Zupa na niepogodę

Pierwsze danie obiadowe, ale również dobry pomysł na kolację. W chłodne zimowe dni bez gęstej pożywnej zupy trudno się obejść.
Zupa selerowo-porowa z grzankami Zupa selerowo-porowa z grzankami MARCIN URBAN

Zupa selerowo-porowa z grzankami

1 seler naciowy
2 pory
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
sól
pieprz

Grzanki:
4 kromki bagietki
1 duża łyżka masła
1 łyżka suszonego estragonu
4 plasterki sera pleśniowego typu camembert


Selera i pory obieramy i kroimy w plasterki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy warzywa i smażymy, mieszając, aż będą szkliste i miękkie ? 10-15 minut. Dolewamy wino, odparowujemy, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut.
Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smarujemy masłem, posypujemy estragonem, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i pieczemy, aż się lekko zezłocą. Następnie układamy na nich plasterki sera i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy gotową grzankę.

Pyszne grzanki do zupy można również przygotować z razowego chleba posmarowanego roztartym czosnkiem.

Zdjęcie Berghoff Rondel 3502272 Zdjęcie Kela KERROS rondel 11557 Zdjęcie Rondel ? 16cm 124221
Berghoff Rondel Kela KERROS rondel Rondel
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński KARL NEWEDEL

Barszcz ukraiński

100 g białej fasoli
1 kg wołowiny
500 g buraków
1 marchewka
2 cebule
150 g boczku
200 g czerwonej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
2 l bulionu
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki kaparów
2 łyżki cukru
świeżo mielony pieprz
sól
kwaśna śmietana
koperek


Fasolę namaczamy w wodzie na noc. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie około 2 godzin. Odsączamy, bulion zachowujemy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Marchew i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę w paski. Rozgrzewamy garnek i wrzucamy boczek, po chwili dodajemy cebulę, następnie marchew, kapustę, odsączoną fasolę, pomidory i buraki. Dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Gotujemy około 40 minut. Doprawiamy octem, kaparami, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.

Zdjęcie Berghoff Garnek Auriga 2303004 Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410023 Zdjęcie Garnek Elo Rubin 90186
Berghoff Garnek Auriga Berghoff Garnek Bistro Garnek Elo Rubin
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem z dyni Krem z dyni MAJA SMEND

Krem z dyni

400 g dyni
cebula
200 g marchewki
1,5 cm świeżego imbiru
3 jabłka
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
800 ml wywaru warzywnego
150 ml śmietany kremówki
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
łyżeczka curry
natka pietruszki do przybrania


Dynię obieramy, usuwamy pestki. Cebulę i marchew obieramy. Kroimy warzywa w dużą kostkę. Imbir obieramy i siekamy. Jabłka myjemy, obieramy dwa z nich, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z odrobiną soku z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy imbir i cebulę, szklimy, następnie dodajemy marchew i dynie, smażymy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy wywar i pokrojone jabłka, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 25 minut. Miksujemy zupę na gładki krem, dolewamy 100 ml śmietanki i trochę bulionu, jeżeli jest za gęsta. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Trzecie jabłko ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem z cytryny. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Rozlewamy krem do miseczek i podajemy ozdobiony jabłkami, śmietanką i natką pietruszki.

Zdjęcie Blender AMICA BA 3011 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3320 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR
Blender AMICA BA 3011 Blender SENCOR SHB 3320 Blender Bugatti Eva EVACR
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: