4 żółte śliwki uleny
4 kawałki wątróbki drobiowej
2 czerwone cebule
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
4 kaszanki
sól, pieprz
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy z nich pestki. Wątróbkę płuczemy i czyścimy z błonek, osuszamy. Cebule kroimy na połówki, posypujemy brązowym cukrem i skrapiamy balsamico. Na jednej tacce układamy kaszankę oraz cebule, na drugiej - śliwki i wątróbki. Kaszankę pieczemy w gorącym obszarze grilla, owoce z wątróbką w chłodniejszym. Gdy kaszanka będzie mieć podpieczoną i chrupiącą skórkę, cukier na cebuli się lekko skarmelizuje, a ona sama zmięknie, rozdzielamy wszystkie składniki na 4 talerze. Doprawiamy do smaku.
Vittore Comforto Zestaw obi... | Ćmielów Akcent Adrian Serwi... | Mondex komplet obiadowy 40cz |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1-2 ząbki czosnku
4 pajdy wiejskiego chleba
4 plasterki ostrego żółtego sera
wędzona papryka
cebula
4 grube plastry kaszanki
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki i rozkładamy równomiernie na kromkach chleba. Na tym układamy plastry sera. Ser posypujemy wędzoną papryką i kładziemy na nim po talarku cebuli. Na wierzchu każdej kromki kładziemy plaster kaszanki. Całość przebijamy patyczkiem do lodów (żeby się lepiej trzymało), kładziemy na tackach do grillowania i stawiamy na ruszcie. Pieczemy około 15 minut w średnio gorącym obszarze grilla. Chleb musi się ładnie zrumienić od spodu, ale nie może się spalić. Gdyby za szybko zmieniał kolor albo gdyby ser zbyt prędko się stopił, należy przesunąć kromkę w najchłodniejsze miejsce grilla, czyli na brzeg kratki. Tę samą potrawę można przygotować, zastępując żółty ser plastrem jabłka (najlepsze będą winne odmiany). Wtedy zamiast wędzonej papryki najlepiej użyć majeranku.
Berghoff 7 cz. LAGOS 1307077 | Feel Maestro MR-1411 | Fissler Signum 8-częściowy ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 kaszanki
4 plastry bekonu
200 g różnych grzybów
4 garści mieszanki sałat: masłowej, rukoli, dębowej
4 łyżki oliwy
łyżka musztardy
sok z cytryny
sól i pieprz
Na osobnych tackach do grillowania układamy kaszankę i bekon oraz oczyszczone grzyby (mogą to być np. podgrzybki, rydze, maślaki albo kurki). Grillujemy jednocześnie około 15 minut, z tym że kaszankę i bekon w miejscu bardziej gorącym niż grzyby. Upieczone grzyby, kaszankę i chrupiące plastry bekonu zdejmujemy z grilla i studzimy. Soku, który puściły grzyby podczas grillowania, nie wylewamy. Wystudzoną kaszankę kroimy w ukośne plastry. Sałatę płuczemy i osuszamy, a następnie przekładamy do miski. Oliwę, musztardę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka razem z sokiem, który puściły grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie intensywnie potrząsamy, aby powstał gładki sos o konsystencji majonezu. Polewamy sałatę sosem. Na wierzchu układamy grzyby, bekon i plastry kaszanki.
> Smak grillowanej kaszanki idealnie dopełniają pieczone kwaśne jabłka i cebula. Dobrym dodatkiem są też grillowane ziemniaki. W czasie pieczenia kaszankę można skrapiać piwem, co przyda jej oryginalnego smaku.
> Kaszanka z rusztu smakuje wybornie podana w bułce, w charakterze burgera.
Dekoria Obrus Koronkowe Ser... | Mariall Design Obrus 7o3 15... | XXLselect GACE695-IV |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |