Kolorowe sałatki

Sałatka z rzodkiewek
3 pęczki rzodkiewek
kawałek (4 cm) imbiru
kawałek (2 cm) papryczki chilli oczyszczonej z pestek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z limonki
2 łyżeczki sosu sojowego
sól
świeża mięta i kolendra
Oraz:
1/4 szklanki orzechów arachidowych
łyżeczka cukru trzcinowego
Orzechy arachidowe wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 30 sekund. Następnie posypujemy je cukrem trzcinowym. Kiedy cukier zacznie się topić i oblepi orzeszki, patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Gdy orzechy wystygną, rozgniatamy je na mniejsze kawałki w moździerzu. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na cieniutkie plasterki, wkładamy do sporej miski. Imbir i chilli siekamy, dodajemy do rzodkiewek razem z cukrem, sokiem z limonki, sosem sojowym oraz szczyptą soli.
Wszystko mieszamy, ugniatając rzodkiewki, tak aby puściły jak najwięcej soku, który ma się połączyć z przyprawami. Posypujemy grubo posiekanymi ziołami oraz prażonymi orzeszkami.
![]() |
![]() |
![]() |
EDWANEX Salaterka 17cm | KROSNO Salaterka 15cm 19229... | Salaterka 230 Victoria dek.... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka ziemniaczana z pesto
600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
3 łyżki jasnego octu balsamicznego
łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
sól
pieprz
główka radicchio
garść rukoli lub roszponki
2 łyżki orzeszków piniowych
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
GERLACH Komplet 5 szt. noży... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | MELCHERS Komplet noży w dre... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z rukolą, grzankami i jajkiem sadzonym
2 garście rukoli
2 plasterki chudego boczku
1 kromka chleba razowego
2 plastry suszonych pomidorów w oleju
jajko
Sos:
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Rukolę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Boczek kroimy w cienkie paski i rumienimy na patelni. Kromkę chleba kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, na której rumieniliśmy boczek, i chwile smażymy, aż powstaną grzanki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W dużej misce łączymy składniki sałatki. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Sałatkę polewamy sosem i podajemy z grzankami.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | Luminarc Komplet obiadowy d... | Royal Crown Derby Arboretum... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą
1-2 buraki
szklanka (ok. 180 g) komosy ryżowej (quinoa)
1/2 szklanki (40 g) orzechów włoskich
1/2 łyżki świeżego tymianku lub oregano
Sos:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki ostrej musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdzamy, nakłuwając go widelcem). Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedzamy i studzimy. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. W misce mieszamy komosę z burakami, orzechami i ziołami oraz sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION Tarka Nyomi | Lurch VARIO tarka 00010012 | Microplane Tarka wielofunkc... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |