1 seler naciowy
2 pory
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
sól
pieprz
Grzanki:
4 kromki bagietki
1 duża łyżka masła
1 łyżka suszonego estragonu
4 plasterki sera pleśniowego typu camembert
Selera i pory obieramy i kroimy w plasterki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy warzywa i smażymy, mieszając, aż będą szkliste i miękkie ? 10-15 minut. Dolewamy wino, odparowujemy, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut.
Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smarujemy masłem, posypujemy estragonem, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i pieczemy, aż się lekko zezłocą. Następnie układamy na nich plasterki sera i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy gotową grzankę.
Pyszne grzanki do zupy można również przygotować z razowego chleba posmarowanego roztartym czosnkiem.
Berghoff Rondel | Kela KERROS rondel | Rondel |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
100 g białej fasoli
1 kg wołowiny
500 g buraków
1 marchewka
2 cebule
150 g boczku
200 g czerwonej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
2 l bulionu
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki kaparów
2 łyżki cukru
świeżo mielony pieprz
sól
kwaśna śmietana
koperek
Fasolę namaczamy w wodzie na noc. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie około 2 godzin. Odsączamy, bulion zachowujemy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Marchew i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę w paski. Rozgrzewamy garnek i wrzucamy boczek, po chwili dodajemy cebulę, następnie marchew, kapustę, odsączoną fasolę, pomidory i buraki. Dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Gotujemy około 40 minut. Doprawiamy octem, kaparami, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.
Berghoff Garnek Auriga | Berghoff Garnek Bistro | Garnek Elo Rubin |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
400 g dyni
cebula
200 g marchewki
1,5 cm świeżego imbiru
3 jabłka
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
800 ml wywaru warzywnego
150 ml śmietany kremówki
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
łyżeczka curry
natka pietruszki do przybrania
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Cebulę i marchew obieramy. Kroimy warzywa w dużą kostkę. Imbir obieramy i siekamy. Jabłka myjemy, obieramy dwa z nich, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z odrobiną soku z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy imbir i cebulę, szklimy, następnie dodajemy marchew i dynie, smażymy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy wywar i pokrojone jabłka, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 25 minut. Miksujemy zupę na gładki krem, dolewamy 100 ml śmietanki i trochę bulionu, jeżeli jest za gęsta. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Trzecie jabłko ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem z cytryny. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Rozlewamy krem do miseczek i podajemy ozdobiony jabłkami, śmietanką i natką pietruszki.
Blender AMICA BA 3011 | Blender SENCOR SHB 3320 | Blender Bugatti Eva EVACR |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |