1/2 szklanki mąki
czubata łyżka kakao
150 g masła
180 g ciemnej czekolady
3 jajka
200 g cukru pudru
75 g mlecznej czekolady
75 g białej czekolady
Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko i mieszamy. Masło i ciemną czekoladę wrzucamy do rondelka ustawionego na garnku z wrzącą wodą i mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą. Jajka i cukier ubijamy mikserem na jednolity, gładki krem. Nadal miksując, powoli wlewamy wystudzoną masę czekoladowo-maślaną, a na końcu małymi porcjami wsypujemy mąkę z kakao. Blachę do pieczenia, najlepiej kwadratową o bokach długości około 23 cm, wykładamy pergaminem. Do ciasta wrzucamy grubo posiekaną czekoladę mleczną i białą, mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 50-60 minut. Studzimy i kroimy na kwadratowe kawałki.
Im brownie bardziej czekoladowe, tym lepsze. Do przygotowania tego amerykańskiego smakołyku najlepiej użyć czekolady o jak największej zawartości kakao.
![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Przesiewacz do mą... | Maestro MR-1164 | Mason Cash Sitko do mąki 20... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 jabłek
3 szklanki cukru
1 szklanka wody
3/4 szklanki syropu kukurydzianego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Do dekoracji:
orzechy, kolorowa posypka, wiórki kokosowe
Jabłka myjemy, usuwamy ogonki, w ich miejsce wbijamy patyczki do szaszłyków. Przygotowujemy syrop: w rondlu mieszamy cukier, wodę, syrop kukurydziany i cynamon. Stawiamy na małym ogniu, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut, dopóki syrop nie osiągnie temperatury 148-150 st.C najlepiej posłużyć się termometrem spożywczym). Zestawiamy z ognia, dodajemy do syropu barwnik spożywczy. Zanurzamy w nim kolejno jabłka. Nadmiar syropu osączamy jabłko kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem, po chwili dekorujemy orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi.
![]() |
![]() |
![]() |
Olkusz Rondel OLKUSKA | Rondel ceramiczny | Starke RONDEL ALTERO |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
300 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Krem:
3 jajka
sok i skórka starta z 3 cytryn
100 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
2 brzoskwinie z puszki
łyżeczka brązowego cukru
Zagniatamy mąkę z masłem, cukrem, wiórkami oraz 2 łyżkami zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, dzielimy na 8 części i wyklejamy dna oraz boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wycinamy 8 krążków, przykrywamy ciasto w foremkach i obciążamy suchym grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st.C. Usuwamy groch i papier, a tartaletki pieczemy kolejne 5 minut na złoty kolor. Przygotowujemy krem. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sok
i skórkę z cytryn oraz cukier puder i mieszamy. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy krem, dodając po kawałku masło. W razie potrzeby zmniejszamy ogień, aby jajka się nie ścięły. Studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Oprószamy brązowym cukrem i zapiekamy 5 minut w temperaturze 180°C (najlepiej włączyć opcję grillowania). Ostudzone, wyjęte z foremek tartaletki wypełniamy kremem cytrynowym i dekorujemy kawałkami brzoskiwni, lekko wciskając je w krem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, by masa zastygła.
![]() |
![]() |
![]() |
Guardini Foremki do tartaletek | Lekue Foremka na mini tartaletki | Lekue forma na tartaletki |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g mąki pszennej (typ 500)
150 g miękkiego masła
100 g marcepanu
50 g cukru
kilka kropli olejku migdałowego
żółtko
szczypta soli
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W malakserze miksujemy krótko wszystkie składniki, tak by powstało zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii lub pergaminu na grubość 1/2 cm. Wykrawamy okrągłe ciastka i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM 4830 | ELECTRO-LINE HR-6 | KitchenAid 5KFP0925EER |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
260 g migdałów
230 g drobnego cukru + trochę do posypania
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
180 g suszonych fig
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały z figami, dodajemy kolejno kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy ciastka, obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 10 minut w 180 st.C lub 20 minut w 150 st.C.
Woda z kwiatów pomarańczy to specjał arabski. Można ja kupić w sklepach z żywnością orientalną, również w internecie.
![]() |
![]() |
![]() |
Andropol Bawełniany obrus M... | Elvang Obrus Moon Stalowy | HEINE Obrus (10122) |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |