2 łyżki miodu
łyżka posiekanych migdałów
łyżka posiekanych suszonych moreli
250 g camemberta w drewnianym okrągłym opakowaniu
gałązka tymianku
pieprz
W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z grzankami lub bagietką.
Krążek camemebrta warto przed grillowaniem zalać marynatą przyrządzoną z tymianku, słodkiej papryki i pieprzu wymieszanych z oliwą. Ser marynujemy co najmniej 30 minut.
Alessi Noże do serów Milky ... | Kitchen Craft sztućce do se... | Witeks Taca do serów 146446 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
8 małych, przekrojonych na połówki oscypków
Oscypki układamy na tacce z folii aluminiowej. Pamiętamy, by tacka była umiejscowiona dość wysoko, tak by nie dotykały jej ewentualne płomienie. Po około 5 minutach przekładamy oscypki na drugą stronę. Pieczemy z obu stron po 3-4 minuty. Najlepsze oscypki udają się, gdy węgiel drzewny się tylko żarzy.
> Jeśli mamy dużego oscypka lepiej przed grillowaniem pokroić go w plastry. Można je obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce i piec na tacce.
> Grillowany oscypek świetnie smakuje z konfiturą z żurawin lub borówek.
HECHT Grill SENTINEL LUX | Landmann GrillChef Grill Wę... | Landmann Grill Węglowy Big ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/4 szklanki soku z cytryny
łyżka oliwy
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
400 g tofu
Mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, oregano, sól i pieprz w małej miseczce. 2 łyżki tej marynaty przekładamy do innej miseczki. Odciskamy tofu z wody i osuszamy. Kroimy na kawałki o grubości około 1-1,2 cm i przekładamy do płytkiego naczynia szklanego. Wlewamy marynatę i rozsmarowujemy ją, dbając aby całe tofu się nią pokryło. Przykrywamy i marynujemy co najmniej 30 minut (najlepiej około 8 godzin). Rozgrzewamy grill i delikatnie smarujemy ruszt olejem. Odlewamy marynatę i odciskamy tofu. Grillujemy je, od czasu do czasu smarując odłożoną wcześniej marynatą, aż delikatnie się zrumieni (3-4 minuty z każdej strony).
> Do marynowania i grillowania najlepiej nadaje się tofu o naturalnym smaku i zwartej konsystencji. Plastry zgrillowanego tofu warto przed podaniem polać marynatą.
> Grillowane sery sprawdzają się w roli przekąski wyśmienicie. Gatunki o dużej topliwości, jak na przykład gouda czy mozzarella, najlepiej grillować na tackach. Cypryjski halloumi i polski oscypek można grillować bezpośrednio nad ogniem - nie tracą swojej konsystencji.
Belldeco Talerze płaskie Ni... | Creative Tops Komplet: Tale... | Komplet: Porcelanowe Talerz... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |