2 łyżki oliwy
cebula
ząbek czosnku
1,5 litra wywaru z warzyw
450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki pieprzu
250 g jarmużu
400 ml mleka kokosowego w puszce
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wlewamy wywar i zagotowujemy.
Dodajemy groszek (mrożony wcześniej rozmrażamy) i gotujemy około 5 minut, aż zmięknie. Wsypujemy przyprawy. Jarmuż płuczemy, usuwamy twarde łodygi. Wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Gdy zupa nieco przestygnie miksujemy ją, dodając stopniowo mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku.
Blender AMICA BA 3011 | Blender Bosch MSM 64010 | Blender CAMRY CR 4050 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
200 g jarmużu
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
Jarmuż myjemy i osuszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy liście na pergaminie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 10-12 minut.
3 kiwi
2 garście jarmużu
szklanka soku jabłkowego przecierowego
Kiwi obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miksera, dodajemy obrane, umyte i pozbawione twardych łodyg liście jarmużu, wlewamy sok jabłkowy. Miksujemy na dużych obrotach około 3-5 minut. Podajemy od razu.
Zielone szejki zawierają mnóstwo chlorofilu, barwnika roślin zielonych, który ma cenne właściwości prozdrowotne.
Liście jarmużu sprzedawane w pęczkach trzeba bardzo dokładnie wypłukać ? gromadzi się bowiem w nich sporo piasku. Można również kupić jarmuż paczkowany, który zazwyczaj jest już umyty. Z osuszonych liści trzeba usunąć twarde końcówki łodygi.
Jarmuż jest jedną z najzdrowszych roślin jadalnych. Ma najwyższą gęstość odżywczą w skali ANDI, która klasyfikuje produkty spożywcze pod względem ilości składników odżywczych na jednostkę kalorii. Indeks ten został opracowany przez dr. Joela Fuhrmana.
W liściach tego warzywa jest całe bogactwo witamin, m.in.: A, K, C oraz z grupy B, i minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacze i cenny sulforafan ? związek fitochemiczny, który stymuluje wytwarzanie przez organizm enzymów o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.