1 łyżka creme de cassis (likieru z czarnej porzeczki)
1 łyżka syropu różanego
200 ml białego wina musującego
Schłodzone składniki mieszamy i wlewamy do wysokiego kieliszka.
Syrop różany można kupić gotowy. Można go również przygotować samemu z własnoręcznie zebranych płatków róż...
80 g cukru pudru
10 g mielonych migdałów
łyżeczka różowego barwnika spożywczego w proszku,
100 g białek (mniej więcej 3)
50 g drobnego cukru
Krem:
250 g mascarpone
ziarenka z 2 lasek wanilii
2 łyżki płynnego miodu
Mieszamy cukier puder, migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy białka, gdy zrobią się puszyste, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Dodajemy suche składniki i mieszamy, aż utworzy się masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy około 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy pozostałymi. Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.
100 g różnych orzechów drobno posiekanych
125 g gorzkiej czekolady
25 g masła
50 g cukru pudru
3 łyżki stołowe kakao
Orzechy prażymy na patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze, łączymy z orzechami oraz cukrem, dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.
Amrus
2 dojrzałe mango
150 ml mleka
2 łyżki cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
Owoce obieramy i drobno kroimy, 2 większe kawałki zostawiamy do ozdoby. Pokrojone mango miksujemy z mlekiem i cukrem. Przed podaniem posypujemy pieprzem i ozdabiamy szklankę kawałkiem mango.
Flirt Afrodyty
szklanka rozgniecionych malin (mogą być mrożone)
5 kropel wody różanej
240 ml wina musującego
Maliny rozmrażamy i miksujemy, a następnie odciskamy sok. Dodajemy do niego wodę różaną. Do kieliszków wlewamy sok i uzupełniamy winem musującym
Wenus
szklanka truskawek (mogą być mrożone)
30 ml nektaru brzoskwiniowego
5 kropel wody z kwiatów pomarańczy
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, dodając nektar i wodę z kwiatów pomarańczy. Napój starannie mieszamy i schładzamy przed podaniem.
Eliksir pożądania
20 g świeżego korzenia imbiru
20 g korzenia żeń-szenia
10 g kory cynamonu
szczypta szafranu
cała laska wanilii
1 litr rumu
Pokrojone przyprawy wrzucamy do rumu i odstawiamy na 15 dni. Filtrujemy. Łyżkę eliksiru rozpuszczamy w szklance wody i podajemy ukochanemu (lub ukochanej).
250 g malin (mogą być mrożone)
ziarenka z 2 lasek wanilii
150 g masła
sól
200 g mąki
2 torebki cukru waniliowego
5 jajek
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru cytrynowego
Limoncello:
4 łyżki stołowe cukru pudru
100 g śmietany kremówki
Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy pergaminem. Zagotowujemy ziarenka wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, mieszamy. Stawiamy garnek ponownie na małym ogniu i mieszamy masę, tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się biały nalot. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy cukierniczej, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości około 1 cm i średnicy około 8 cm). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy serduszka w środku jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, przekrawamy w poprzek i zostawiamy do wystygnięcia. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy serduszka z drugiej części ciasta. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez sito i mieszamy z mascarpone, likierem i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową. Krem wyciskamy przez szprycę na spodnią część każdego
serduszka. Przykrywamy wierzchem.
Ciasto:
120 g masła
120 g cukru
2 jajka
120 g mąki
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
Krem:
50 g cukru
3 łyżki wody
2 żółtka
120 g masła w temperaturze pokojowej
Lukier:
150 g cukru pudru
łyżka wody różanej
Przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem. Wciąż ucierając, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy (ciasto ma mieć konsystencję kogla-mogla) i odstawiamy na godzinę. Wlewamy do kwadratowej formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Robimy krem. Z cukru i wody gotujemy syrop. Gdy ostygnie, dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Na końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem. Z cukru pudru iwody różanej ucieramy lukier (wodę różaną można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy). Ciasto smarujemy lukrem i kroimy na kwadraty.