Pyszne pasty kanapkowe

Ostra pasta paprykowo-orzechowa
3 czerwone papryki
1/2 szklanki bułki tartej
szklanka mielonych orzechów włoskich
łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 szklanki oliwy
sól
mielona ostra papryka
Papryki myjemy, osuszamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do temperatury 180°C (około 200°C zwykły piec) i pieczemy 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki wkładamy do plastikowej torebki, zawijamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ studzimy i miksujemy. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, doprawiamy solą i niewielką ilością ostrej papryki.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender AMICA BK3014 | Blender SENCOR SHB 3321 | Blender Bosch MSM 66020 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Dip szpinakowy
2 łyżki masła
2 cebulki dymki
2 fileciki anchois
250 g liści szpinaku
opakowanie (125 g) kremowego białego serka
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanego tymianku
sól
pieprz
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekane cebulki oraz fileciki anchois, następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak, smażymy 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodajemy serek, sok z cytryny i tymianek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
FISKARS Avanti Nóż do chleba | Gerlach NÓŻ DO CHLEBA | Wusthof Culinar Nóż do chleba |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy
3 ziemniaki
1/2 szklanki mielonych migdałów
łyżeczka soli
4-5 ząbków czosnku
żółtko
12 czarnych oliwek
sok z cytryny
około 3/4 szklanki (185 ml) oliwy
Gotujemy ziemniaku w mundurkach w osolonej wodzie, odlewamy, odparowujemy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Mielone migdały lekko prażymy na suchej patelni. Do ziemniaków dodajemy roztarty z solą czosnek, żółtko, posiekane oliwki i migdały. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny i tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pasty.
![]() |
![]() |
![]() |
Krystynka miseczki | Kuchenprofi Miseczki żaroodporne | ZAK! Designs Duo 1701-0321 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |