Sery na ciepło

Nie tylko wegetarianie ucieszą się z tej propozycji. Grillowane sery podane na liściach sałaty lub rukoli z owocami lub wytrawną konfiturą to jedno z ulubionych potraw z rusztu.
Camembert zapiekany z miodem Camembert zapiekany z miodem ŁUKASZ ZANDECKI

Camembert zapiekany z miodem

2 łyżki miodu
łyżka posiekanych migdałów
łyżka posiekanych suszonych moreli
250 g camemberta w drewnianym okrągłym opakowaniu
gałązka tymianku
pieprz


W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z grzankami lub bagietką.

Krążek camemebrta warto przed grillowaniem zalać marynatą przyrządzoną z tymianku, słodkiej papryki i pieprzu wymieszanych z oliwą. Ser marynujemy co najmniej 30 minut.

Zdjęcie Alessi Noże do serów Milky Way Minor 4 szt. Zdjęcie Kitchen Craft sztućce do serów Artesa ARTCHEESESET Zdjęcie Witeks Taca do serów 146446
Alessi Noże do serów Milky ... Kitchen Craft sztućce do se... Witeks Taca do serów 146446
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Grillowane oscypki Grillowane oscypki RUA CASTILHO

Grillowane oscypki

8 małych, przekrojonych na połówki oscypków


Oscypki układamy na tacce z folii aluminiowej. Pamiętamy, by tacka była umiejscowiona dość wysoko, tak by nie dotykały jej ewentualne płomienie. Po około 5 minutach przekładamy oscypki na drugą stronę. Pieczemy z obu stron po 3-4 minuty. Najlepsze oscypki udają się, gdy węgiel drzewny się tylko żarzy.

> Jeśli mamy dużego oscypka lepiej przed grillowaniem pokroić go w plastry. Można je obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce i piec na tacce.

> Grillowany oscypek świetnie smakuje z konfiturą z żurawin lub borówek.

Zdjęcie HECHT Grill SENTINEL LUX Zdjęcie Landmann GrillChef Grill Węglowy Okrągły 0662 Zdjęcie Landmann Grill Węglowy Big 11501
HECHT Grill SENTINEL LUX Landmann GrillChef Grill Wę... Landmann Grill Węglowy Big ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tofu z rusztu Tofu z rusztu KARELNOPPE (Shutterstock)

Tofu z rusztu

1/4 szklanki soku z cytryny
łyżka oliwy
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
400 g tofu


Mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, oregano, sól i pieprz w małej miseczce. 2 łyżki tej marynaty przekładamy do innej miseczki. Odciskamy tofu z wody i osuszamy. Kroimy na kawałki o grubości około 1-1,2 cm i przekładamy do płytkiego naczynia szklanego. Wlewamy marynatę i rozsmarowujemy ją, dbając aby całe tofu się nią pokryło. Przykrywamy i marynujemy co najmniej 30 minut (najlepiej około 8 godzin). Rozgrzewamy grill i delikatnie smarujemy ruszt olejem. Odlewamy marynatę i odciskamy tofu. Grillujemy je, od czasu do czasu smarując odłożoną wcześniej marynatą, aż delikatnie się zrumieni (3-4 minuty z każdej strony).

> Do marynowania i grillowania najlepiej nadaje się tofu o naturalnym smaku i zwartej konsystencji. Plastry zgrillowanego tofu warto przed podaniem polać marynatą.


> Grillowane sery sprawdzają się w roli przekąski wyśmienicie. Gatunki o dużej topliwości, jak na przykład gouda czy mozzarella, najlepiej grillować na tackach. Cypryjski halloumi i polski oscypek można grillować bezpośrednio nad ogniem - nie tracą swojej konsystencji.

Zdjęcie Belldeco Talerze płaskie Nicea x 4 szt. C210533901K Zdjęcie Creative Tops Komplet: Talerze do Serów - Cheese Gourmet Zdjęcie Komplet: Porcelanowe Talerze Deserowe - Lady Liz
Belldeco Talerze płaskie Ni... Creative Tops Komplet: Tale... Komplet: Porcelanowe Talerz...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: