Pyszne pasty kanapkowe

Pasty i dipy do idealny pomysł na urozmaicenie drobnych przekąsek. Najlepiej smakują na razowym chlebie lub chrupiącej bagietce. Pasują również do warzyw pociętych w słupki.
Pasta do kanapek Pasta do kanapek TATA STUDIO

Ostra pasta paprykowo-orzechowa

3 czerwone papryki
1/2 szklanki bułki tartej
szklanka mielonych orzechów włoskich
łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 szklanki oliwy
sól
mielona ostra papryka


Papryki myjemy, osuszamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do temperatury 180°C (około 200°C zwykły piec) i pieczemy 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki wkładamy do plastikowej torebki, zawijamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ studzimy i miksujemy. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, doprawiamy solą i niewielką ilością ostrej papryki.

Zdjęcie Blender AMICA BK3014 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3321 Zdjęcie Blender Bosch MSM 66020
Blender AMICA BK3014 Blender SENCOR SHB 3321 Blender Bosch MSM 66020
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Dip szpinakowy Dip szpinakowy TATA STUDIO

Dip szpinakowy

2 łyżki masła
2 cebulki dymki
2 fileciki anchois
250 g liści szpinaku
opakowanie (125 g) kremowego białego serka
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanego tymianku
sól
pieprz


Na dużej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekane cebulki oraz fileciki anchois, następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak, smażymy 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodajemy serek, sok z cytryny i tymianek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie FISKARS Avanti Nóż do chleba 23cm 837005 Zdjęcie Gerlach NÓŻ DO CHLEBA 956 Zdjęcie Wusthof Culinar Nóż do chleba 23 cm 4169
FISKARS Avanti Nóż do chleba Gerlach NÓŻ DO CHLEBA Wusthof Culinar Nóż do chleba
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy TATA STUDIO

Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy

3 ziemniaki
1/2 szklanki mielonych migdałów
łyżeczka soli
4-5 ząbków czosnku
żółtko
12 czarnych oliwek
sok z cytryny
około 3/4 szklanki (185 ml) oliwy


Gotujemy ziemniaku w mundurkach w osolonej wodzie, odlewamy, odparowujemy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Mielone migdały lekko prażymy na suchej patelni. Do ziemniaków dodajemy roztarty z solą czosnek, żółtko, posiekane oliwki i migdały. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny i tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pasty.

Zdjęcie Krystynka miseczki 04434 Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne śliwkowe, 4szt 0707004504 Zdjęcie ZAK! Designs Duo 1701-0321
Krystynka miseczki Kuchenprofi Miseczki żaroodporne ZAK! Designs Duo 1701-0321
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE