370 g brzoskwiń z puszki
1 banan
50 ml soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
100 g kruszonego lodu
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojonego banana, wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, dodajemy kruszony lód. Wszystko razem miksujemy.
Jeśli napój nie będzie wystarczająco słodki, można doprawić go miodem.
Blender BOTTI BW-6335 | Blender Siemens MQ 67170 | Blender TEFAL HB863 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto:
150 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
250 ml maślanki
30 g roztopionego masła
olej do smażenia
posiekane orzechy pekan, laskowe, migdały
suszona żurawina
miód
Suche składniki wsypujemy do miski. Jajko, masło i maślankę mieszamy trzepaczką w osobnym naczyniu. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy dokładnie. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane orzechami, żurawiną oraz polane miodem.
Adler AD 4205 | BOTTI HM0201 | MPM MMR-02Z |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
250 g suszonych fig
100 g suszonych bananów
100 g obranych migdałów
80 g pistacji
1 ziarenko kardamonu
1 łyżka miodu
250 g zmielonych orzechów laskowych
woda różana
2 duże mango
płatki róży do dekoracji
Figi, banany, migdały i pistacje bardzo drobno siekamy. Kardamon rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z miodem, posiekanymi bakaliami oraz mielonymi orzechami laskowymi. Dodajemy kilka kropel wody różanej i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Obieramy mango i kroimy w cienkie paski. Masę orzechową rozwałkowujemy wilgotnym wałkiem na papierze do pieczenia. Wycinamy serca i rozkładamy na pergaminie do wyschnięcia na około 15 minut. Podajemy z plasterkami mango.
Stolik dosuwany TD0501 | Wooow! Projekt stolik - tac... | Zassenhaus Kauczukowiec Sto... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
2 jabłka
2-3 łyżki soku z cytryny
100 g gęstej śmietany
2 łyżki cukru waniliowego
1 szczypta skórki z cytryny
1 rolka ciasta francuskiego
4 łyżki mleka
4-6 łyżek brązowego cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Rozwałkowujemy ciasto francuskie i kroimy na 8 kwadratów, każdy 10 x 10 cm. Nakładamy 1-2 łyżki śmietany i kilka plasterków jabłek na środek każdego kwadratu. Składamy dwa przeciwległe rogi ciastka do środka. Zlepiamy końce. Smarujemy mlekiem wierzch ciastek i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor.
kilo Papier do pieczenia NA40 | Oskar Papier do pieczenia 6 m | Paclan papier do pieczenia 8m |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |