600 g mięsa wołowego na bitki
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
500 ml bulionu wołowego
3 średnie marchewki
2 duże cebule
300 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
sól morska
pieprz świeżo mielony
świeży majeranek
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki oraz cebule obrane i pokrojone w ósemki. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy wiśnie oraz kilka gałązek majeranku. Dusimy przez kolejne 45 minut (sos powinien być gesty). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Frabosk Tłuczek do Mięsa It... | K chenprofi tłuczek do mięsa | PrtoChef Tłuczek do Mięsa V... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
8 podudzi z kurczaka bez skóry
2 ćwiartki cytryny
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
125 ml wytrawnego białego wina
400 g pomidorów z puszki
szczypta cukru
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
200 g serc karczochów w słoiku lub puszce
16 czarnych oliwek bez pestek
Mięso nacieramy cytryną. W dużym żaroodpornym naczyniu lub rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy 5-10 minut, aż się zarumienią z każdej strony. Wlewamy wino, dodajemy posiekane pomidory, cukier i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 45 minut. 10 minut przed końcem gotowania serca karczochów odsączamy z zalewy, przekrawamy na pół i razem z oliwkami dodajemy do kurczaka.
Berghoff Rondel | Berghoff Rondel Scala | Kela KERROS Rondel |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g grzybów (świeżych lub mrożonych)
2 pomidory
300 g ziemniaków
1 cebula
masło klarowane do smażenia
50 ml oleju
sól y pieprz
1 liść laurowy
100 ml śmietany
1 łyżka bułki tartej
Grzyby kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki, a cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy grzyby i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i liść laurowy. Wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Ziemniaki smażymy na oleju na złoty kolor, a cebulę podsmażamyna maśle. Dodajemy wszystko do grzybów i mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej warzywa, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekamy 15 minut.
Garnek Fissler | Hendi Garnek | Garnek Silit |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
3 łyżki oliwy do smażenia
6 kiełbasek wieprzowych, np. frankfurterek, przekrojonych na pół
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej opieczonej
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
sól i pieprz
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do skropienia potrawy
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kiełbasy ze wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a na tę samą patelnię wrzucamy 3 całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Całość mieszamy, smażymy jeszcze na małym ogniu około 2 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostałe 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Następnie łączymy ze skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tę mieszankę dodajemy do dania tuż przed podaniem, mieszamy, doprawiamy całość sokiem z cytryny i delikatnie skrapiamy oliwą. Posypujemy posiekana natką.
Silit Selara Patelnia | Stalgast Patelnia | TEFAL Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
3 cykorie
2 ziemniaki
100 g bekonu
50 g masła
1 łyżka mąki
350 ml tłustego mleka
sól
pieprz biały
gałka muszkatołowa
50 g starego gruyčre?a
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Cykorię myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy gorzkie głąby. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Cykorię i ziemniaki wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy. Bekon kroimy w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy cykorię, ziemniaki i bekon. W rondelku rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut.
Berghoff BIANCO. | Erik Bagger Naczynie żaroodporne | Pyrex Naczynie żaroodporne |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g mielonej jagnięciny
300 g mielonej wołowiny
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 kieliszek czerwonego wina
1 puszka pomidorów pelati
1 duży bakłażan
200 g sera feta (najlepiej oryginalnego greckiego)
Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na to kładziemy warstwę mięsno-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Musakę zapiekamy 10 minut w 180 st. C. Jeśli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykrywamy całość kawałkiem folii aluminiowej.
A di Alessi NUVEM Naczynie żaroodporne | Koplan NACZYNIE ŻAROODPORNE | Küchenprofi naczynie żaroodporne |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |