, smarujemy masę posiekanymi ziołami i nakrywamy drugim kawałkiem folii. Trzymając mocno za brzegi obu kawałków folii, odwracamy masę serową tak, żeby warstwa ziół znalazła się na spodzie. Odklejamy wierzchni kawałek folii. Masę posypujemy zmielonymi i posiekanymi orzechami. Unosząc brzeg folii, rolujemy ściśle masę i zawijamy ją w folię. Wstawiamy roladę na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy na 16 plastrów. Podajemy z pieczywem i rzodkiewkami.

Zdjęcie Nuance Dziadek do orzechów 180151 Zdjęcie Dziadek do orzechów Nutwork Zdjęcie Practic Dziadek do orzechów 234
Nuance Dziadek do orzechów ... Dziadek do orzechów Nutwork Practic Dziadek do orzechów...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Smażone pieczarki Smażone pieczarki MARCIN URBAN

Smażone pieczarki

450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki


Pieczarki myjemy i osuszamy. Odkrawamy trzonki przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i, mieszając, smażymy, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejszamy płomień, smażymy 5 minut, aż sok odparuje. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, smażymy przez minutę.

Idealnym dodatkiem do warzywnych przekąsek jest świeża, chrupiąca bagietka.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34027 25cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm Ambition Patelnia Eco Cook ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pieczone jabłka na ostro Pieczone jabłka na ostro JUNONA LAMCHA - GRYNBERG

Pieczone jabłka na ostro

jabłka, np. renety, jednakowej wielkości

Na każde jabłko:
łyżeczka camembertu
łyżeczka gorgonzoli
łyżeczka mascarpone
kawałek suszonego pomidora z oleju
drobno starta skórka z pomarańczy
posiekane orzechy laskowe

Do dekoracji:
płynny miód


Jabłka myjemy i odcinamy wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości owocu, usuwamy gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do melona). Wydrążone jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do środka owoców nakładamy odrobinę skórki pomarańczowej i po łyżeczce każdego sera. Ostrożnie dociskamy plastrem suszonego pomidora i posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20-30 minut, w zależności od wielkości jabłek. Ser musi się lekko zrumienić na wierzchu. Podajemy na ciepło lub na zimno z kroplą miodu na każdym jabłku.

Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819
ELECTROLUX Blacha do piecze... Snb forma blacha do pieczen... Florina Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA