Śniadanie na dobry początek dnia

Co by tu zjeść na śniadanie? Coś ciepłego, pożywnego i kolorowego. Poranny posiłek zimą powinien nie tylko dodać energii, ale również wprowadzić w dobry nastrój.
Amerykańskie placki Amerykańskie placki MARCIN URBAN

Amerykańskie placki

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki (100 g) cukru
1 i 1/5 szklanki (300 ml) mleka
3/4 szklanki (185 ml) maślanki
jajko
75 g roztopionego masła


W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubijamy mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlewamy mokre składniki do suchych składników i dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera). Na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy niewielkie placuszki, do momentu aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Podajemy z syropem klonowym, sosem owocowym, możemy też dodać świeże owoce.

Syrop klonowy, choć nieco inaczej smakuje, to także cukier, dlatego najlepiej używać go z umiarem.

Zdjęcie Hendi Patelnia do Naleśników Profi Line 629413 Zdjęcie Kela Patelnia do Naleśników Kerros15155 28cm Zdjęcie Tefal Patelnia do Naleśników C2101052 25cm
Hendi Patelnia do Naleśnikó... Kela Patelnia do Naleśników... Tefal Patelnia do Naleśnikó...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Omlet ze szczypiorkiem Omlet ze szczypiorkiem WINFRIED HEINZE

Omlet ze szczypiorkiem

3 jajka
spora szczypta soli
nieco pieprzu
mały pęczek szczypiorku
1 łyżka masła + jeszcze troszeczkę


Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), solimy je i pieprzymy. Szczypiorek drobno kroimy lub tniemy nożyczkami do ziół. Patelnię (na 3 jajka bierzemy taką o średnicy 20 cm) stawiamy na dużym ogniu. Roztapiamy na niej masło i poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na gorące, ale jeszcze nie przyrumienione masło wlewamy jajka i smażymy, poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna. Energicznie poruszamy patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę - omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.

Zdjęcie KAMILLE Trzepaczka 7507 Zdjęcie KINGHOFF Ubijak wielofunkcyjny, trzepaczka Zdjęcie Uutensil SQUISK Trzepaczka - Fioletowa
KAMILLE Trzepaczka 7507 KINGHOFF Ubijak wielofunkcy... Uutensil SQUISK Trzepaczka ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Domowa granola Domowa granola STEPHEN CONROY

Domowa granola

200 g miodu
150 g oleju roślinnego
100 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
400 g płatków owsianych drobnych
150 g płatków owsianych górskich
150 g migdałów
50 g sezamu
50 g pestek słonecznika


W garnuszku łączymy miód, olej, wodę i cynamon. Podgrzewamy, aż wszystko się roztopi. Wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy i łączymy je z miodem. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy przygotowaną mieszankę na blachę i rozprowadzamy łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę - po 15 minutach należy przemieszać granolę drewnianą łyżką, by równomiernie się rumieniła. Zmniejszamy temperaturę do 140st. C i dopiekamy jeszcze 45 minut ( mieszając co jakiś czas).

Po uprażeniu do granoli można dodać drobno pokrojone suszone owoce.

Zdjęcie OLaLa Corn Flakes OL-122 Zdjęcie PLAST TEAM POJEMNIK NA PŁATKI ŚNIAD.3,5L 3560 BIAŁY Zdjęcie Pojemnik na jogurt + pokrywka niebieski
OLaLa Corn Flakes OL-122 PLAST TEAM POJEMNIK NA PŁAT... Pojemnik na jogurt + pokryw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z kukurydzą Placuszki z kukurydzą ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Placuszki z kukurydzą

szklanka (150 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2%
100 g serka kremowego
sól
pieprz
puszka (400 g) kukurydzy
2 łyżki posiekanej kolendry, szczypiorku lub koperku
olej do smażenia
100 g wędzonego łososia
sok z cytryny


Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i serek przekładamy do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy trzepaczką. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i wybrane zioła, a następnie ponownie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z plasterkami łososia skropione sokiem z cytryny.

Zdjęcie Chasseur Patelnia 29001 28cm Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa 3160-03 26cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Chasseur Patelnia 29001 28cm Chasseur Patelnia Grillowa ... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grillowany halloumi z dżemem i chilli Grillowany halloumi z dżemem i chilli MARCIN KLABAN

Grillowany halloumi z dżemem i chilli

200 g sera halloumi
3-4 łyżki dżemu gruszkowego lub morelowego
czerwona papryczka chilli


Ser kroimy na plasterki o grubości 1/2 cm i grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Na ciepły ser nakładamy trochę dżemu wymieszanego z posiekaną chilli.

Halloumi to przysmak pochodzący z Cypru. Dostaniemy go już w wielu sklepach, jednak gdy to się nie uda, możemy go również zastąpić oscypkiem.

Zdjęcie ASM 108 Zdjęcie George Foreman 17894 Zdjęcie UNOLD Edel 58535
ASM 108 George Foreman 17894 UNOLD Edel 58535
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA