1/2 czerwonego grejpfruta
pomarańcza
125 g obranych i sparzonych krewetek
125 g paluszków krabowych
4 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
1/2 małej papryczki chilli
czerwona papryka
świeża kolendra do dekoracji
Obieramy cytrusy ze skóry i wykrawamy filety spomiędzy białych błon, tak aby został tylko miąższ. Zachowujemy sok .
Przygotowujemy krewetki i paluszki krabowe: z paluszków zdejmujemy folię i każdą sztukę kroimy w poprzek na cztery równe kawałki. Obrane i sparzone krewetki zalewamy połową zachowanego soku z cytrusów i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy sos majonezowy. Mieszamy majonez, keczup i drugą połowę soku z cytrusów. Do sosu dodajemy drobno pokrojoną świeżą papryczkę chilli bez pestek. W szklanych miseczkach kładziemy na przemian pokrojone paluszki krabowe, krewetki wyjęte z soku z cytrusów i fileciki z grejpfruta oraz pomarańczy, polewając każdą warstwę sosem. Na wierzchu układamy krewetki. Dekorujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz dużą ilością listków świeżej kolendry.
![]() |
![]() |
![]() |
Komplet obiadowy Luminarc C... | TADAR DOLCE VITA KOMPLET OB... | THK Porcelanowy komplet obi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Omlety:
6 jajek
20 ml mleka
2 łyżeczki mąki pszennej
50 g szpinaku (świeży lub ew. mrożony, odciśnięty z wody)
Salsa:
2 pomidory
dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
świeża kolendra
oliwa
pieprz
sól
6 krewetek tygrysich 16/20 w pancerzu
50 ml białego wina wytrawnego
50 g masła
cytryna
20 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowujemy omlety. Jajka mieszamy z mąką i mlekiem, miksujemy razem z liśćmi szpinaku. Smażymy na maśle cienkie omlety. Przygotowujemy salsę: pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, przekrawamy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy do niego pomidory, większą część posiekanego czosnku i odrobinę listków kolendry. Doprawiamy oliwą oraz solą i pieprzem. Przygotowujemy krewetki. Zdejmujemy pancerzyki, nacinamy grzbiet i usuwamy przewód pokarmowy. Smażymy je krótko (około 2 minut) na oliwie na rozgrzanej patelni. Wyjmujemy krewetki, dodajemy do sosu masło, pozostałą niewielką ilość czosnku, białe wino, otartą skórkę z cytryny i sok. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Omlety smarujemy salsą z awokado, przekrawamy na pół. Dekorujemy usmażonymi krewetkami i polewamy sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Enrico Patelnie 802.098 | WMF Patelnie Ceradur Profi ... | Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
50 g płatków migdałów
płatki różane (ze zwykłej róży lub kandyzowane)
400 g piersi kurczaka
sól i pieprz
50 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
200 g upieczonej dyni
50 g mąki pszennej
50 g orzechów laskowych
10 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
pęczek rukoli
doniczka lubczyku
cytryna
oliwa
Prażymy migdały na suchej patelni i mielemy na puder. Płatki róży drobno siekamy i mieszamy z migdałami. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, lekko rozbijamy. Zwijamy w roladki i spinamy. Obtaczamy w pudrze migdałowym. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym na złoty kolor. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na około 5 minut. Przygotowujemy racuszki: dynię obieramy ze skóry i miksujemy, dodajemy mąkę i posiekane orzechy oraz osobno ubite żółtka i białka jaj. Mieszamy ciasto, a następnie, smażymy placuszki o średnicy 4 cm na małym ogniu. Rukolę opłukujemy, osuszamy i mieszamy z listkami lubczyku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Na talerzu układamy racuszki, na nich mięsne roladki, dekorujemy sałatką z rukoli i listkami lubczyku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
![]() |
![]() |
![]() |
Eva Solo Naczynie do serwow... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 jajka
1/3 szklanki mleka
szczypta cukru waniliowego
sól
masło do smażenia
konfitura truskawkowa
50 g białego sera twarogowego
Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni roztapiamy masło, a gdy zacznie skwierczeć, wlewamy masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej powierzchni. Gdy wierzch omletu się zetnie, a spód będzie przyrumieniony, obracamy go na drugą stronę. Po minucie omlet zsuwamy na talerz, na połowie rozkładamy konfiturę truskawkową, przykrywamy drugą połową i posypujemy pokrojonym w kostkę białym
serem.
![]() |
![]() |
![]() |
Amefa Komplet deserowy Auro... | Glasmark Komplet pucharków ... | Hefra Wschodni (połysk) - Z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |